ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Περιπολικά χωρίς φάρους και σειρήνες – Άγνοια από υψηλόβαθμους αξιωματικούς - Απάντηση Αστυνομίας

ΚΥΠΡΟΣ: Περιπολικά χωρίς φάρους και σειρήνες – Άγνοια από υψηλόβαθμους αξιωματικούς - Απάντηση Αστυνομίας

Καινούργια περιπολικά χωρίς φάρους, σειρήνες και ασύρματους, κυκλοφορούν στους δρόμους της Κύπρου.

Του Μιχάλη Μενελάου

Περιπολικά οχήματα της Αστυνομίας, κυκλοφορούν στους δρόμους της Κύπρου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, χωρίς να φέρουν φάρους, σειρήνες και ασύρματους, ζήτημα το οποίο είναι «κοινό μυστικό» στις τάξεις της Δύναμης.

Με τα εν λόγω περιπολικά επανδρώνονται αστυνομικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περιπολικά που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις κρίσιμων εργαλείων της εργασίας ενός αστυνομικού, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά γιατί να αγοραστούν χωρίς φάρους, σειρήνες και ασύρματους τα εν λόγω οχήματα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ενώ υπάρχει κονδύλι για ανακαίνιση των γραφείων των κτηριακών εγκαταστάσεων της Αστυνομίας, δεν υπάρχει για εγκατάσταση φάρων, σειρήνων και ασυρμάτων στα περιπολικά.

Φάροι, οι οποίοι χρησιμεύουν για την πρόληψη εγκλημάτων, σειρήνα, η οποία χρησιμεύει για ανακοπή ενός οχήματος και ασύρματος για άμεση επικοινωνία μεταξύ περιπολικών και αστυνομικών σταθμών.

Είναι άξιο απορίας επίσης το πώς εκτελούν ορθά τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί, που τα οχήματα με τα οποία περιπολούν, δεν φέρουν τα πιο πάνω εργαλεία.

Χρησιμοποιούν τα φανάρια τους για να κάνουν «σινιάλο» στους οδηγούς; Βγάζουν τα χέρια τους έξω από τα περιπολικά και «νέφκουν» στους πολίτες; Φωνάζουν ή κορνάρουν στους οδηγούς όταν θέλουν να τους σταματήσουν;

Επίσης, πώς γίνεται η επικοινωνία μεταξύ των μελών της Αστυνομίας που χρησιμοποιούν τα εν λόγω οχήματα που δεν φέρουν ασύρματο; Τηλεφωνούν ενώ οδηγούν;

Φαίνεται πάντως, πως ούτε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΔΕ Λευκωσίας δε γνωρίζει τις ελλείψεις αφού ζήτησε γραπτώς οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούν τους φάρους όταν είναι περιπολία.

Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι το 70% των καινούργιων περιπολικών δεν διαθέτουν φάρους.

Η ηγεσία της Αστυνομίας, λοιπόν, πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Η επίσημη τοποθέτηση της Αστυνομίας μας ήρθε λίγο πριν τις 19:00.

Παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση Αστυνομίας:

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα ενημερωτικής ιστοσελίδας, στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι περιπολικά οχήματα της Αστυνομίας δεν διαθέτουν φάρους και σειρήνες, η Αστυνομία υπογραμμίζει ότι τέτοιοι ισχυρισμοί απορρίπτονται ως ανακριβείς και παραπλανητικοί.

Η Αστυνομία σημειώνει τα ακόλουθα:

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σημαντική αναβάθμιση του στόλου της Αστυνομίας σε ποιότητα και ποσότητα. Ήδη στους δρόμους κυκλοφορούν στην πλειονότητά τους καινούργια αστυνομικά οχήματα, πλήρως εφοδιασμένα.

Περαιτέρω αυτή την περίοδο, η Αστυνομία βρίσκεται στο στάδιο της εγκατάστασης στα οχήματά της, ψηφιακού συστήματος ραδιοεπικοινωνίας τελευταίου τύπου και τεχνολογίας, με το οποίο αναβαθμίζεται σημαντικά η ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων της. Βρίσκεται επίσης, στο στάδιο της προμήθειας και εγκατάστασης φάρων και σειρήνων, ευρωπαϊκών προδιαγραφών στα νέα οχήματα.

Ως εκ τούτου, λόγω των διαδικασιών μικρός αριθμός οχημάτων, στα οποία δεν έχουν εγκατασταθεί φάροι, χρησιμοποιούνται προσωρινά σε Αστυνομικές Διευθύνσεις ή Τμήματα, για μη επιχειρησιακούς σκοπούς. Ωστόσο, τα οχήματα αυτά είναι εφοδιασμένα με φορητούς φάρους και ασυρμάτους, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσουν και επιχειρησιακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία Κύπρου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια άλματα, σε ότι αφορά στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής της υποδομής, με μόνο γνώμονα την καλύτερη ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες και την ασφάλεια του κοινού.

Μεταξύ άλλων και πέραν όσων έχουν αναφερθεί πιο πάνω, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του κεντροποιημένου συστήματος συναγερμών, αντικαθιστώντας το προηγούμενο παμπάλαιο σύστημα, που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.

Παράλληλα έχει εφοδιαστεί με οχήματα ασφαλούς μεταφοράς κρατουμένων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να προμηθευτεί με αριθμό οχημάτων 4x4 και μοτοσικλετών, που θα αξιοποιηθούν άμεσα για την συνεχή βελτίωση της αστυνόμευσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top