ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Τι αλλάζει στη σύνταξη χηρείας των ανδρών – Εν αναμονή αναπομπής ή υπογραφής

ΚΥΠΡΟΣ: Τι αλλάζει στη σύνταξη χηρείας των ανδρών – Εν αναμονή αναπομπής ή υπογραφής

Τη σύνταξη χηρείας σε όλους τους άνδρες ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή (13/7).

Μετά από τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων, ουσιαστικά απορρίφθηκε η διάταξη της πρότασης νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι σε σύνταξη χηρείας καθίσταντο όσοι έμειναν χήροι μετά την 1 Ιανουαρίου 2018.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε έχει σκοπό τη διασφάλιση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης ώστε οι άνδρες και οι γυναίκες να δικαιούνται σύνταξη χηρείας ανεξάρτητα με τη χρονολογία που απεβίωσε ο σύζυγος ή η σύζυγος.

Μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του κρατικού ραδιοφώνου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Κώστας Σκαρπάρης, εξήγησε ότι αν δεν υπάρξει αναπομπή και υπογραφεί ο νόμος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας είναι όλοι οι άνδρες.

Όπως είπε, επί παραδείγματι, ο κάθε άνδρας χήρος δικαιούται το 60% της σύνταξής του, ενώ η κατώτατη σύνταξη όπως καθορίζεται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι στα 355 ευρώ.

Με τον τροποποιητικό νόμο απαλείφεται η προϋπόθεση ο άντρας να είναι μόνιμα ανίκανος για αυτοσυντήρηση, ώστε να καταβάλλεται αύξηση στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άντρα σύζυγο/συμβίο/α με τον/την οποίο/α ο/η συνταξιούχος συζεί ή τον/την οποίο/α συντηρεί αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο, νοουμένου ότι αυτός/ή δεν ασκεί ασφαλιστέα απασχόληση.

Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ακόμα ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλογιστή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η επέκταση του δικαιώματος σύνταξης χηρείας και στους άνδρες κατά αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που παρέχεται στις γυναίκες αναμένεται να επιφέρει αύξηση της δαπάνης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις συντάξεις χηρείας κατά €3,9 εκατομ. το 2018, €7,2 εκατομ. το 2019, €10,5 εκατομ. το 2020 και €13,4 εκατομ. το 2021.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top