ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Άντρου σε Πρόεδρο Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη για Τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ– «Τι έχουν να μας πουν τώρα;»

Επίθεση Άντρου σε Πρόεδρο Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη για Τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ– «Τι έχουν να μας πουν τώρα;»

Ανησυχία εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε νέα παραβίαση η οποία δεν καταδικάστηκε ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από κάποιο διεθνή παράγοντα.

«Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας σε μια προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων», ανάφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κυπριανού.

Τόνισε ότι: «Η διεξαγωγή ερευνών από τοBARBAROS εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός θαλασσίου τεμαχίου το οποίο έχει δοθεί σε ξένη εταιρεία στο πλαίσιο των γύρων αδειοδότησης του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος, μερικά ναυτικά μίλια από την Λεμεσό, συνιστά κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Δυστυχώς 24 ώρες μετά, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε κανείς στον διεθνή παράγοντα δεν έχει ακόμα αντιδράσει και καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά», είπε. 

Συμπλήρωσε: «Τους τελευταίους μήνες, κατ' επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΥΠΕΞ τόνιζαν ότι οι ενέργειες τους θωράκισαν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».   

«Άφηναν να νοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα αποτολμούσε κάτι τέτοιο. Ότι κι' αν αποτολμούσε κάτι τέτοιο θα τη σταματούσαν οι εταίροι μας, υπονοώντας τις ΗΠΑ, και τις τριμερείς συνεργασίες», πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε επίσης σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ, αναφέροντας τα πιο κάτω:

  1. Έχουν εγείρει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συζητά αυτές τις μέρες το ψήφισμα για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης; Ποια ήταν η απάντηση του;
  2. Ζήτησαν δυναμική αντίδραση από τους εταίρους μας στην ΕΕ, των συμμάχων μας στις τριμερείς και των ΗΠΑ, με τρόπο που να στέλλονται ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα ότι αν συνεχίσει τις παράνομες της ενέργειες θα έχει πολιτικό και διπλωματικό κόστος; Ποια ήταν η απάντηση τους; Ούτε καν λεκτική στήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είδαμε από κανένα.
  3. Ή μήπως η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε οποιοδήποτε διάβημα.

«Επαναλαμβάνω ότι για μήνες μας διαβεβαίωναν ότι οι ενέργειες του θωράκισαν την Κυπριακή ΑΟΖ. Τι έχουν να μας πουν τώρα;», κατέληξε. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top