ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμός με το κλείσιμο της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας – Εκτεθειμένοι 200 χιλιάδες πελάτες

Χαμός με το κλείσιμο της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας – Εκτεθειμένοι 200 χιλιάδες πελάτες

Η ασφαλιστική εταιρεία Olympic Insurance που έδρευε στην Κύπρο αλλά δραστηριοποιείτο και στην Βουλγαρία, έβαλε «λουκέτο», αφήνοντας χωρίς ασφαλιστική κάλυψη οχημάτων 197.551 Βούλγαρους πολίτες.  

Η αξία των ασφαλιστικών συμβολαίων των επηρεαζόμενων πολιτών στη Βουλγαρία εκτιμάται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ενώ η εταιρεία ήταν σχετικά μεγάλη στη Βουλγαρία, οι δραστηριότητες της στην Κύπρο, όπου βασίζονταν και εποπτεύονταν, ήταν μικρότερες και αντιπροσώπευαν € 4 εκατ.

Η πτώχευση της κυπριακής Olympic Insurance, επισημοποιήθηκε από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, στις 17 Ιουλίου 2018.

Παραίτηση της Επιτρόπου Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας - Έρευνα

Στις 20 Αυγούστου ο Γενικός Εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Sotir Tsatsarov διέταξε έρευνα για τις ελλείψεις στον έλεγχο που άσκησε στην Olympic η Βουλγάρα επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, Ralitsa Agayn (ομόλογος της Κύπριας εφόρου Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών Βικτώριας Νάταρ). 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Βουλγαρίας, ζήτησε από τους ανακριτές να ελέγξουν κατά πόσον η επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Βουλγαρίας έλεγξε τη συμμόρφωση της Olympic με τις νομικές υποχρεώσεις της το 2009, όταν επεκτάθηκε στη Βουλγαρία, και κυρίως μετά το 2015, όταν η Olympic εξαγοράστηκε από την τότε λουξεμβουργιανή Hispakol SA.

Ακόμα, κ. Tsatsariv, ζήτησε να ελεγχθεί κατά πόσον η Βουλγάρα επίτροπος, άσκησε τα εποπτικά της καθήκοντα με επάρκεια μετά το 2015.   

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η Βουλγάρα έφορος ασφαλίσεων είχε δηλώσει την ότι το γραφείο της δεν φέρει ευθύνη για την πτώχευση της Olympic, η οποία λειτουργούσε υπό την εποπτεία της κ. Νάταρ στην Κύπρο, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επιτρέπει σε εταιρείες της ΕΕ να ασκούν εργασίες σε άλλα κράτη μέλη.   

Όπως είπε η κ. Agayn, το βουλγαρικό ταμείο ασφαλιστών δεν είναι σε θέση να αποζημιώσει τα θύματα της Olympic και θα πρέπει να αναζητήσουν «θεραπεία» από την Κύπρο, όταν η διαδικασία πτώχευσης θα είχε ολοκληρωθεί.         

Πάντως, η αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSC) της Βουλγαρίας, Ralitsa Again υπέβαλε την παραίτηση της έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Boiko Borissv και τον υπουργό Οικονομικών, Vladislav Goranov.

Με 107 υπέρ και 5 κατά το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο δέχθηκε την παραίτηση της, ενώ οι βουλευτές ζήτησαν μάλιστα και τη διεξαγωγή έρευνας που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, τη Δευτέρα (21/8), ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας κ. Ekaterina Zakharieva κάλεσαν τον Κύπριο πρέσβη Μάριο Κουντουρίδη, στη Σόφια για να συζητήσουν το ζήτημα και ζήτησαν άμεση συνάντηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

OLYMPIC INSURANCE σε Βουλγαρία και Κύπρο

H Olympic Insurance βρισκόταν υπό ειδικό καθεστώς από τις 9 Μαΐου 2018, λόγω προβλημάτων αφερεγγυότητας.

Η ασφαλιστική εταιρεία, με έδρα την Κύπρο για δέκα χρόνια, λειτουργούσε στο έδαφος της Βουλγαρίας υπό το καθεστώς της εγκατάστασης μέσω υποκαταστήματος, που δεν αποτελεί ωστόσο, ξεχωριστή νομική οντότητα. Επομένως δεν διέθετε ξεχωριστό υπόλοιπο, αλλά συγκέντρωνε τα κεφάλαιά της με αυτά της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κώδικα ασφάλισης στην ΕΕ τα δύο κεφάλαια που έπρεπε να υπάρχουν είναι: «Το Ταμείο Εγγυήσεων» δημιουργεί και διαχειρίζεται ως ξεχωριστούς λογαριασμούς. Το «Ταμείο Ασφαλισμένων Οχήματων» και «Ταμείο Εγγύησης Αφερεγγυότητας» του ασφαλιστή ( Ασφαλισμένο Ταμείο ).

Η Κυπριακή εταιρεία, φέρεται να είχε ενωποπιήσει τα δύο κεφάλαια, κάτι που απαγορευόταν από τους νόμους της Βουλγαρικής Δημοκρατίας.

Πηγές: Investor / Novinite/ Reuters

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top