ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δικαστών Ανωτάτου – ΠτΔ - Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας - VIDEO

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δικαστών Ανωτάτου – ΠτΔ - Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας - VIDEO

Τέλειωσε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης 24/01 η συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Δικαστές του Ανωτάτου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης 24/01, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου κ. Πέτρου Δημητρίου.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε για μια ακόμα φορά τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης αναφορικά με την αναδιοργάνωση των δικαστηρίων, τις τομές που πρέπει να γίνουν, τη μεταρρύθμιση, όπως αυτή έχει προγραμματιστεί επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Έγινε μια διεξοδική συζήτηση, είναι η τρίτη που γίνεται για τα θέματα της μεταρρύθμισης του δικαστικού μας συστήματος και έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από τα προσχέδια νομοσχεδίων που έχουμε ετοιμάσει.

Υπήρξε μια συναντίληψη όσον αφορά τις τομές που επιχειρούμε.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εντός των προσεχών ημερών θα προχωρήσουν στην έκδοση του κώδικα δεοντολογίας και της δικαστικής πρακτικής που θα ρυθμίζει την εξαίρεση των δικαστών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη μετά από όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από το δικαστικό μας σύστημα.

Θετική, επίσης, εξέλιξη είναι και το γεγονός ότι οι δικαστές έχουν συμφωνήσει όπως όλα αυτά τα ζητήματα, και ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με τις τομές που θα γίνουν στο δικαστικό μας σύστημα, προχωρήσουν χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση, με στόχο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης στον τόπο μας».

Ερωτηθείς αν τα νομοσχέδια που ετοίμασε η Κυβέρνηση μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη Δικαιοσύνη, ο κ. Υπουργός είπε πως «πιστεύω ότι το γεγονός ότι από τη μια οι δικαστές θα προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση δεοντολογίας και της δικαστικής πρακτικής για εξαίρεση των δικαστών, αλλά και το ότι γίνονται ουσιαστικές τομές στο δικαστικό μας σύστημα, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης του κοινού στο δικαστικό μας σύστημα.

Οφείλουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα για την ίδια την κοινωνία, διότι σκεφτείτε να έχουμε ένα δικαστικό σύστημα το οποίο να αμφισβητείται. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να απονεμηθεί δικαιοσύνη στον τόπο.

Για αυτό τον λόγο, με το γεγονός ότι σήμερα οι δικαστές έχουν δηλώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στο να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε ένα σωστό δρόμο - και αναμένουμε ότι αυτή η ενέργεια συντονίζεται με την απαίτηση της κοινωνίας - αλλά και για το γεγονός ότι και η νομοθετική εξουσία είναι και εκείνη έτοιμη για να προχωρήσει άμεσα στη συμπλήρωση των νομοθετημάτων που είναι αναγκαία για να γίνουν αυτές οι τομές».

Σε ερώτηση αν υπήρξαν διαφωνίες κατά τη συνάντηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έγινε μια συζήτηση εκτενής, καλή και εποικοδομητική, και αυτό έχει σημασία. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και εδώ θα πρέπει να σταθούμε».

Ερωτηθείς αν η συναντίληψη στην οποία αναφέρθηκε ενωρίτερα αγγίζει και το θέμα της σύνθεσης του Δικαστικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «βεβαίως αγγίζει και το θέμα της σύνθεσης του Δικαστικού Συμβουλίου, τον διαχωρισμό της δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον τρόπο με τον οποίον ουσιαστικά θα λειτουργήσει το δικαστικό μας σύστημα, ούτως ώστε αυτό να μπορεί να απονέμει δικαιοσύνη σε χρόνο επιτρεπτό και από την άλλη να υπάρχουν εκείνες οι τομές που θα διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top