ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουρλάς στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: ‘Κ. Πρόεδρε Προέρχομαι από τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα…’ -VIDEO

Φουρλάς στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: ‘Κ. Πρόεδρε Προέρχομαι από τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα…’ -VIDEO

Ο Ευρωβουλευτής (ΔΗΣΥ & EPP) Λουκάς Φουρλάς, σε παρέμβαση του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στην παρουσία του Προέδρου της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.

Η χώρα του τελευταίου αναλαμβάνει αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Φουρλάς, λοιπόν, ζήτησε την στήριξη του Σώματος έναντι των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Είπε συγκεκριμένα: «Καλωσορίσατε κύριε Πρόεδρε, καλή επιτυχία στην Φιλανδική προεδρία. Μιλήσατε για ισχυρή Ευρώπη, για Ευρώπη της ασφάλειας, για ανθρώπινα δικαιώματα.

Προέρχομαι από τη μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που είναι κατεχόμενη εδώ και 45 χρόνια, η οποία δέχεται αυτή τη στιγμή μια δεύτερη εισβολή και μιλάμε για ευρωπαϊκό έδαφος και μιλάμε για την Τουρκία, η οποία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό θα ήθελα να έχετε πάντα κατά νου. Ευχαριστώ πολύ».

https://www.youtube.com/watch?v=YMaNVGTvCMs

 

Ο Χριστοφόρου

Κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο των προτεραιοτήτων της Φινλανδικής Προεδρίας, παρουσία του Φινλανδού Πρωθυπουργού, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε:
«Χαίρομαι γιατί η Φινλανδική Προεδρία θέτει ως βασική προτεραιότητα το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές της ΕΕ. Οφείλω όμως, σήμερα, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου να τονίσω ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 45 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, στην πατρίδα μου τη Κύπρο, που είναι χώρα μέλος της ΕΕ. Ταυτόχρονα αυτές τις μέρες η Τουρκία εισέβαλε στη Κυπριακή ΑΟΖ, στις Κυπριακές θάλασσες, παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου, προκαλώντας με πειρατικό και τρομοκρατικό τρόπο όχι μόνο τη Κύπρο αλλά ευθέως και την ίδια την ΕΕ. Θεωρούμε θετική την αντίδραση του Συμβουλίου να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, καθώς και τη βούληση της ΕΕ να αντιδράσει ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

Παρά ταύτα η απάντηση της Τουρκίας στα μέτρα της ΕΕ είναι η αποστολή και τέταρτου ερευνητικού σκάφους στη θάλασσα της Κύπρου, που επιβεβαιώνουν τη περιφρόνηση της Τουρκίας προς το Διεθνές Δίκαιο και την ίδια την ΕΕ. Πιστεύω ότι στην Κύπρο δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια, η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της ΕΕ, όταν υφίσταται απειλές και προσβολές στα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της. Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελούν πρόκληση και προσβολή προς την ίδια την ΕΕ».

Κλείνοντας ο Ευρωβουλευτής κι απευθυνόμενος στο Πρωθυπουργό της Φινλανδίας που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εάν αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο, αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Φινλανδίας, συνέβαιναν στη Φινλανδία είμαι βέβαιος θα αντιδρούσατε πολύ έντονα και θα ζητούσατε και εσείς από την ΕΕ να αντιδράσει δυναμικά και να αναχαιτίσει την Τουρκία».

Κ. Μαυρίδης: Στην Κύπρο κρίνεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός

Με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Φινλανδία, έγινε παρουσίαση του προγράμματος των δραστηριοτήτων της, με συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε παρέμβασή του, αφού πρώτα εξέφρασε τις ευχές του για επιτυχία στην φινλανδική Προεδρία, συνέχισε με την εξής υπόδειξη: «Είμαστε μια κοινότητα κανόνων και αξιών που αντανακλώνται στον πολιτισμό μας. Ανάμεσα σε αυτές τις αξίες μας, είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός του κράτους δικαίου.

α) Αλληλεγγύη: Θα έχουμε ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης με πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων;

β) Σεβασμός κράτους δικαίου: Στην Ανατ. Μεσόγειο, κράτη εντός και εκτός της ΕΕ, επιχειρούμε τα τελευταία χρόνια να χτίσουμε μια συνεργασία ευημερίας και ειρήνης με επίκεντρο την αξιοποίηση της ενέργειας και με κύριο ρόλο στην ΕΕ μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ενέργεια έχει ζωτική σημασία για την ίδια την ΕΕ. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λήφθηκε απόφαση για την επιβολή μέτρων εναντίον της Τουρκίας, η οποία παραμένει ο διεθνής παραβάτης στην περιοχή».

Ο κ. Μαυρίδης καταλήγοντας τόνισε ότι «πέραν από τα λόγια και τις λεκτικές δεσμεύσεις, εκεί στην Κύπρο κρίνεται ο πολιτισμός μας» και κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει σε πράξεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top