ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέες περιπέτειες η Κεντρική Τράπεζα – Ανοικτό μέτωπο με την τράπεζα FBME που ενδέχεται να της στοιχίσει εκατομμύρια

Σε νέες περιπέτειες η Κεντρική Τράπεζα – Ανοικτό μέτωπο με την τράπεζα FBME που ενδέχεται να της στοιχίσει εκατομμύρια

Η τράπεζα καταγγέλει ότι το μέτρο εξυγίανσης δεν δούλεψε και τώρα θέλουν να αποσύρουν την άδεια της

Τα στοιχεία αφοπλίζουν την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα FBME Limited, προσθέτοντας  ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στο Διαιτητικό Δικαστήριο του ΔΕΕ στο Παρίσι προσπαθεί να κλείσει το κυπριακό υποκατάστημα της FBME ισχυριζόμενη ότι δεν βρέθηκαν αγοραστές.

«Με άλλα λόγια, επειδή το μέτρο εξυγίανσης που η ΚΤΚ χρησιμοποίησε με παράνομο τρόπο τον περασμένο Ιούλιο δεν δούλεψε, τώρα θέλουν να αποσύρουν την άδεια της FBME. Προσθέτουν ότι αναγκάζονται τώρα να το κάνουν αυτό γιατί με το κλείσιμο θα πρέπει να πληρωθούν στους καταθέτες τα ανάλογα ποσά από το ταμείο προστασίας καταθετών και ότι οι καταθέσεις της FBME που βρίσκονται στην ΚΤΚ (ΕΥΡ 158 εκ.) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό», αναφέρεται.

Η FBME συμπληρώνει ότι αυτό που πραγματικά θέλουν να πούνε είναι ότι ένεκα της ανικανότητας της ΚΤΚ τον περασμένο Ιούλιο, τώρα δικαιολογούνται στο να καταστρέψουν περισσότερο την FBME και τους πελάτες της.

«Τους ειπώθηκε πολλάκις πέρσι ότι το Διάταγμα Εξυγίανσης δεν ήταν κατάλληλο για την περίπτωση της FBME, και η χρήση του ήταν κατά πάσα πιθανότητα παράνομη, αλλά τώρα θέλουν να τερματίσουν το επεισόδιο καταστρέφοντας το υποκατάστημα», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η ΚΤΚ νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις της FBME για να καλύψει τις πληρωμές του ταμείου προστασίας καταθετών.

«Δεν μπορεί. Το ταμείο προστασίας καταθετών στην Κύπρο λειτουργεί κάτω από επίσημη νομοθεσία, τους Νόμους Περί Ίδρυσης και Λειτουργίας Κεφαλαιακής Προστασίας και Περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων του 2013. Είναι ένα αμοιβαίο εργαλείο στο οποίο συνδράμουν οι τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης της FBME)  και στόχο έχει την προστασία των καταθετών», συμπληρώνεται.

Η FBME αναφέρει ότι ανέκαθεν πλήρωνε τις ετήσιες συνδρομές που της αναλογούν, αρχής γινομένης με τη δημιουργία του ταμείου του 2004, όπως θα έπρεπε να κάνουν όλα τα εγχώρια και αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται στην Κύπρο. Εκ του μηχανισμού του, αναφέρεται, το ταμείο προστασίας καταθετών πληρώνει τους καταθέτες μιας διαλυόμενης τράπεζας όταν τα περιουσιακά στοιχεία αυτής της τράπεζας δεν επαρκούν για να τους αποζημιώσουν.

Η FBME σημειώνει πως ούτε έχει χρεοκοπήσει, ούτε διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, ότι έχει καταθέσεις πέραν των EYΡ 1,5 δις., εκ των οποίων η ΚΤΚ κατακρατεί τα ΕΥΡ 158 εκ. Το υποκατάστημα έχει δείχτη ρευστότητας 103,5%, δηλαδή μπορεί να αποπληρώσει όλους τους καταθέτες, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος χρήσης του ταμείου προστασίας καταθέσεων.

«Είναι μια χρήσιμη παραδοχή εκ μέρους της ΚΤΚ ότι έκανε λάθος το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ο τρόπος να επανορθώσει δεν είναι με το να προκαλεί περαιτέρω ζημιά. Υπάρχουν αρκετοί κατά πολύ καλύτεροι τρόποι για τους καταθέτες, την Τράπεζα και την υπόληψη της Κύπρου, παρά αυτόν που προτείνει η ΚΤΚ. Η ΚΤΚ γνωρίζει αυτά τα στοιχεία πάρα πολύ καλά, άρα γιατί κάνει αυτούς τους ισχυρισμούς; Ίσως να υπάρχουν εύλογες αιτίες», αναφέρεται.

Υποστηρίζεται επίσης ότι ΚΤΚ είναι πραγματικά απεγνωσμένη, αφού δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της υπόθεσης, που μπορεί να της στοιχίσουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων, αλλά επιπλέον ταλανίζεται από την τεράστια μη-συνδεδεμένη κρίση σχετικά με την Λαϊκή, που ζώνει την Κυβερνήτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, τον Διαχειριστή και μέλη της Αρχής Εξυγίανσης. «Ο αγώνας συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top