ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Ισοβίτης ήθελε να τεκνοποιήσει – «Δεν υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στις φυλακές»

ΚΥΠΡΟΣ: Ισοβίτης ήθελε να τεκνοποιήσει – «Δεν υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στις φυλακές»

Ισοβίτης υπέβαλε αίτημα στη διεύθυνση των φυλακών για να του παρασχεθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να του επιτραπεί να έχει σεξουαλική επαφή με τη σύζυγό του για να τεκνοποιήσουν.

Η υπόθεση, ήρθε στο φως μέσα από πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστήριο, ενώπιον του οποίοι προσέφυγε ο ισοβίτης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για πρόσωπο που καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», τον Οκτώβριο του 2014 ο συγκεκριμένος κατάδικος υπέβαλε αίτημα στη διεύθυνση των φυλακών προκειμένου να του παρασχεθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να του επιτραπεί να έχει σεξουαλική επαφή με τη σύζυγό του για σκοπούς τεκνοποίησης, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε.

Στην απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου αναφερόταν: «η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών κατανοεί την ανάγκη του εν λόγω ζεύγους για τεκνοποίηση καθώς και το ότι δεν υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στο Τμήμα Φυλακών για τον σκοπό αυτό, όμως σύμφωνα με τους κανονισμούς, κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας φυλάκισης για να μπορεί να αιτηθεί άδεια εξόδου προς τον Διευθυντή, για εύλογους σοβαρούς, οικογενειακούς, προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους, ή για οποιονδήποτε σκοπό που αποβλέπει στην ενίσχυση των δεσμών του κρατούμενου με την οικογένειά του και το κοινωνικό του περιβάλλον, θα πρέπει να συμπληρώσει δέκα χρόνια συνεχούς κράτησης». 

Ο εν λόγω ισοβίτης δεν έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια στη φυλακή κατά την υποβολή του αιτήματος του, συνεπώς δεν μπορούσε το θέμα να ρυθμιστεί με παραχώρηση άδειας.

Στην συνέχεια, ο ισοβίτης και η αλλοδαπή σύζυγός του, άσκησαν προσφυγή η οποία εκδικάστηκε και πριν από μια εβδομάδα εκδόθηκε η απόφαση. 

Κάνοντας ανάλυση των σχετικών Κανονισμών, το Δικαστήριο συμφώνησε με τη διεύθυνση των φυλακών ότι «για να μπορούσε να του παρασχεθεί άδεια εξόδου από τις φυλακές -εφόσον κατά παραδοχή των φυλακών “δεν υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στο Τμήμα Φυλακών για τον σκοπό” δηλαδή της τεκνοποίησης- θα πρέπει μεταξύ άλλων, ο αιτητής να παραμείνει στη φυλακή για συνεχή περίοδο δέκα τουλάχιστον ετών. Πριν τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων, ο διευθυντής έχει εξουσία να επιτρέψει τη μεταφορά του κρατούμενου με κατάλληλη συνοδεία εκτός των φυλακών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες δεν συγκαταλέγεται η περίπτωση του αιτητή». 

Πέραν τούτου, το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε πως ο έλεγχος της συγκεκριμένης απόφασης των φυλακών δεν ενέπιπτε στη δικαιοδοσία του. 

Οι προσφυγές απορρίφθηκαν.   

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top