ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑ: Στα σκουπίδια πέταξαν την πρόταση της Κυβέρνησης – Ομόφωνη απόρριψη από εκπαιδευτικούς

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑ: Στα σκουπίδια πέταξαν την πρόταση της Κυβέρνησης – Ομόφωνη απόρριψη από εκπαιδευτικούς

Ομόφωνη απόρριψη της πρότασης της Κυβέρνησης από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Με το μήνυμα «Ου περί χρημάτων τον αγώνα», οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ ομόφωνα, χωρίς αρνητική ψήφο, απέρριψαν την πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία τους δόθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη.

Πλέον, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επικεντρώνονται στην πορεία διαμαρτυρίας της ερχόμενης Τρίτης, 28 Αυγούστου, και καλούν ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο να δώσει δυναμικά το παρών του «για την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου, για τον δημοκρατικό διάλογο, αλλά πολύ περισσότερο για την ποιότητα της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο», όπως ανέφεραν με σημερινές τους δηλώσεις.

Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, μετά την κατάθεση χθες συνολικής πρότασης από πλευράς Κυβέρνησης, με στόχο την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, πραγματοποίησαν σήμερα αρχικά ξεχωριστές συνεδρίες των Κεντρικών Διοικητικών Συμβουλίων τους, τα οποία ενημερώθηκαν για την πρόταση και για το τι λέχθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό και οι αποφάσεις των οποίων ήταν ομόφωνες, και το απόγευμα πραγματοποίησαν κοινή συνεδρία, το αποτέλεσμα της οποίας καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη των Συμβουλίων τους.

Παράλληλα, η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ είχαν, στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ, συνάντηση με το Συμβούλιο του Συνδέσμου Διευθυντών (ΣΕΔΜΕΚ) και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Συνδέσμου ΒΔ Α’ και ΒΔ.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του για τη συνάντηση με τους Διευθυντές είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη, τα οποία θα είναι μέτρα που αφορούν πλέον τη λειτουργία εντός των σχολικών μονάδων.

 «Αυτή ήταν η μία πτυχή. Η δεύτερη πτυχή της συζήτησης ήταν μια γενικότερη ενημέρωση από εμένα προς τους Διευθυντές των σχολείων και προς τους Β. Διευθυντές και τους Βοηθούς Διευθυντές Α’ για την πρόταση που κατατέθηκε χθες από την Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει tweet του Γενικού Ελεγκτή ότι «Νοουμένου ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει σε θέσεις αρχών και όταν αρχίσει ο πλήρης διάλογος, οι προτάσεις της είναι θετικές. Οι προσαυξήσεις δεν δικαιολογούνται αλλά τις βλέπουμε ως αναγκαίο κακό όταν έχεις να χειριστείς συντεχνίες που περί χρημάτων ποιούν αγώνα», ο κ. Σωκράτους απάντησε ότι «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα» .  

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση για τη συνάντηση με τους Διευθυντές, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της κρίσης στην εκπαίδευση, καθώς και αυτό της πρότασης της Κυβέρνησης για «εξορθολογισμό», κυρίως σε σχέση με τα αυξημένα καθήκοντα, τον τεράστιο φόρτο εργασίας και τις πολλαπλές ευθύνες των διευθυντικών στελεχών.

Σημειώνει ότι ο Σύνδεσμος ΒΔ Α’ και ΒΔ κατέθεσε γραπτώς τις εισηγήσεις του στη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ για λήψη μέτρων από την Οργάνωση και για τα καθήκοντα των μελών του, σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία των μαθητών.

Προσθέτει ότι αποφασίστηκε, ομόφωνα, να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι καθιερωμένες συναντήσεις των διευθυντικών ομάδων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

Απόφαση κοινής συνεδρίας

Μέσα από την κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, η οποία άρχισε στις 15:00, όπου και τα τρία Διοικητικά Συμβούλια της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ ομόφωνα, χωρίς αρνητική ψήφο, αποφάσισαν την απόρριψη της πρότασης, δόθηκε το μήνυμα ότι όλοι  οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν ενωμένοι, όπως ξεκίνησαν και όπως θα μείνουν και ότι θα  δώσουν αυτό τον αγώνα μέχρι τέλους.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της κοινής συνεδρίας, εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι και τα τρία Διοικητικά Συμβούλια ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ ομόφωνα, χωρίς αρνητική ψήφο αποφάσισαν και απορρίπτουν την πρόταση που έχει δοθεί χθες από την Κυβέρνηση.

