ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίκη του μητροπολίτη Αμβρόσιου για ομοφοβικά σχόλια –«Τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους»

Καταδίκη του μητροπολίτη Αμβρόσιου για ομοφοβικά σχόλια –«Τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους»

«Είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά», δήλωσε η συνήγορος πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων για την καταδίκη του μητροπολίτη Αμβρόσιου.

Την Δευτέρα (28/1), ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Το δικαστήριο επέβαλε στον μητροπολίτη, για αναρτήσεις του κατά των ομοφυλόφιλων, συνολική ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία ή μίσος και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος για το εμπρηστικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015 με τίτλο: «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ!

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της δικαστικής απόφασης άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο προχώρησαν σε αποδοκιμασίες, ενώ μέσα και έξω από την δικαστική αίθουσα υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων δήλωσε: «Είναι μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία βάζει όριο, όχι τον ρατσιστικό λόγο γενικώς από οποιονδήποτε κι αν εκφέρεται, αλλά βάζει όριο στον ιδιαίτερα εμπρηστικό λόγο όταν εκφέρεται από ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απήχηση και επιρροή στον κόσμο και όταν ο λόγος αυτός θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του προσώπου».

«Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι ήταν μία ιδιαίτερη κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά». 

Στην απολογία του, ο μητροπολίτης εμφανίστηκε αμετανόητος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε με ενδιαφέρει αν το κείμενό μου θα μπορούσε να προκαλέσει πράξη μισαλλοδοξίας εις βάρος των ομοφυλοφίλων. Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως να προκαλούν. Αυτό μας υποχρεώνει να σκληραίνουμε τη στάση μας. Το 'Φτύστε τους' αποτελεί τον πιο επιεική τρόπο του Χριστιανικού λόγου».

«Όλα αυτά, δεν τα έγραψα με δόλο, αλλά για να προφυλάξω την κοινωνία», πρόσθεσε ενώπιον του δικαστηρίου.

«Στόχος μου ήταν να κατονομάσω το αμαρτωλό πάθος, όχι τα πρόσωπα που μηνύουν. Οι μηνυτές όμως εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα και γι’ αυτό τα κάνουν όλα αυτά. Είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ιεράρχης αμφισβήτησε ακόμα και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

«Το δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να με κρίνει ως επίσκοπο και δεν καταλαβαίνω, γιατί σήμερα κατηγορούμαι…», είπε και συνέχισε: «Η σημερινή ημέρα είναι η πιο ιστορική της ζωής μου, γιατί διώκομαι για την αγάπη του Χριστού».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top