ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζερσάι: ‘Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ’

Οζερσάι: ‘Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ’

«Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι στο πρακτορείο Ανατολού από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο ‘Η πατρίδα σε καλεί’.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι οι μέρες πριν το 1974 ήταν μαύρες για τους Τ/Κ, προσθέτοντας ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της επιχείρησης αυτής, όπως αποκαλεί την εισβολή, είναι η Συμφωνία Εγγυήσεων του 1960. Ανέφερε ότι σε περίπτωση ενός τέτοιας νομικής έλλειψης η Τουρκία δεν θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια επιχείρηση ή εάν την έκανε θα είχε διαφορετικές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

«Όταν γίνεται αναφορά στο 1974 δεν είναι σωστό να συμπεριφέρονται σαν να μην είχε γίνει τίποτα στην Κύπρο και η Τουρκία έκανε μια τέτοια επιχείρηση. Πριν από αυτή έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο και επιπλέον μια άλλη χώρα, η Ελλάδα έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Οζερσάι υποστήριξε ακόμη  η Τ/κ και η Ε/κ πλευρά έχουν ανάγκη από νέες ιδέες, επειδή «μιλώντας για τα ίδια και τα ίδια χωρίς αποτέλεσμα έχουν κουράσει τους πάντες», προσθέτοντας ότι «είναι καιρός πια να δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας»

«Αν η διεθνής κοινότητα επιζητεί λύση στο Κυπριακό, όπως διατείνεται, τώρα είναι η ώρα να δοκιμαστεί η ειλικρίνειά της», ανέφερε. Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε πως όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ στην πραγματικότητα άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας και στις δύο πλευρές και τους είπε ‘πηγαίνετε και σκεφτείτε’».

Ο Οζερσάι αναφερόμενος στην εκστρατεία που ξεκίνησε από το Λονδίνο είπε ότι στόχος είναι οι Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό να δημιουργήσουν πιο στενούς δεσμούς υπό κάθε έννοια με την πατρίδα, αλλά και να διευκολύνουν την επιστροφή όσων Τ/κ το επιθυμούν.

Η εκστρατεία θα καταγράψει τους Τ/Κ που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα επαγγέλματα τους, το γένος τους και το αν έχουν κάποια πολιτική παρουσία εκεί όπου βρίσκονται.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός Τ/κ ζει στην Τουρκία και την Αυστραλία, όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, και  όπως υπολογίζεται οι Τ/Κ του εξωτερικού ξεπερνούν τον πληθυσμό των Τ/Κ που ζουν στα Κατεχόμενα, αν και το ακριβές νούμερο των Τ/Κ της διασποράς είναι άγνωστο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top