ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Φεύγουν «κακήν-κακώς» εργαζόμενοι από τον Πορθητή – «Γιαβούζ και Φατίχ για γεωτρήσεις»

ΚΥΠΡΟΣ: Φεύγουν «κακήν-κακώς» εργαζόμενοι από τον Πορθητή – «Γιαβούζ και Φατίχ για γεωτρήσεις»

«Έπιασαν» τόπο τα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εργαζόμενους να αποχωρούν από τα πλοία.

Του Μιχάλη Μενελάου

Πληροφορίες που επικαλέστηκε το ΡΙΚ στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου, κάνουν λόγο για αποχώρηση εργαζομένων από ΗΠΑ και Νορβηγία, που προηγουμένως είχαν εκφράσει πρόθεση για απασχόληση στη γεώτρηση.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν πως εταιρείες από ΗΠΑ και Νορβηγία, που είχαν συμβόλαια με την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) αποχώρησαν και εκείνες με τη σειρά τους.

Λόγω της αποχώρησης των εργαζομένων, το γεωτρύπανο Γιαβούζ, ελλιμενίστηκε στη Τουρκία.

Τα πιο πάνω, έρχονται μόλις λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, πως τα Γιαβούζ και Φατίχ, θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις στις περιοχές που θεωρούν πως ανήκουν στο ψευδοκράτος.

Παράλληλα, αναμένεται και κάθοδος του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο για επιπρόσθετες έρευνες.

Με τις δημοτικές εκλογές στη χώρα να αποτελούν παρελθόν και με την υπόνοια των «πολιτικών σκοπιμοτήτων» να πλανάται στην ατμόσφαιρα, οι κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις της για σοβαρή επέμβαση στα κυριαρχικά δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιπρόσθετη παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία με την «επιφόρτιση» δασμών στον χάλυβα, η ανακοίνωση «χαστούκι» για τα F-35 όπως επίσης και η κατρακύλα της οικονομίας της Τουρκίας και η πτώση της τουρκικής λίρας, δείχνουν στην Τουρκία ως «μόνη» διέξοδο για οικονομική ανάσα την εξάσκηση πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο διεθνή παράγοντα μέσω των διεκδικήσεων στην ΑΟΖ μας.

Εξάλλου, η Άγκυρα απειλεί με 'απάντηση-αντίδραση' για τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. 'Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές στα ΜΜΕ ότι η «Ε/κ διοίκηση» στην Κύπρο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον των εργαζομένων στα υποστηρικτικά σκάφη του γεωτρύπανου Πορθητής' ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Χαρακτήρισε άκυρα τα εν λόγω εντάλματα σύλληψης, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή υπερβαίνει τα όρια και η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει απάντηση.

Κατηγόρησε εκ νέου τους Ε/κ ότι σφετερίζονται τα δικαιώματα των Τ/κ, σημειώνοντας ότι οι «ισχυρισμοί» ότι η θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται το γεωτρύπανο Πορθητής σήμερα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top