ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ερντογάν- Πούτιν – Συμφωνία για αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντλιμπ

Συνάντηση Ερντογάν- Πούτιν – Συμφωνία για αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντλιμπ

Σε δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ίντλιμπ της Συρίας συμφώνησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν όπως ανακοίνωσαν μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι της Τουρκίας το βράδυ της Δευτέρας 17/09.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι στις 15 Οκτωβρίου θα αποχωρήσουν οι πολεμιστές της Νούσρα από την περιοχή αυτή. Πρόσθεσε ότι με πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισαν να αποσυρθούν τα βαρέα όπλα από εκείνη την περιοχή και όλες οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν. Επίσης, όπως είπε, η περιοχή θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού και τουρκικού στρατού.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία. Όπως είπε η ανησυχία της Ρωσίας είναι ο κίνδυνος επίθεσης ιδιαίτερα στο Χαλέπι από τους πολεμιστές στο Ίντλιμπ, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος και για επιθέσεις στις ρωσικές βάσεις. “Κατά την άποψή μας η εφαρμογή των αποφάσεων που λάβαμε θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας λύσης στη Συρία, την επιτάχυνση της διαδικασίας στη Γενεύη και την εγκαθίδρυση ειρήνης”, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι σήμερα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν για το Ίντλιμπ, προσθέτοντας ότι κατά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών διένυσαν μεγάλη απόσταση στο να βρεθεί διέξοδος στις αμοιβαίες ανησυχίες τους για το Ίντλιμπ.

“Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των περιοχών που ελέγχει η αντιπολίτευση και των περιοχών που ελέγχει το καθεστώς. Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να μένει εκεί που βρίσκεται. Ως αντίβαρο θα διασφαλίσουμε την μη δραστηριοποίηση των ακραίων ομάδων σε αυτή την περιοχή. Η Ρωσία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουνε επιθέσεις στη ζώνη μη διαμάχης στο Ίντλιμπ”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε θα διασφαλίσουν από κοινού ώστε να μην γίνουν προκλήσεις από τρίτα μέρη ή να εμποδιστούν τυχόν παραβιάσεις. “Η Ρωσία και η Τουρκία θα κάνουν συντονισμένες περιπολίες στην αποστρατικοποιημένη ζώνη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέροντας ότι είναι πεποίθησή του ότι έχουν αποτρέψει μια ανθρώπινη τραγωδία στο Ίντλιμπ και πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί.

Για τις διμερείς τους σχέσεις ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι είναι η τέταρτη φορά που συναντώνται φέτος και πως μέσα σε 7 χρόνια ο εμπορικός τους όγκος αυξήθηκε κατά 34% φτάνοντας τα 15 δις δολάρια. Ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στο διμερές εμπόριο. Στα ενεργειακά είπε ότι θα συνεχίσουν τα στρατηγικά τους προγράμματα, λέγοντας ότι αναφέρεται στο πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσουν και το πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σε έκτακτες ανάγκες έχουν τηλεφωνικές επαφές και η συνεργασία τους ενισχύεται. Πρόσθεσε ότι στην οικονομία έχουν θετικά αποτελέσματα και πως τα προγράμματα του Άκκουγιου και του Turkish Stream συνεχίζονται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top