ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν η Αμερικανίδα Βαρβάρα Λυσσαρίδη ασκούσε με δυναμισμό δημοσιογραφία για την Κύπρο – Η κηδεία της -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Όταν η Αμερικανίδα Βαρβάρα Λυσσαρίδη ασκούσε με δυναμισμό δημοσιογραφία για την Κύπρο – Η κηδεία της -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μια καλή γεύση για τον χαρακτήρα της Βαρβάρας Κόρνγουολ Λυσσαρίδη, αλλά και για τη δημοσιογραφική πορεία της στην Κύπρο, δίνει ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης.

Με άρθρο του που στάλθηκε στα Μ.Μ.Ε. αποκαλύπτει την δημοσιογραφική ιδέα που υλοποίησε στην Κύπρο.

Αυτούσιο το άρθρο του κ. Μακρίδη:

«Η Βαρβάρα Λυσσαρίδη συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των ανθρώπων που δύσκολα ξεχνιούνται. Ιδιαίτερα εκείνοι που την γνώρισαν από κοντά θα την θυμούνται για πάντα και θα την μνημονεύουν. Ήμουν και εγώ μεταξύ των τυχερών που την γνώρισαν.

Ως έναν άνθρωπο ξεχωριστό, αλλά και ως προικισμένη δημοσιογράφο.

Ήταν, θυμούμαι, το1984 όταν μου είπε την ιδέα της για μια εφημερίδα που θα ασχολείτο αποκλειστικά με τον απλό άνθρωπο, τις έγνοιες του, τα προβλήματά του.

Και η ιδέα, σε δύο-τρεις μήνες πήρε σάρκα και οστά. Ήταν μια εφημερίδα "τάμπλοϊντ", 16 σελίδων που έμπαινε ως ένθετο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" κάθε 15 ημέρες. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν το πρώτο ένθετο του κυπριακού Τύπου. Δεκαέξι σελίδες γεμάτες με πρωτότυπα ρεπορτάζ που αφορούσαν όλα τον άνθρωπο. Άλλωστε, η Βαρβάρα ήταν σοσιαλίστρια στην πράξη και έλεγε συχνά ότι ο πραγματικός σοσιαλισμός βάζει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο.

Μισά ρεπορτάζ η Βαρβάρα και τα υπόλοιπα εγώ. Ξέχασα να αναφέρω ότι ο τίτλος του ενθέτου ήταν "Τα ανθρώπινα". Τα ρεπορτάζ της αλησμόνητης Βαρβάρας ξεχείλιζαν από ευαισθησία, δυναμισμό και σχεδόν πάντα ήταν καταγγελτικά.

Θυμούμαι ότι ένα από τα πρώτα της αφορούσε τους ηλικιωμένους, τους συνταξιούχους που η ισχνή τους σύνταξη τους επέτρεπε "να τρώνε μόνο ψωμί, ελιές και πόλιπιφ". Ρεπορτάζ με στατιστικά στοιχεία και συνεντεύξεις με συνταξιούχους.

Η Βαρβάρα μιλούσε τα Ελληνικά, αλλά τα ρεπορτάζ τα έγραφε στην αγγλική γλώσσα για να εκφράζεται πιο εύστοχα. Ήταν, άλλωστε, η μητρική της γλώσσα. Γι΄ αυτό και την ευθύνη της μετάφρασης την επωμιζόταν ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Είναι πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσα να αναφέρω για το δυναμισμό και τη μαχητικότητά της υπέρ των αδυνάτων, κυρίως εκείνων της υπαίθρου. Επιφυλάττομαι.

Θα σταθώ, όμως, στην προσπάθειά της, με συνεχόμενα ρεπορτάζ, να επαναφέρει στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών της Κύπρου. Και ειδικότερα των θησαυρών που κλάπηκαν από τον λήσταρχο Λουίτζι Πάλμα ντι Τσεσνόλα. Ο περιβόητος αυτός Ιταλοαμερικανός αρχαιοκάπηλος κατέσκαψε την κυπριακή γη, εντόπισε ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικούς θησαυρούς και τους μετέφερε στην Αμερική, πουλώντας τους τελικά στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Εκεί στεγάζονται σήμερα.

Με πύρινο λόγο, η Βαρβάρα καλούσε Κυβέρνηση και Βουλή να δράσουν με αποφασιστικότητα προκειμένου οι εν λόγω θησαυροί να επαναπατριστούν. Και το

έγραφε: Αν αγωνιστούμε όπως πρέπει θα το πετύχουμε. Δυστυχώς, το "αγωνίζομαι" στην Κύπρο κατάντησε ρήμα... παρεξηγημένο.

"Τα ανθρώπινα", με έμπνευση της Βαρβάρας, κατέστη το πρώτο κυπριακό έντυπο με μόνιμη σελίδα για ιατρικά θέματα. Η Βαρβάρα επιστράτευσε σειρά γνωστών γιατρών που έγραφαν και δημοσίευαν κάθε 15 μέρες θέματα για αρρώστιες, παθήσεις και γενικά για όσα αφορούν την υγεία.

Αυτά τα λίγα για την Βαρβάρα Λυσσαρίδη, την αμερικανίδα που νεαρούλα ήρθε στην Κύπρο ως δημοσιογράφος για να γράψει και να πει στους συμπατριώτες της για τον αγώνα ελευθερίας αυτού του λαού.

Ήρθε το 1956, μας έβαλε στην καρδία της από την πρώτη στιγμή, παντρεύτηκε εδώ και λάτρεψε τούτο τον τόπο όσο λίγοι σ΄ αυτό το νησί.

Λατρευτή μας Βαρβάρα, θα σε θυμούμαστε για πάντα και θα σε μνημονεύουμε.

Αντώνης Μακρίδης

Δημοσιογράφος».

Να σημειωθεί ότι η κηδεία της Βαρβάρας Κόρνγουελ Λυσσαρίδη τελείται την Τετάρτη (06/03) στις 14:00 από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο. Η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top