ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ.Κωνσταντοπούλου: Καμία σκοπιμότητα στην αλληλεγγύη που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

Ζ.Κωνσταντοπούλου: Καμία σκοπιμότητα στην αλληλεγγύη που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

Ελλάδα και Κύπρος διά των Προέδρων των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, επιβεβαίωσαν τη συμπόρευση για τη λύση του Κυπριακού χωρίς απειλές.

Στην πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων , η κ. Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Ομήρου, σε μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η οικονομική κρίση που μαστίζει και τις δύο χώρες, θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε πως η πρώτη επίσκεψη της κ. Κωνσταντοπούλου στην Κύπρο «εκπέμπει ένα βαρύτατο συμβολισμό γιατί επαναβεβαιώνει ότι ο μητροπολιτικός ελληνισμός μέσω του κατ` εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Ελλήνων, στέκεται δίπλα στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας».

«Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «έχουμε αποφασίσει ότι οι κοινοβουλευτικές μας αντιπροσωπείες, σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς και περιφερειακούς οργανισμούς, θα είναι σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό και όπου χρειάζεται θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία των