ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ: Έλυσε το γρίφο ο Χρ. Ορφανίδης – ‘Είχαμε SONAR και το πετάξαμε σε μια αποθήκη»

ΚΥΠΡΟΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ: Έλυσε το γρίφο ο Χρ. Ορφανίδης – ‘Είχαμε SONAR και το πετάξαμε σε μια αποθήκη»

Έλυσε τον γρίφο ο Χρίστος Ορφανίδης.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Λάρνακας με γραπτή του τοποθέτηση είχε αφήσει υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος φορτώθηκε στις πλάτες του το κόστος του εξοπλισμού μέσω του οποίου διεξάγονται οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη. Όπως διευκρίνισε, λοιπόν, με νέα δήλωσή του, SONAR είχαμε και στην Κύπρο, ξεχασμένο σε στις αποθήκες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Ο μηχανισμός υπάρχει στην Κύπρο και είναι σε αποθήκη παραμελημένος και ξεχασμένος» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της νέας γραπτής του τοποθέτησης: «Στα πλαίσια του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αγοράστηκε με συμμετοχή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κτηματολογίου και άλλων φορέων, ούτως ώστε να μπορεί να μετρά την Ποσειδωνία, την βλάστηση δηλαδή στην θάλασσα και βρίσκεται εδώ και καιρό στην Κύπρο. Το εν λόγω μηχάνημα διαθέτει και λογισμικό που μπορεί να υπολογίσει και διατυπώσει, ενώ παράλληλα έχει και την ικανότητα να προσφέρει ηχοβολισμό. Ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί και παραμένει ανεκμετάλλευτος στις αποθήκες του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτοί που το είχαν παραγγείλει και αγοράσει το πέταξαν σε μια αποθήκη.

Μηχάνημα SONAR για έρευνες στην «κόκκινη λίμνη»

Για πολλοστή φορά η ανεπάρκεια και η βιασύνη των ιθυνόντων αναδεικνύεται.
Είναι γνωστό ότι για την διαλεύκανση των ερευνών στην «κόκκινη λίμνη» έχει καταφθάσει στην Κύπρο μηχάνημα ηχοεντοπιστικού συστήματος SONAR (sound navigation and ranging) από το εξωτερικό. Το ερώτημα που έθεσα αρχικά ήταν κατά πόσο διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να υπήρχε ήδη στην Κύπρο τέτοιο μηχάνημα, δεν απαντήθηκε, παρόλα αυτά γνωρίζω πολύ καλά ότι ούτε καν φρόντισαν να ερευνήσουν κάνοντας οποιαδήποτε ενέργεια, εάν υπήρχε τέτοιος εξοπλισμός. Μπορεί βέβαια να ήταν και η πρώτη φορά που άκουσαν για την ύπαρξη τέτοιου μηχανισμού και επάνω στην βιασύνη τους να το φέρουν στην Κύπρο ούτε καν διερεύνησαν περαιτέρω. Ουσιαστικά, ακολούθησαν μια πορεία στα τυφλά.

Ο μηχανισμός υπάρχει στην Κύπρο και είναι σε αποθήκη παραμελημένος και ξεχασμένος.

Στα πλαίσια του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αγοράστηκε με συμμετοχή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κτηματολογίου και άλλων φορέων, ούτως ώστε να μπορεί να μετρά την Ποσειδωνία, την βλάστηση δηλαδή στην θάλασσα και βρίσκεται εδώ και καιρό στην Κύπρο. Το εν λόγω μηχάνημα διαθέτει και λογισμικό που μπορεί να υπολογίσει και διατυπώσει, ενώ παράλληλα έχει και την ικανότητα να προσφέρει ηχοβολισμό. Ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί και παραμένει ανεκμετάλλευτος στις αποθήκες του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτοί που το είχαν παραγγείλει και αγοράσει το πέταξαν σε μια αποθήκη.

Αμείλικτο το ερώτημα παραμένει: Αυτοί που επιζητούσαν να φέρουν στην Κύπρο το εν λόγω μηχάνημα με σκοπό να βοηθήσει στις έρευνες με το ηχοεντοπιστικό σύστημα SONAR, γιατί δεν ερεύνησαν πρώτα το ενδεχόμενο να υπήρχε ήδη στην Κύπρο;

Εάν έπρατταν ως όφειλαν οι αρμόδιοι, το Κράτος μας δεν θα επιβαρυνότανε με το άγνωστο -μέχρι και σήμερα- ποσό το οποίο θα αναγκαστεί να καταβάλει για την μεταφορά και την χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top