ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολα τα λάθη που έγιναν στην φάση του Μπαράλες από διαιτητή και VAR! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Ολα τα λάθη που έγιναν στην φάση του Μπαράλες από διαιτητή και VAR! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Ο μη αρχικός καταλογισμός του πέναλτι από τον Κουμπαράκη, το οφσάιντ που ζητάει ο Ολυμπιακός και τα όσα είδε (και δεν είδε) στο VAR ο διαιτητής…

Από την πρώτη κιόλας μέρα της χρησιμοποίησης του VAR είχαμε αρκετά θέματα με την διαιτησία. Και στο ματς Λαμία-Παναθηναϊκός (διαμαρτυρίες και από τις δύο ομάδες) και στο Αρης-ΟΦΗ (ο Αρης έχει έντονα παράπονα) αλλά φυσικά και στο Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης.

Η φάση που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη κουβέντα είναι αυτή του 80′ στο Ολυμπιακός-Αστέρας. Ο Κυριακόπουλος εκτελεί το φάουλ, ο Ελ Αραμπί τραβάει από τη φανέλα τον Μπαράλες μέσα στην μεγάλη περιοχή ο Κουμπαράκης δείχνει άουτ και οι παίκτες του Αστέρα διαμαρτύρονται για πέναλτι. Ο διαιτητής της αναμέτρησης ακούει από το VAR ότι υπάρχει λόγος να ξαναδεί τη φάση όμως ήδη έχουν αρχίσει τα λάθη της φάσης.

Η σωστή σειρά της φάσης από πλευράς διαιτητή και στη συνέχεια από πλευράς VAR θα ήταν η εξής:

1) Ο Κουμπαράκης που είναι μπροστά στη φάση βλέπει το τράβηγμα του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες και σφυρίζει πέναλτι.


2) Το VAR κοιτάει ξανά την φάση και εξετάζει τη θέση του Μπαράλες για το αν είναι οφσάιντ κι αν επηρεάζει την φάση. Εάν το κάνει τότε η υπόδειξη για πέναλτι ακυρώνεται.

Ομως και πάλι εδώ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν ο Μπαράλες θα ήταν οφσάιντ. Ναι οι τρεις παίκτες του Αστέρα Τρίπολης είναι ξεκάθαρα εκτεθειμένοι όμως δεν σημαίνει πως αυτόματα ο βοηθός θα σήκωνε τη σημαία του για να υποδείξει οφσάιντ. Θα περίμενε να δει σε ποιον καταλήγει η μπάλα (τελικά κατέληξε στον Πασαλίδη που ήταν εκτεθειμένος κι έστειλε τη μπάλα άουτ) ή εάν οι εκτεθειμένοι παίκτες θα είχαν συμμετοχή στη φάση. Επίσης έχει σημασία τι προηγείται. Γιατί εάν προηγείται το πέναλτι πριν το οφσάιντ τότε θα έπρεπε να δοθεί το πέναλτι.

Το βίντεο παράδειγμα για το αν είναι οφσάιντ ή πέναλτι.

Σε αυτό το βίντεο που έχει η FIFA για να δείξει τι ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο παίκτης που ανατρέπεται είναι οφσάιντ όμως ο διαιτητής καταλογίζει το πέναλτι…

Αυτά δεν έγιναν ποτέ. Ο Κουμπαράκης δεν είδε πέναλτι και το VAR τον καλεί να επανεξετάσει την φάση. Δεν τον καλεί για να τσεκάρει εάν είναι οφσάιντ ή όχι. Αλλωστε με την βοήθεια της τεχνολογίας σε θέματα οφσάιντ η βοήθεια του VAR είναι ξεκάθαρη. Είναι ή δεν είναι. Το κοιτάνε οι άνθρωποι που βρίσκονται στο VAR ενημερώνουν τον διαιτητή και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Aρα ο Κουμπαράκης στο VAR δεν κοιτάει αν είναι οφσάιντ ή όχι, αλλά αν είναι πέναλτι ή όχι. Κι αποφασίζει, μετά από τα πλάνα που του δείχνουν από το VAR, πως το τράβηγμα του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες δεν συνιστά παράβαση. Κι εδώ είναι ένα άλλο θέμα που ανοίγει και που έχουν ευθύνη οι άνθρωποι στο VAR. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν δίνουν το καθαρό πλάνο στον Κουμπαράκη για να αποφασίσει. Γιατί η αλήθεια είναι πως από τα πλάνα που του έδειξαν δύσκολα θα μπορούσε να είναι σίγουρος για την οποιαδήποτε απόφασή του…

Αλλωστε ο Κουμπαράκης στη συνέχεια δεν δίνει οφσάιντ αλλά με ξεκάθαρη κίνηση των χεριών του λέει πως δεν υπάρχει παράβαση και το ματς συνεχίζεται με ελεύθερο.

 

Eν κατακλείδι το λάθος του Κουμπαράκη είναι ότι δεν βλέπει την παράβαση του Ελ Αραμπί. Στη συνέχεια από τα πλάνα που του δίνει το VAR δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν υπάρχει παράβαση ή όχι. Κι εκεί ευθύνεται το VAR και ο Τζοβάρας που ήταν υπεύθυνος για το συγκεκριμένο ματς που αποφασίζει για τα πλάνα που δίνει στον διαιτητή ώστε να πάρει την σωστή απόφαση.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top