ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκθεση Ομπάμα για Κυπριακό – Σταθερές οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ για δίκαιη λύση

Έκθεση Ομπάμα για Κυπριακό – Σταθερές οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ για δίκαιη λύση

Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση για δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης. Η θέση αυτή περιλαμβάνεται σε συνοδευτική επιστολή στη διμηνιαία έκθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,

Η θέση αυτή περιλαμβάνεται σε συνοδευτική επιστολή στη διμηνιαία έκθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία επιδόθηκε χθες στους προέδρους των επιτροπών Εξωτερικών της Βουλής και Γερουσίας, βάσει των σχετικών προνοιών της αμερικανικής νομοθεσίας και καλύπτει τις εξελίξεις του περασμένου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου στο κυπριακό.

«Αν και οι διαπραγματεύσεις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών ανεστάλησαν», γράφει στη συνοδευτική επιστολή η κ. Φράιφιλντ, «οι προσπάθειες στην κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης συνεχίστηκαν αυτή την περίοδο. Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση για δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Από την 1η Ιουλίου 2003, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μεταβιβάσει την ευθύνη για την προετοιμασία της έκθεσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έκθεση του Αμερικανού προέδρου αναφέρει ότι στο διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2014 η αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ συνέχισε τις προσπάθειες σε υποστήριξη της επανένωσης της Κύπρου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

«Μετά την έκδοση από την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου μιας NAVTEX που ανακοίνωνε ότι θα διεξήγαγε σεισμικές έρευνες στην ΑΟΖ  της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης ανέστειλε την ελληνοκυπριακή συμμετοχή στις συνομιλίες διευθέτησης, στις 6 Οκτωβρίου», γράφει, σημειώνοντας την έναρξη των ερευνών του «Μπαρμπαρός» στις 20 Οκτωβρίου.

Αναφέρεται ακόμη στην αντικατάσταση από τον κ. Ερογλου του «παραιτηθέντος στις  7 Οκτωβρίου Κουντρέτ Οζερσάι» από τον Εργκιούν Ολγκιούν.

 

Σε σχέση με τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν μετά την αναστολή των συνομιλιών, η έκθεση του Αμερικανού προέδρου αναφέρει ότι «ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε κι η αποστολή των καλών υπηρεσιών ενεπλάκη ενεργά σε μία προσπάθεια να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Και καταγράφει τις επαφές Έιντε με τους με τους δύο ηγέτες και τους διαπραγματευτές κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο από τις 8-10 Οκτωβρίου και την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη στις 23-24 Οκτωβρίου, όπου είχε διαβουλεύσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ και συναντήσεις με τους αντιπροσώπους της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Πριν επιστρέψει στη νήσο από τις 5-7 Νοεμβρίου, ο κ. Έιντε επισκέφθηκε την Ελλάδα και την Τουρκία. Επισκέφθηκε εκ νέου την Κύπρο για χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές από τις 24-28 Νοεμβρίου».

Σε σχέση με το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, γράφει ότι «ενεπλάκησαν σε ανώτερο επίπεδο σε υποστήριξη των προσπαθειών Έιντε. Η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 10 Οκτωβρίου. Επιπρόσθετα ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 31 Οκτωβρίου και στις 23 Νοεμβρίου».

Αναφορικά με την επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία, στις 22-23 Νοεμβρίου, η έκθεση Ομπάμα γράφει ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος «συζήτησε την διαδικασία διευθέτησης του κυπριακού με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου».

Αναφέρεται επίσης στο ρόλο του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κάνιγκ, ο οποίος – όπως γράφει – συναντήθηκε συχνά με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τους διαπραγματευτές, όπως και ηγέτες πολιτικών κομμάτων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

«Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σταθερά τη δημόσια υποστήριξη προς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της και ότι οποιαδήποτε πιθανό έσοδο από τους ενεργειακούς πόρους να διανεμηθεί ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Στην έκθεση του Αμερικανού προέδρου καταγράφονται διάφορες δικοινοτικές επαφές και κοινές προσπάθειες των θρησκευτικών ηγετών «για υπόθαλψη συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σε υποστήριξη της διευθέτησης».

Καταγράφει επίσης την δεύτερη επίσκεψη στη Κύπρο του πρώην Νοτιοαφρικανού διαπραγματευτή, Ρολφ Μάγιερ, που φιλοξένησε η αμερικανική πρεσβεία. Επίσης την επίσκεψη που επίσης φιλοξένησε η πρεσβεία το Νοέμβριο, του συμβούλου για θέματα ηγεσίας και στρατηγικής, Josh Daneshforrooz, για δικοινοτικά σεμινάρια για τη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθοδολογιών στις οργανώσεις τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top