ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αναφέρει το ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμα του Fatih και στελεχών εταιρειών – Μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση -ΕΓΓΡΑΦΟ

Τι αναφέρει το ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμα του Fatih και στελεχών εταιρειών – Μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση -ΕΓΓΡΑΦΟ

Τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία σε βάρος των μελών του πληρώματος του πλοίου/γεωτρύπανου Fatih και στελεχών εταιρειών που συμμετείχαν στις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην ΑΟΖ του νησιού μας, αποδείχθηκαν ευφυής κίνηση σύμφωνα και με δηλώσεις καταρτισμένων ατόμων.

Του Φάνη Μακρίδη

Το ThemaOnline στο παρόν δημοσίευμα αποκαλύπτει πού βασίστηκαν οι κυπριακές Αρχές για να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης.

Τα υπό διερεύνηση αδικήματα, με βάση σχετικό έγγραφο που εξασφαλίσαμε και αποκαλύπτουμε, είναι τα ακόλουθα:


• Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, κατά παράβαση του άρθρου 371 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.


• Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος κατά παράβαση του άρθρου 372 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.


• Εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ζώντων και μη ζώντων πόρων, κατά παράβαση του 8(1)(2)(α)(β) των περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας Νόμων του 2004 και του 2014 (Ν. 64 (Ι)/2004) και του άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.


• Αναζήτηση, έρευνα η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς άδεια, κατά παράβαση του άρθρου 22 των περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμων του 2007 έως 2015 (Ν. 4(Ι)/2007) και του άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.

10 χρόνια φυλάκιση…
Με βάση τη νομολογία, η βαρύτερη ποινή που επισύρουν τα πιο πάνω αδικήματα είναι αυτή της φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια και πρόστιμο ύψους 2.000.000 ευρώ.
Το σχετικό άρθρο των Περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας Νόμων του 2004 και του 2014, αναφέρει: «8. (1) Κανένα πρόσωπο δεν προβαίνει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και/ή την Υφαλοκρηπίδα, στην εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση των μη ζώντων πόρων, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει λάβει άδεια από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο οποίος έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών και Έργων, σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο και οποιαδήποτε άλλη άδεια προβλέπεται σε άλλο νόμο ή κανονισμό. (2) (α) Οποιοδήποτε πρόσωπο παραβαίνει τις διατάξεις του εδαφίου (1), διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση, καταδίκης, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ (€1.000.000) ή σε φυλάκιση για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή και στις δύο αυτές ποινές. Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, το πρόσωπο αυτό υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ (€2.000.000) ή σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια ή και στις δύο αυτές ποινές».

Καλεντερίδης: «Ευφυέστατη κίνηση»
Ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής και πρώην στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ (12/06) ανέφερε ότι ενόχλησε πολύ την Άγκυρα το θέμα της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ευφυέστατη αυτή την κίνηση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Χριστοδουλίδης
Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν και τα όσα ανέφερε εντός της ημέρας (13/06) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως μετά από τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ
Εξάλλου, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού διεθνών ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ναι μεν δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top