ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για το οικονομικό πρωτόκολλο που υπέγραψαν Οκτάι – Τατάρ στα κατεχόμενα

Αντιδράσεις για το οικονομικό πρωτόκολλο που υπέγραψαν Οκτάι – Τατάρ στα κατεχόμενα

Ονομάστηκε «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» και υπογράφηκε από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ το περασμένο Σάββατο, αλλά το περιεχόμενό της δεν δημοσιεύθηκε, παρά σήμερα από τον Μουράτ Κανατλί του κόμματος Νέα Κύπρος, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση το χαρακτηρίζει «πακέτο διάλυσης/καταστροφής».

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το πρώτο μέρος της συμφωνίας – πρωτοκόλλου αφορά την μεταφορά άμεσα 750 εκ ΤΛ (125 εκ ευρώ) από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, με τον Φουάτ Οκτάι να δηλώνει ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας κονδύλι που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των επενδύσεων και έργων.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος μίλησε για ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως οι οδηγίες του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν για την εκταμίευση των οικονομικών πηγών.

Ο Μουράτ Κανατλί στην γραπτή του δήλωση, την οποία συνοδεύει από φωτογραφίες του εγγράφου της συμφωνίας, αναφέρει ότι οι «κυβερνώντες» έκρυψαν το περιεχόμενο που ο ίδιος κατέχει και θεώρησε σωστό να δημοσιοποιήσει. Σε αυτή τη συμφωνία – πρωτόκολλο γίνεται λόγος για «μεταρρύθμιση της κεντρικής συνεργατικής τράπεζας» με τον Κανατλί να αναφέρει ότι στα πρότυπα της τύχης του Συνεργατισμού στο «νότο» θέλουν βαθμιαία να κλείσουν και τον αντίστοιχο συνεργατισμό στην τ/κ πλευρά που υπάρχει επίσης εδώ και δεκαετίες.

Όσον αφορά την «αρχή ηλεκτρισμού», ο Μουράτ Κανατλί αναφέρει ότι περιλαμβάνει την ίδια παράγραφο με το προηγούμενο πρωτόκολλο που αφορά τον διαχωρισμό σε παραγωγή – μεταφορά – διανομή το οποίο παραπέμπει σε ιδιωτικοποίηση, ενώ ταυτόχρονα ζητείται η μείωση του μισθολογίου των εργαζομένων στην «αρχή».

Στην συμφωνία που υπογράφηκε προχθές, περιλαμβάνεται σύμφωνα με τον κ. Κανατλί, και παράγραφος για δημόσιο διαγωνισμό σε συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για την «αναδιάρθρωση του τμήματος τηλεπικοινωνιών» με χρονική περίοδο τον Δεκέμβριο του 2019 που πρέπει ο στόχος αυτός να πραγματοποιηθεί.

Ζητείται να αρθεί το «προνόμιο της εταιρείας λιμενεργατών» και αυτό να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 ενώ περιλαμβάνει και οικονομικοτεχνική μελέτη για το λιμάνι Αμμοχώστου και το τουριστικό λιμανάκι της Κερύνειας για έργα που θα γίνουν στα δύο αυτά λιμάνια, και σύμφωνα με τον κ. Κανατλί περιλαμβάνονται στην κατηγορία για τις δημοπρασίες σε συνεργασία «δημοσίου – ιδιωτικού» τομέα.

Να σημειωθεί ότι ο Φουάτ Οκτάι αναχώρησε χθες Κυριακή από τα κατεχόμενα, αφού τέλεσε τα εγκαίνια του μουσείου Αλπαρσλάν Τουρκές, του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης στην Τουρκία, ο οποίος γεννήθηκε το 1917 στην σημερινή κατεχόμενη Λευκωσία.

Στα εγκαίνια παρών ήταν και ο γιος του Τουγρούλ Τουρκές που σήμερα είναι Βουλευτής του ΑΚΡ στην Άγκυρα, ενώ συμμετείχε στην εκδήλωση των εγκαινίων και η ομάδα Μεχτεράν, στρατιωτική μπάντα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο κ. Οκτάι επισκέφθηκε επίσης το νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου για να επιθεωρήσει τα έργα κατασκευής, μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας και τον «πρωθυπουργό» Τατάρ.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών παρέστησαν επίσης με «υπουργούς» και μέλη της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, στην τελετή παράδοσης από την Τουρκία στο ψευδοκράτος ενός σκάφους διάσωσης πολλαπλών χρήσεων με το όνομα «Τζεμ Κουρταράν».

Ο Τούρκος Υπουργός επέστησε την προσοχή κατά τη διάρκεια της τελετής στην αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο λε΄γοντας ότι «το ρυμουλκό διάσωσης θα βοηθούσε οποιαδήποτε πλοία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περιοχή και μπορεί να αποτρέψει τη θαλάσσια ρύπανση».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top