ΚΟΙΝΩΝΙΑ

KΥΠΡΟΣ-ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ: Στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως – 34 όπλα ανά 100 κατοίκους – ΠΙΝΑΚΑΣ

KΥΠΡΟΣ-ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ: Στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως – 34 όπλα ανά 100 κατοίκους – ΠΙΝΑΚΑΣ

Στην όγδοη θέση του παγκόσμιου πίνακα όπλων, βρίσκεται το νησί μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας «Small Arms Survey» που δημοσιεύτηκε το 2018, η αναλογία όπλων στο νησί μας, είναι 34 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Μια αναλογία που κατατάσσει το νησί μας στην όγδοη θέση παγκοσμίως, μια αρκετά υψηλή θέση σε σχέση με τον αριθμό κατοίκων στο νησί.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αναλογία 120,5 όπλων ανά 100 κατοίκους, κάτι που συνεπάγεται πως – μέσο όρο – ένας κάτοικος έχει πάνω από ένα πυροβόλο όπλο.

Στη δεύτερη θέση η Υεμένη, με 52,8 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ στην τρίτη θέση το Μαυροβούνιο με 39,1 όπλα ανά 100 κατοίκους, «ισοβαθμώντας» με τη Σερβία.

Στη συνέχεια στον Καναδά και την Ουρουγουάη αναλογούν 34,7 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2018 και τα στοιχεία αφορούν τη χρονιά 2017. Έρευνα η οποία ήρθε ξανά στο προσκήνιο μέσα από τις πρόσφατες μαζικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ελ Πάσο και στο Ντέιτον.

Δείτε τον πίνακα:

Πώς μπορεί το κοινό να γίνει κάτοχος αεροβόλου ή πυροβόλου όπλου

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όλοι οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν όπλο, εάν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει η Νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης που επιθυμεί να αποκτήσει όπλο, πρέπει να μεταβεί στον τοπικό αστυνομικό σταθμό του, όπου ο σταθμάρχης ή ο βοηθός σταθμάρχη θα του ετοιμάσουν συστατική επιστολή.

Επιστολή, στην οποία ο σταθμάρχης ή βοηθός σταθμάρχη, μπορούν να φέρουν ένσταση στο να αγοράσει ή όχι πυροβόλο όπλο ο πολίτης.

Ένσταση η οποία γίνεται είτε λόγω σωματικών προβλημάτων του ατόμου, κάτι που τον εμποδίζει στο να αποκτήσει όπλο, τόσο για τη δική του ασφάλεια, όσο και των γύρω του, είτε επειδή έχει «κακά προηγούμενα» με το Νόμο, είτε επειδή είναιψυχικά ασταθής.

Όσον αφορά το κομμάτι των σωματικών προβλημάτων, ο πολίτης μπορεί να αποταθεί σε ιατρό, ούτως ώστε να του ετοιμάζει επιστολή πως είναι κατάλληλος, την οποία και προσκομίζει στη συνέχεια στην Αστυνομία.  

Κατόπιν, και με την προϋπόθεση πως έλαβε την απαραίτητη συστατική επιστολή, την παραδίδει στον πωλητή του όπλου, όπου και γίνεται η αγορά.

Στη συνέχεια ο πολίτης μεταβαίνει στο Αρχείο Πυροβόλων Όπλων της Επαρχίας τουο ίδιος ή ο οπλοπώλης, όπου εγγράφεται και ελέγχεται το όπλο.

Εκεί εκδίδονται δυο έγγραφα. Η άδεια εγγραφής του όπλου και το πιστοποιητικό κατοχής του όπλου από το συγκεκριμένο άτομο.

Εννοείται πως η χρήση των εν λόγω όπλων γίνεται αποκλειστικά για σκοπούς κυνηγίου ή για χρήση τους σε αδειοδοτημένο σκοπευτήριο. Σε περίπτωση πολίτης εντοπιστεί να κυκλοφορεί δημόσια κρατώντας όπλο κατηγορείται για «οπλοφορία για διέγερση τρόμου»

«Όποιος δημόσια και χωρίς νόμιμη αιτία μεταφέρει επιθετικό όπλο ή όργανο με τέτοιο τρόπο που διεγείρει τρόμο σε άλλο, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δύο χρόνων, και τα όπλα του ή όργανα κατάσχονται».

Μιχάλης Μενελάου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top