ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ '19 - ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο πρωταθλητής ΔΗΣΥ, οι 37 ψήφοι της ΕΔΕΚ και η διάλυση του «ενδιάμεσου» (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ '19 - ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο πρωταθλητής ΔΗΣΥ, οι 37 ψήφοι της ΕΔΕΚ και η διάλυση του «ενδιάμεσου» (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι οι τέταρτες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο νησί μας μετά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Έκτορα Γεωργίου

Κι επειδή η ιστορία είναι η επιστήμη που διδάσκει για το μέλλον, κάνουμε μια αναδρομή στον χρόνο.

Η αρχή έγινε το 2004 - Ο «χαμένος» ΔΗΣΥ και το Σχέδιο Ανάν

Ο μεγάλος κερδισμένος θα μπορούσε να ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκλέγοντας 3 ευρωβουλευτές, ωστόσο, ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Μάτσης διαφωνεί με το «Σχέδιο Ανάν», αποχωρεί από το ΔΗΣΥ και ιδρύει τον συνδυασμό «Για την Ευρώπη» καταφέρνοντας να «κλέψει» την έδρα από τον Συναγερμό.

Το ΑΚΕΛ εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές και το ΔΗΚΟ έναν. Ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ΕΔΕΚ, αφού για 37 ψήφους έχασε την έδρα στην ευρωβουλή από τον συνδυασμό «Για την Ευρώπη».

Το 2009 και η εμφάνιση του ΕΛΑΜ

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις διεξήχθη η συγκεκριμένη εκλογική μάχη, αφού ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ διατήρησαν τις έδρες τους στην Ευρωβουλή. Η 6η έδρα κατέληξε τελικά με ευκολία στην ΕΔΕΚ.

Να σημειώσουμε ότι το 2009 ήταν η πρώτη εμφάνιση του ΕΛΑΜ σε εκλογές, χωρίς όμως να καταφέρει να «εντυπωσιάσει» αφού απέσπασε μόλις 663 ψήφους.

2014: Τα πρωτοφανή ποσοστά της αποχής και οι Τουρκοκύπριοι

Τις εκλογές κέρδισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με 37,75% με δύο ευρωβουλευτές και ακολούθησε το ΑΚΕΛ με δύο έδρες, επίσης. Από μία έδρα κέρδισαν το Δημοκρατικό Κόμμα και η συνεργασία Ε.Δ.Ε.Κ. - Κινήματος Οικολόγων.

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά είχαν δικαίωμα στο εκλέγειν όσο και στο εκλέγεσθαι και οι Τουρκοκύπριοι.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν και τα υψηλά ποσοστά απόχης αφού έφτασε το 56% (!),  πρωτοφανή για τα εκλογικά δεδομένα της Κύπρου.

2019: H διάλυση του «ενδιάμεσου»

Και ενώ λίγους μήνες πριν στις Προεδρικές Εκλογές του 2018 ο «ενδιάμεσος» (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύης, Κίνημα Οικολόγων, Μήνυμα Ελπίδας και Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών) ήταν μια γροθιά στηρίζοντας Νικόλα Παπαδόπουλο, πλέον αυτό ανήκει στο παρελθόν.

Οι εσωτερικές κόντρες της ΕΔΕΚ απομακρύνουν το σενάριο για κάθοδο του κόμματος σε έναν σχηματισμό, το ίδιο ισχύει και με το ΔΗΚΟ που θα κατέλθει αυτόνομο.

Η μόνη συνεργασία που ίσως ευνοείται είναι του Κινήματος Οικολόγων και τις Συμμαχίας Πολιτών, ωστόσο αυτό το σενάριο δείχνει απόμακρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Οδηγός κίνδυνος: Γυναίκα οδηγούσε αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο - Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης και ναρκωτικών

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top