ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σανίδα σωτηρίας οι δυο μηχανισμοί για την αφερεγγυότητα – Ερχονται οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι διαγραφές δανείων – Αυτές είναι οι προϋποθέσεις

Σανίδα σωτηρίας οι δυο μηχανισμοί για την αφερεγγυότητα – Ερχονται οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι διαγραφές δανείων – Αυτές είναι οι προϋποθέσεις

Το επίμαχο πέμπτο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα μελέτησαν σε έκτακτη κοινή συνεδρία οι επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών. Η επόμενη συνεδρία ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Πόλυ Παπαβασιλείου, για μία περίπου ώρα ανέλυσε το ογκωδέστατο νομοσχέδιο ενώ αυτή την ώρα τοποθετούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Η κυρία Παπαβασιλείου, ανέφερε μεταξύ όλων ότι θα δημιουργηθούν δύο μηχανισμοί. Ο πρώτος αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων φυσικών προσώπων με στόχο πάντα την διαφύλαξη της κύριας κατοικίας, αξίας μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ και συνολικού δανείου μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ και ο δεύτερος διαγραφή δανείων, μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ, με απόφαση δικαστηρίου, όταν δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξασφαλίσεις.

Τίθενται μια σειρά από προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων, ο χρεώστης να έχει καθαρό εισόδημα 100 ευρώ, δηλαδή εξαιρουμένων των δαπανών για διαβίωση του και περιουσία, μέχρι 400 ευρώ.

Έντονες διαφωνίες διατύπωσε ο Σύνδεσμος Τραπεζών κυρίως για το θέμα των εγγυητών. Διερωτήθηκε γιατί να διαγράφονται χρέη, μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ και να απαλλάσσεται ο εγγυητής, όταν η Τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει το ποσό από τους εγγυητές. Διαφώνησε και για την ευθύνη της Υπηρεσίας αφερεγγυότητας να καθορίζει το ύψος της τιμής ενός ακινήτου, ενώ υπάρχουν πλήθος εκτιμητών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής  Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι επιβάλλεται η ψήφιση των νομοσχεδίων, γιατί σε διαφορετική  περίπτωση υπάρχει κίνδυνος οι μισοί  δανειολήπτες και οι μισές επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε πτώχευση. Αν δεν ψηφιστούν τα δάνεια, τα επιτόκια και οι δόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να εκβιάζουν τους δανειολήπτες. Σημείωσε ότι το θέμα των εκποιήσεως ακινήτων είναι το τελευταίο για τις Τράπεζες, αφού το πρώτο που κάνουν είναι να κυνηγούν τους εγγυητές.

Ο εκπρόσωπος τύπου του  ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν μέχρι τις 19 Μαρτίου, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να συμμετάσχει  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  της

 Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εξέφρασε και την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μπορέσει η Κύπρος να βγει στις αγορές.

Ο βουλευτής  του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού εξέφρασε την διαφωνία του κόμματος του, σημειώνοντας ότι προστατεύονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι οι δανειολήπτες. Σημείωσε ότι οι δανειολήπτες θα μπαίνουν σε μια δίνη, ταλαιπωρίας 5 με 10 χρόνων και στο τέλος θα καταστούν άστεγοι. Με τα νομοσχέδια δεν προστατεύεται ούτε η κύρια κατοικία ούτε και η μικρή επαγγελματική στέγη. Επεσήμανε ότι υπάρχουν δαιδαλώδεις διαδικασίες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εκβιάζουν τους δανειολήπτες να αποδέχονται τις απαιτήσεις τους.

Ο βουλευτής  της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας υπέδειξε ότι τα νομοσχέδια είναι ετεροβαρή  και διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των δανειστών. Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσουν σειρά εισηγήσεως, οι οποίες κατατέθηκαν και στο παρελθόν, αλλά δεν υιοθετήθηκαν από την τρόικα και δεν έτυχαν διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε δημιουργείται ένα δίκτυ παγίδα για προστασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί μια σειρά από τροπολογίες μεταξύ των οποίων και η εξαίρεση των τόκων υπερημερίας στην διαδικασία της αφερεγγυότητας.

Τα υπόλοιπα τέσσερα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα αφορούν, μεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση του χρέους των βιώσιμων επιχειρήσεων, τους κανονισμούς για τους σύμβουλους αφερεγγυότητας  καθώς και τη διαδικασία πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top