 «Ου περί χρημάτων τον αγώνα. Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλουμε σήμερα γιατί όσα περιλαμβάνονται στην επιστολή που πήραμε χθες την πρόταση, βλέπουμε ότι αναιρούν για πολλοστή φορά αυτό που από τις 2 Ιουλίου είχε λεχθεί για εξοικονόμηση χρημάτων, για περικοπή ενός αριθμού εκπαιδευτικών από τις πραγματικές ανάγκες που υπήρχαν στην εκπαίδευση. Εμείς από σήμερα επικεντρωνόμαστε στην πορεία διαμαρτυρίας της ερχόμενης Τρίτης 28 Αυγούστου και καλούμε ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο να δώσει δυναμικά το παρών του για την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου, για τον δημοκρατικό διάλογο, αλλά πολύ περισσότερο για την ποιότητα της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι από σήμερα «η οικογένεια του αγώνα μας έχει μεγαλώσει».

«Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε μετά τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου έχουν προστεθεί σήμερα συντεχνίες όπως είναι η ΣΕΚ, η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ, η ΠΟΑΣ, και άλλες, οι οποίες θα ανακοινώσουν σύντομα, οι οποίες πραγματικά στηρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων που πάνω απ’ όλα, όπως πολύ καλά γνωρίζει κάθε πολίτης, αφορούσε το δικαίωμα για διάλογο, για διαπραγμάτευση και στη συνέχεια ασφαλώς, η εκτελεστική εξουσία θα μπορούσε να λάβει τις όποιες αποφάσεις ήθελε», συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, είμαστε σε ένα οριακό σημείο.

 «Εμείς με τη σημερινή απόφαση στέλνουμε ξανά το μήνυμα ότι αγωνιζόμαστε πραγματικά για το δημόσιο σχολείο, ότι τα χρήματα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ποτέ δεν είδαμε ότι θα μπορεί να αντισταθμιστεί η όποια εκπαιδευτική πολιτική με λεφτά που θα πάρουν οι εκπαιδευτικοί και λοιπόν, προχωρούμε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη και βεβαίως στη δημοσιογραφική διάσκεψη όπου θα εξηγήσουμε πολύ αναλυτικά τους λόγους γιατί έχουμε απορρίψει την συγκεκριμένη πρόταση», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ότι «τυχόν εφαρμογή αποφάσεων για αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, όπως η σημερινή έκκληση της ΟΕΛΜΕΚ, μάς αναγκάζει να υπογραμμίσουμε ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδραση της Κυβέρνησης», ο κ. Σωκράτους είπε ότι «δεν μας εκπλήσσουν καθόλου οι δηλώσεις αυτού του τύπου και αυτού του ύφους».

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν ενωμένοι, «όπως ξεκινήσαμε και όπως θα μείνουμε».

 «Θα δώσουμε αυτό τον αγώνα μέχρι τέλους γιατί είναι σημαντικό για την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη και με την ποιότητα του δημόσιου σχολείου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί εκπαιδευτικοί χωρίς κύρος να είναι εκπαιδευτικοί και να προσφέρουν αυτό που πρέπει για να έχουμε ένα δημόσιο σχολείο ποιοτικό που αξίζει στα παιδιά μας. Συνεχίζουμε λοιπόν όλοι ενωμένοι και την Τρίτη θα δώσουμε την απάντηση», είπε ο κ. Λυσάνδρου και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη των Συμβουλίων των οργανώσεων.

Σε ερώτηση για τις λεπτομέρειες της πορείας της 28ης Αυγούστου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η πορεία είναι απογευματινή.

«Η ώρα 18:00 θα γίνει συγκέντρωση εκεί στο χώρο που είναι η ΠΑΣΥΔΥ, και από εκεί θα πορευτούμε στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπου στο Προεδρικό πέρα από την πορεία θα υπάρχει και μια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Την Δευτέρα, 27 Αυγούστου, στις 10:00 θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη για τις λεπτομέρειες της πορείας της 28ης Αυγούστου έξω από το Προεδρικό, καθώς και για τους λόγους απόρριψης της χθεσινής πρότασης της Κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την πορεία, η ΟΕΛΜΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με το σύνθημα «Όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο», για την μετάβαση από άλλες πόλεις στη διαμαρτυρία στο Προεδρικό με λεωφορεία.

Συγκεκριμένα, από Λεμεσό η αναχώρηση θα γίνει στις 4:30 μ.μ. από το Τσίρειο Στάδιο (ΣΤΕΛΜΕΚ) και για δηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος 99349544, Νίκος Δαμιανού 99662330, Γιώργος Γεωργίου 99513764, Στέλιος Σάββα 99400495,  Κυριάκου Κυριάκος 99327096, Μάριος Κτωρίδης 99433392 και  Γιώργος Γιωργάλλας 99402602.

