ΠΑΡΑ-THEMA

ΓΛΩΣΣΑΡΙ: Γερμανία και Ολλανδία πλήρωσαν €50 χιλ. για την δημιουργία του – «Ποιοτικοί και επαγγελματίες όσοι το χρησιμοποιούν»

ΓΛΩΣΣΑΡΙ: Γερμανία και Ολλανδία πλήρωσαν €50 χιλ. για την δημιουργία του – «Ποιοτικοί και επαγγελματίες όσοι το χρησιμοποιούν»

Η χρηματοδότηση για την δημιουργία του «Γλωσσαρίου της εισβολής» προήλθε από τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Ολλανδίας σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο ΟΑΣΕ.

 

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που ετοίμασε το «Γλωσσάρι της εισβολής» δεν είναι μια συνέλευση ενός καφενέ, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους διακρατικούς οργανισμούς για την διαφύλαξη της ασφάλειας στον κόσμο, με 3.500 υπαλλήλους, και με 57 χώρες – μέλη, ανάμεσα τους η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα.

Να σημειώσουμε πως ο ΟΑΣΕ χρηματοδοτείται από συνεισφορές των 57 συμμετεχόντων κρατών, άρα και την Κύπρο, ενώ η σύνταξη του Γλωσσαρίου χρηματοδοτήθηκε από τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Ολλανδίας με κόστος 50 χιλιάδων ευρώ!

Το ερώτημα είναι απλό…

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου δήλωσαν πως δόθηκε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του αξίζει, ωστόσο, πως μπορεί να λέγεται κάτι τέτοιο όταν αυτό το Γλωσσάρι δημιουργήθηκε από ένα από τους μεγαλύτερους διακρατικούς οργανισμούς στον κόσμο και που μάλιστα χρηματοδοτείται από την Κύπρο, ενώ παράλληλα η σύνταξη του συγκεκριμένου εγχειριδίου πληρώθηκε από ξένες κυβερνήσεις; (Γερμανία-Ολλανδία).

Επίσης, πως μπορεί η Κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να μην καταδικάζουν ανοικτά την προσπάθεια ενός διακρατικού και διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού να πλήξει την ιστορία της Κύπρου αλλά και έμμεσα να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

Θα έπρατταν το ίδιο αν τα Ηνωμένα Έθνη αύριο μιλούσαν για Βόρειους και Νότιους στην Κύπρο; Εξάλλου και οι δύο οργανισμοί θα είχαν καλή πρόθεση αφού προωθούν την ειρήνη και την ασφάλεια…

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ σχετικά με το Γλωσσάρι αναφέρεται: «Με αυτό τον τρόπο το γλωσσάρι μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και στην ποιοτική δημοσιογραφία. Βασίζεται στην προσέγγιση ότι το πλουραλιστικό περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης, καθώς και η ηθική και ποιοτική δημοσιογραφία είναι απαραίτητα σε κάθε κοινωνία. Το Γλωσσάρι αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημοσιογράφοι για να μεταφέρουν με επαγγελματισμό την περίπλοκη κατάσταση στην Κύπρο», ενώ ο Οργανισμός κλείνει το υπόμνημα του με αναφορά και πάλι στην ποιοτική δημοσιογραφία «Ελπίζουμε ότι το γλωσσάρι θα βρει το δρόμο του στις οθόνες υπολογιστών και στα γραφεία δημοσιογράφων, bloggers και όσων ενδιαφέρονται για το διάλογο και την ποιοτική δημοσιογραφία στο νησί».

Δηλαδή, ενώ αναφέρει πως η χρήση του είναι εθελοντική, παράλληλα διακηρύττει ότι η ποιοτική δημοσιογραφία και ο επαγγελματισμός των δημοσιογράφων στη μεταφορά των γεγονότων που αφορούν το Κυπριακό θα κρίνεται με βάση τη χρησιμοποίηση ή μη του Γλωσσαρίου.

Αυτό επικροτεί δηλαδή η Ένωση Συντακτών και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας; Στο να υπάρχει ένα εγχειρίδιο που ρητά αναφέρει ότι η χρησιμοποίηση του θα ξεχωρίσει τους ποιοτικούς από τους «ακατάλληλους» δημοσιογράφους; Τους ηθικούς από τους ανήθικους;

Είναι αυτό το εργαλείο που θα προασπιστεί με σθένος ο κ. Φράγκος;

Ένα εργαλείο που θα παραμερίσει την αλήθεια για να προωθήσει τον τάχα διάλογο;

Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιοι από εμάς έχουν μάθει ότι οι διάλογοι γίνονται με στοιχεία, με παρουσίαση της αντικειμενικής αλήθειας, προσκόμιση αδιαμφησβήτητων γεγονότων και παραδοχής των οποιοδήποτε σφαλμάτων. Ότι ο διάλογος γίνεται πρώτα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον ανθρώπινο πόνο και με μοναδικό στόχο την προάσπιση του δικαίου και του αδυνάτου.

Αυτό έχουμε μάθει, με αυτό τον τρόπο ενεργούμε, και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε κι ας μην χαρακτηριστούμε ποτέ ως ποιοτικοί ή επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Δεν θα κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια των αναγνωστών μας στο βωμό προσωπικών μας φιλοδοξιών και ανέλιξης. Δεν θα στερήσουμε από τα παιδιά μας την αλήθεια και τις πραγματικότητες. Δεν θα συμμαχήσουμε για να ενισχύσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Δεν θα παραχωρήσουμε έστω και μισή γραμμή για να δικαιολογήσουμε, να αποκρύψουμε και να απενοχοποιήσουμε τον οποιοδήποτε με αιτιολογία ένα κάλπικο διάλογο που θα στηρίζεται σε ανακρίβειες. Είναι καθήκον μας να μεταφέρουμε μόνο την αλήθεια. Στο τέλος της ημέρας αν συμβιβαστούμε με οτιδήποτε άλλο καλύτερα να πάμε στα σπίτια μας…

ΥΓ: Πάντως άξιο απορίας είναι κατά πόσον σε αυτούς τους 3.500 υπαλλήλους που εργοδοτεί ο ΟΑΣΕ υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι, κι αν ναι, για ποιους πρόκειται…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top