ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση Κυπριανού – Ιζτζιάν προς ηγέτες για άμεσο διάλογο στη βάση της ΔΔΟ

Έκκληση Κυπριανού – Ιζτζιάν προς ηγέτες για άμεσο διάλογο στη βάση της ΔΔΟ

Έκκληση προς τους δύο ηγέτες να ξεκινήσουν άμεσα τον διάλογο για το Κυπριακό απηύθυναν από κοινού ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος του τ/κ Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους σε λύση, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον η διερευνητική προσπάθεια του ΟΗΕ

Φαίνεται ότι τα ΗΕ, σε συνεννόηση με τους δύο ηγέτες, προωθούν μια διερευνητική διαδικασία κατά πόσο υπάρχει το έδαφος για να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις «αν είναι δυνατόν αρχές του νέου χρόνου», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού. «Αυτή η διερεύνηση που θα ξεκινήσει φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον και την προοπτική των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση και προς τους δύο ηγέτες, να προσεγγίσουν αυτή τη διερευνητική προσπάθεια με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και έχοντας πλήρη συνείδηση για τη σωστή λύση του Κυπριακού για τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, πρόσθεσε. «Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουν να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς, οι οποίοι θα πρέπει να βασίζονται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Κάλεσε και τους δύο ηγέτες να πάνε επαρκώς προετοιμασμένοι στη διερευνητική προσπάθεια των ΗΕ και με γνώμονα το πώς θα καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Τους καλούμε να μην εισαγάγουν ιδέες, σκέψεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Αλίμονο αν επιτρέψουμε με τις ενέργειες και τους χειρισμούς μας να υλοποιηθεί το διαχρονικό όραμα του Ραούφ Ντενκτάς, δηλαδή να διχοτομηθεί το νησί μας», είπε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ συμφώνησαν με το ΚΕΚ να συνεχίσουν τις επαφές με στόχο να αναλάβουν από κοινού δράσεις για ενδεχόμενο εκτροχιασμό του Κυπριακού από το σωστή βάση λύσης.

 

Ιζέτ Ιτζιάν: Να πάρει ξεκάθαρη στάση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το πλαίσιο λύσης

Ο χρόνος στενεύει, ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ο Ιζέτ Ιζτζιάν σημειώνοντας ότι τα ΗΕ και η διεθνής κοινότητας προβαίνουν σε αυτή τη διερευνητική προσπάθεια για να δουν εάν μπορούν ή όχι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Μπροστά μας έχουμε δύο δρόμους, είπε ο πρόεδρος του ΚΕΚ, είτε με μια ομοσπονδιακή λύση θα διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της Κύπρου και της μιας εκπροσώπησης, είτε «είτε το πείτε δύο κράτη είτε το πείτε συνομοσπονδία, η Κύπρος θα διχοτομηθεί. Και γι’ αυτό δεν χρειάζεται, όπως φαίνεται πια, πολύς χρόνος».

Έκκλησή μας προς όλους τους Κύπριους, είπε, η ίδρυση μιας και μοναδικής Κύπρου σε ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το κεκτημένο της ΕΕ. «Αυτό περνά από την πολιτική ισότητα και όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι η πολιτική ισότητα δεν είναι και αριθμητική. Να μην προσπαθήσει κανείς να το εκμεταλλευτεί αυτό. Δεν είναι εφικτό να γυρίσουμε πίσω στις σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας, ούτε και να επιστρέψουμε στο 1960».

Αυτό που θέλουν να κάνουν ΚΕΚ και ΑΚΕΛ, μαζί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στις δύο πλευρές, πρόσθεσε ο κ. Ιζτζιάν, είναι να επιταχύνουμε τις διεργασίες που θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στο δρόμο της ενωμένης, ομοσπονδιακής Κύπρου, να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις και να μην επιτρέψουμε την παρεμπόδιση αυτών από άλλα θέματα, όπως το φυσικό αέριο.

Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους, συνέχισε ο πρόεδρος του ΚΕΚ, ωστόσο με μια ομοσπονδιακή λύση και με δίκαιο τρόπο θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. «Ο καβγάς γι’ αυτό το θέμα, χωρίς να έχει επιτευχθεί η λύση, δεν θα μας πάει πουθενά, δεν έχει αποτέλεσμα».

«Έκκλησή μας και προς τους δύο ηγέτες είναι να εγκαταλείψουν τον διαγωνισμό προπαγάνδας και να συγχύζουν το κεφάλι του κόσμου. Και ειδικά στον κ. Αναστασιάδη απευθύνω την έκκληση αυτή που – κατ’ εμένα – δεν κατάλαβε ή δεν μπόρεσε να εξηγήσει, όπως αυτή τη διαχωριστική, χαλαρή – όπως ονομάστηκε – ομοσπονδία ή συνομοσπονδία ή πού θα οδηγήσει αυτό κανείς δεν ξέρει, να εγκαταλείψει αυτές τις προσεγγίσεις και να έχει μια ξεκάθαρη στάση σύμφωνα με αποφάσεις του ΟΗΕ, του ΣΑ των ΗΕ και το πλαίσιο Γκουτέρες».

Δεν είναι εφικτό να συμβάλλει κανείς σε μια περιεκτική λύση του Κυπριακού με διάφορα παιχνίδια και μυστικές συναντήσεις με την Τουρκία, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top