ΔΙΕΘΝΗ

Διαμάχη Ρωσίας – ΗΠΑ για τις κυρώσεις εναντίον του Iράν

Διαμάχη Ρωσίας – ΗΠΑ για τις κυρώσεις εναντίον του Iράν

Οι διαφορετικές κατευθύνσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην πολιτική τους ως προς το Ιράν, αποτυπώθηκαν για άλλη μία φορά.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναλογισθεί τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική που υιοθετεί έναντι του Ιράν, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλλε κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί «όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, αλλά και να υπονομεύσει όλο το σύστημα της διεθνούς ασφάλειας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία, πως οι ΗΠΑ, ήδη περισσότερο από ένα χρόνο εντείνουν τις πιέσεις κατά του Ιράν», επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον «αποδίδοντας αβάσιμες κατηγορίες στην Τεχεράνη και αποχωρώντας από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εντείνει τις πιέσεις εναντίον του με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις και την προκλητική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τεχεράνη, η δραστηριότητα της οποίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι αποκλειστικά ειρηνική και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αδικαιολόγητες υποχωρήσεις, ζητώντας της στην πράξη να παραιτηθεί από τα νόμιμα συμφέροντα της στις διεθνείς υποθέσεις.

Το ρωσικό υπουργείο, αναφερόμενο στις κυρώσεις που επέβαλλε η Ουάσιγκτον εναντίον του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επισημαίνει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο κόβει τις γέφυρες με την Τεχεράνη παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ότι υποστηρίζει τον διάλογο με την Τεχεράνη.

«Είναι προφανής η νέα εκδήλωση της μόνιμης επιδίωξης των ΗΠΑ να επιβάλουν την θέληση τους σε κυρίαρχα κράτη» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ότι «η Ουάσιγκτον, θεωρώντας ότι είναι ο διαχειριστής των τυχών του κόσμου και υιοθετώντας μια όλο και πιο επιθετική πολιτική, σπεύδει να τιμωρήσει εκείνους που δεν προτίθενται να υποταχθούν στις αμερικανικές υπαγορεύσεις».

Απειλές του Τραμπ για αντίποινα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε  ότι θα πλήξει το Ιράν σε αντίποινα για οποιαδήποτε ενέργεια της Τεχεράνης σε «οτιδήποτε αμερικανικό», αφού νωρίτερα σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε «διανοητικά καθυστερημένο» τον Λευκό Οίκο με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλε σε Ιρανούς αξιωματούχους και στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

«Η αδαής και πολύ προσβλητική ανακοίνωση που έκανε σήμερα το Ιράν δείχνει μόνο ότι δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν εναντίον οτιδήποτε αμερικανικό θα αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη και συντριπτική ισχύ. Σε ορισμένους τομείς, συντριπτική σημαίνει αφανισμός», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ιράν: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με ανάρτησή του στο Twitter κατηγόρησε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ότι δολοπλοκεί με στόχο τον πόλεμο εναντίον της Τεχεράνης.

«Θέλετε να μάθετε γιατί αυτοί που αποδεδειγμένα απεχθάνονται τη διπλωματία αίφνης ενδιαφέρονται για συνομιλίες; Απλώς διαβάστε τη συνταγή του 2017 του πρεσβευτή Τζον Μπόλτον για το πώς θα καταστραφεί η JCPOA», η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγραψε ο Ζαρίφ. Η ανάρτηση συνοδεύεται από έναν υπερσύνδεσμο για ένα άρθρο του Μπόλτον που δημοσιεύτηκε στο National Review το 2017.

«Το Ιράν ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ομάδα Β έσυρε τις ΗΠΑ έξω, ενώ σχεδίαζε τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι αυτή η «Ομάδα Β», στην οποία περιλαμβάνονται ο Μπόλτον και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να εξωθήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε έναν πόλεμο με το Ιράν.

Ροχανί: Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο με την Αμερική

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο με την Αμερική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Τη συνομιλία τους επιβεβαίωσε το Ελιζέ και στο περιεχόμενό της αναφέρθηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ωστόσο, ο Ροχανί τόνισε στον Μακρόν ότι αν οι ΗΠΑ παραβιάσουν ξανά τον εναέριο χώρο του Ιράν, όπως οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης υποστηρίζουν ότι έγινε με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα, μια τέτοια ενέργεια θα αντικρουστεί.

«Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να παραβιάσουν ξανά τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο του Ιράν, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν το καθήκον να τους αποκρούσουν και θα λάβουν μια αποφασιστική σύγκρουση», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ανέφερε στον Μακρόν ότι το Ιράν δεν θα επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Από την πλευρά του το Ελιζέ γνωστοποίησε τη συνομιλία των δύο ανδρών, αναφέροντας ότι έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Παρισιού για την αποτροπή κλιμάκωσης των εντάσεων. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top