ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΟΖ: Από την Παρασκευή είχε κινητοποιηθεί ΥΠΕΞ, ΚΥΠ και Αστυνομία για το VOS Prime – Είχε πει «όχι» ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΟΖ: Από την Παρασκευή είχε κινητοποιηθεί ΥΠΕΞ, ΚΥΠ και Αστυνομία για το VOS Prime – Είχε πει «όχι» ο Πρόεδρος

Από την περασμένη Παρασκευή (19/07) είχε γίνει αντιληπτή η παρουσία στο λιμάνι Λεμεσού σκάφους της ολλανδικής εταιρείας που είχε κάνει συμφωνία με την Τουρκία, για υποστήριξη των παράνομων δραστηριοτήτων του Yavuz στα ανοικτά της Καρπασίας.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο λόγος, ασφαλώς, για το VOS Prime την ακριβή θέση του οποίου αποκάλυψε το ThemaOnline με δημοσίευμά του τη Δευτέρα (18:21, 22/07), όταν ενημερώσαμε για την παρουσία όλων των σκαφών των Ολλανδών (τέσσερα στον αριθμό) στον κόλπο Ακρωτηρίου.

Άμεση κινητοποίηση
Την Παρασκευή (19/07) μόλις ειδοποιήθηκαν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι το VOS Prime αγκυροβόλησε στο λιμάνι, υπήρξε άμεση κινητοποίηση.

Ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αμέσως ενημερώθηκε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, το ΤΑΕ Αρχηγείου και το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως ήταν λογικό, το εν λόγω σκάφος τέθηκε υπό εποπτεία, ενώ ενημερώθηκε και το προεδρικό.

Από τη στιγμή που το θέμα είχε πολιτικές διαστάσεις, η Αστυνομία ανέμενε οδηγίες πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Τελικά, όπως πληροφορούμαστε, η οδηγία που δόθηκε από το προεδρικό και δη τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ήταν να μην γίνει καμία έρευνα στο σκάφος.


Διαβεβαίωσαν γραπτώς οι Ολλανδοί
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ThemaOnline, ότι από τη στιγμή που η ολλανδική εταιρεία η οποία είχε συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO), δεν προέβη σε καμιά υποστηρικτική ενέργεια σε ό,τι αφορά τις παράνομες δραστηριότητες του Yavuz, δεν υπήρχε λόγος να ερευνηθεί το πλοίο.
«Η εταιρεία κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ενημέρωσε επίσημα και γραπτώς την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά ενέργεια. Γι΄ αυτό και δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να διενεργηθεί έρευνα στο σκάφος» μας ανέφερε η ίδια διπλωματική πηγή.

Να σημειωθεί ότι το ThemaOnline είχε ζητήσει επίσημη ενημέρωση για το θέμα από αρμόδιο άτομο του υπουργείου Εξωτερικών από το περασμένο Σάββατο (20/07).

Τι είχαμε γράψει
Όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα μας (22/07), τέσσερα σκάφη της ολλανδικής εταιρείας, που είχε συνάψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO), για τις επιχειρήσεις του YAVUZ στα ανοιχτά της Καρπασίας, βρίσκονταν τη Δευτέρα (22/07) το πρωί στον κόλπο Ακρωτηρίου.

Επρόκειτο για τα σκάφη VOS Prime, VOS PRINCIPLE, VOS Prince και VOS Tethys, που βρίσκονται στον στόλο της ολλανδικής εταιρείας «Vroon Offshore Services».

Όπως σημειώναμε, το VOS PRIME και VOS PRINCE είναι τα δυο σκάφη που επρόκειτο να έχουν υποστηρικτικό ρόλο κατά τις παράνομες δραστηριότητες του πλοίου/γεωτρύπανου των Τούρκων, YAVUZ, στα ανοιχτά της Καρπασίας.

Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τοποθέτηση αξιωματούχου της ολλανδικής εταιρείας στον «Φιλελεύθερο» (08/07), αποφασίστηκε να αναθεωρηθεί η συμφωνία με την κρατική εταιρεία των Τούρκων. «Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης του Yavuz και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Yavuz σε κυπριακά ύδατα», ήταν η απάντηση που είχε δοθεί στο ερώτημα της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας.

Ο εκπρόσωπος της «Vroon Offshore Services» είχε αναφέρει ότι τα πλοία της βρίσκονταν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν επρόκειτο να ακολουθήσουν το Yavuz.

Το VOS Prime και το VOS Principle ήταν εντός του λιμανιού, ενώ το VOS Prince και το VOS Tethys, ήταν αγκυροβολημένα στον κόλπο ακρωτηρίου.

Πάντως, δεν επιβεβαιώνεται συμμετοχή τους αυτή τη στιγμή σε παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι προφανές ότι οι Ολλανδοί έκαναν πίσω μετά και τα μέτρα που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία σε βάρος πληρωμάτων σκαφών που συμμετείχαν στις παράνομες ενέργειες του Fatih στα δυτικά της Κύπρου. Περί τα μέσα Ιουνίου είχε εκδοθεί διψήφιος αριθμός διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για μέλη πληρωμάτων που συμμετείχαν στις παράνομες δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου/γεωτρύπανου.

* Στην κύρια φωτογραφία του συναδέλφου Ανδρέα Πογιατζή, η θέση που είχε το VOS Prince στον κόλπο Ακρωτηρίου το μεσημέρι της Τρίτης (23/07)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top