Από Πάφο, η αναχώρηση για γίνει στις 3:45 μ.μ. από τον χώρο στάθμευσης του Παφιακού Σταδίου και για δηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα:  Στέλλα Πετράκη 99848519, Πέτρος Γεωργιάδης 99339205,  Χαράλαμπος Καττιμέρης 99603744, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης 99588990, Αναστάσιος Ευαγόρου 99456914, Αλκίνος Λαζάρου 99415523 και  Μέλιος Ταμπουτσιάρης 97778080.

Από Λάρνακα, η αναχώρηση θα γίνει στις 4:45 μ.μ. από το στάδιο ΓΣΖ και για δηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: Γιώργος Γεωργίου 99118958, Γιώργος Ιωαννίδης 99309685, Παναγιώτα Χρυσοστόμου 99546977, Δημήτρης Φιλίππου 99451248, Τερέζα Μισού 99530544, Ειρήνη Χατζήκυριακου 99528224, Αντώνης Καίσαρης 99091761.

Από Ελεύθερη Αμμόχωστο, η αναχώρηση θα γίνει 4:00 μ.μ. από το Γ` Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου, 4:10 μ.μ. από το Α` Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, 4:20 μ.μ. από το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Φρέναρος και 4:30 μ.μ. από το Α` Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου. Για δηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: Δημήτρης Παπαευέλθοντος 99684150, Χρίστος Αργυρού 99547214, Πανικός Παπέττας 99474901, Χρίστος Τζιώρτας 99694618,  Πιέρος Φακλαμάς 99595660, Εύα Τρίαρου Λοΐζου 99439406, Νίκος Νικολάου 99479995.

Όπως αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ οι δηλώσεις για τα λεωφορεία θα πρέπει να δοθούν μέχρι τη Δευτέρα 27/8/2018, ώρα 12:00μ.

 

Νέα Κίνηση Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ)

 

Στο μεταξύ, η Νέα Κίνηση Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), σε ανακοίνωση της, καταγγέλλει «ως απαράδεκτη και προσβλητική για τους εκπαιδευτικούς την πρόταση που κατέθεσε χτες (23/8/18) η Κυβέρνηση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Προεδρικό στις 28 Αυγούστου».

 «Η πρόταση της Κυβέρνησης για δήθεν εξορθολογισμό επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο ως Εκπαιδευτικοί προειδοποιούσαμε: Οτι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στηρίχθηκε αποκλειστικά σε οικονομίστικους υπολογισμούς και δεν λάμβανε καθόλου υπόψη τον παιδαγωγικό σκοπό της παραχώρησης ωρών έναντι ανάληψης άλλων καθηκόντων από τους Εκπαιδευτικούς («απαλλαγές»). Με την ίδια οικονομίστικη λογική, η Κυβέρνηση επιχείρησε με τη χτεσινή της πρόταση να εξαγοράσει τους Εκπαιδευτικούς και τις Συνδικαλιστικές-Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, ωσάν ο αγώνας τους να γινόταν για να κερδίσουν 30 αργύρια», προσθέτει.

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών καλεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, γονείς, μαθητές και γενικότερα τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την προστασία του κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

 

ΠΟΦΕΝ

Η ΠΟΦΕΝ, σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για  να παρθούν αποφάσεις προς όφελος της δημόσιας παιδείας αλλά και να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης και η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών, ο οποίος είναι επί της ουσίας αγώνας υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΦΕΝ δηλώνει ότι θα είναι παρών στα όποια δυναμικά μέτρα παρθούν, πριν ή/και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αρχής γενομένης με τη νέα πορεία διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων στις 28 Αυγούστου και καλεί όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες, όπως δηλώσουν μαζικά και δυναμικά το παρών τους στη πορεία διαμαρτυρίας.

 

ΕΣΕΜ

Οι Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λευκωσίας-Κερύνειας, Λάρνακας και Αμμοχώστου καλούν όλους τους μαθητές να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Αυγούστου, με προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών η ώρα 18:00.

 «Η επίθεση που δέχονται οι καθηγητές μας το τελευταίο διάστημα είναι μέρος του σχεδίου της Κυβέρνησης για διάλυση του δημόσιου σχολείου. Ο αυταρχισμός και η έλλειψη διαλόγου από το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά είναι μια πρακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια το Υπουργείο με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την προώθηση των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων. Νιώθουμε περήφανοι για τους καθηγητές μας, που μας δίνουν μαθήματα ζωής καθώς μας αποδεικνύουν στην πράξη πως η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται», προσθέτει.

Καλεί, τέλος, όλους τους μαθητές να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση της.

Από ΚΥΠΕ

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top