ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑ: Αξιολογούν την πρόταση της Κυβέρνησης οι εκπαιδευτικοί – Τι προνοεί

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑ: Αξιολογούν την πρόταση της Κυβέρνησης οι εκπαιδευτικοί – Τι προνοεί

Συνέρχονται το πρωί της Παρασκευής 24/08, σε ξεχωριστές συνεδρίες, τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ για να αξιολογήσουν την πρόταση που τους επιδόθηκε στη σημερινή κοινή τους συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη.

Η ΠΟΕΔ θα συνέλθει στις 08:30 το πρωί της Παρασκευής 24/08, ενώ ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ γύρω στις 09:00 της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μετά το τέλος των χωριστών συνεδριάσεων, γύρω στο μεσημέρι, θα ακολουθήσει κοινή συνεδρία των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης, την οποία κατέχει το ΚΥΠΕ, όσον αφορά τον βιολογικό παράγοντα, αναφέρεται ότι η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί με προσαύξηση σε κάθε επηρεαζόμενο.

Αναφορικά με τον παράγοντα αρχαιότητας, σημειώνεται ότι όσον αφορά τους Β. Διευθυντές περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο ως εξής: Από τις 12 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 13 διδακτικές περιόδους, από τις 10 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 12 διδακτικές περιόδου και από τις 8 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 9 διδακτικές περιόδους.

Αναφορικά με τον υπεύθυνο τμήματος, στην πρόταση αναφέρεται ότι η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί από «μοριοδότηση» της μιας περιόδου, των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιολόγησης που θα συζητηθεί στη συνέχεια. Θα εξασφαλισθεί τρόπος ούτως ώστε να μεταφερθούν κάποιες των αρμοδιοτήτων του Υπεύθυνου Τμήματος στην εκάστοτε Γραμματεία του σχολείου.

Όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους, αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τον βιολογικό παράγοντα για τους νεοεισερχόμενους και θα ακολουθήσει διάλογος επί του θέματος.

Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι έναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) θα παραχωρηθεί χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε οργάνωσης και συμπληρωματικά θα δοθεί κρατική χορηγία ύψους €100.000 στην ΟΛΤΕΚ, €175.000 στην ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 στην ΠΟΕΔ.

Σημειώνεται ότι με τις προτάσεις, το ένα τρίτο της εξοικονόμησης που προέρχεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διατίθεται άμεσα προς όφελος των εκπαιδευτικών.

Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι ταυτόχρονα, θα υπάρξει άμεση έναρξη διαλόγου με τακτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του, επί των ακόλουθων:

Συνολικός εξορθολογισμός του συστήματος απαλλαγών, με στόχο την ενσωμάτωση των απαλλαγών στο νέο σύστημα αξιολόγησης, σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και μαθητών, ταμείο Προνοίας νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, Ασφάλεια και Υγεία στα Σχολεία, Υλικοτεχνική υποδομή, ανεγέρσεις- αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, επιπλέον επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, ενίσχυση προγράμματος πρόληψης ουσιών, πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ(Δράσεις κοινωνικής ένταξης), ομάδα άμεσης παρέμβασης (για παραβατικότητα),  Ειδική εκπαίδευση άτομα ΑΜΕΑ (με αναπηρίες), Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης (με ειδικές ικανότητες), στήριξη αναλφάβητων (ενισχυτική διδασκαλία), παιχνιδότοποι, αθλητικές εγκαταστάσεις και γραμματειακό προσωπικό στην προδημοτική.

 Όπως αναφέρεται στην πρόταση, το υπόλοιπο της εξοικονόμησης (2/3), θα διατεθεί για την πρόσθετη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων όπως τα πιο πάνω.

Αναφέρεται, τέλος, ότι σε περίπτωση αποδοχής του συνόλου των πιο πάνω, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει για χρονική διάρκεια έξι μηνών ειδική διευθέτηση για τη δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης στην εκπαιδευτική υπηρεσία από το 58ο έτος για τη Δημοτική Εκπαίδευση και από την το 60ο έτος για τη Μέση Εκπαίδευση, χωρίς την εφαρμογή των επιβαρύνσεων που ισχύουν σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top