ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αναλύσεις διεθνώς για τους S-400 –«Τα πράγματα δεν πάνε καλά»

Οι αναλύσεις διεθνώς για τους S-400 –«Τα πράγματα δεν πάνε καλά»

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά». Πρόκειται για μια από τις τοποθετήσεις αναλυτών σε σχέση με τους S-400 που εγκαθίστανται στην Τουρκία (μέχρι την Τρίτη 16/07 είχε αφιχθεί στην Άγκυρα και το 10ο φορτίο με το πυραυλικό σύστημα).

Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Πολ ΜακΛίρι, ο οποίος ασχολείται με ρεπορτάζ που αφορούν την γεωπολιτική. Ο τελευταίος που συνεργάστηκε με διάφορα διεθνή Μ.Μ.Ε., εξέφρασε τη Δευτέρα (15/07) την πιο πάνω θέση ερμηνεύοντας το γεγονός ότι το Πεντάγωνο για δεύτερη φορά ακύρωσε προγραμματισμένη ενημέρωση για το θέμα των S-400.

Μάλιστα, σε σχόλιό του αναφέρεται στο γεγονός ότι την τελευταία φορά που προγραμματίστηκε ενημέρωση για το μέγα αυτό ζήτημα (την Παρασκευή 12/07), η συνάντηση με τους δημοσιογράφους ματαιώθηκε 30 λεπτά αργότερα.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δικαιολόγησε την Τουρκία ο απογοητευμένος Τραμπ – Έριξε ευθύνες στον Ομπάμα

Η αναποφασιστικότητα που φανέρωσε στο συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ερμηνεύεται ως ενδεικτική του σκεπτικισμού με το οποίο αντιμετωπίζει η υπερδύναμη τα δεδομένα στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή. Κάποιοι δημοσιογράφοι εκφράζουν τη θέση ότι πιθανόν η Άγκυρα να ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ μέσω της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ. «Είναι επίσης πιθανόν η Τουρκία να απείλησε με αποκλεισμό την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ, βάση κλειδί για τα αμερικανικά στρατεύματα που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή και η οποία φιλοξενεί πυρηνικά όπλα», σημειώνεται στην ανάλυση του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy.

Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι οι αμερικανοί στρατηγοί έχουν καταστήσει σαφές πως η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός προγράμματος των F-35 ως αντίποινα για την εγκατάσταση των ρωσικών S400, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σιγή ιχθύος.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη φημολογία για αισθητή δραστηριότητα αμερικανικών drones στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπου η Άγκυρα έχει συγκεντρώσει δυνάμεις, στοχεύοντας να πλήξει κουρδικούς στόχους. Αν και μια τέτοια πληροφόρηση δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εντούτοις είναι λογικό οι ΗΠΑ να θέλουν να ελέγχουν την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Συρίας για το θέμα της αγοράς από πλευράς Τουρκίας (κι εγκατάστασης) των S-400, η κυβέρνηση του Άσαντ δεν φαίνεται να ανησυχεί. «Η Συρία δεν βλέπει κάποιο λόγο ώστε να ανησυχεί για την προμήθεια των ρωσικών S-400 στην Τουρκία» είπε τη Δευτέρα (15/07) ο Σύρος πρέσβης στη Ρωσία, Riyad Haddad.

Φάνης Μακρίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top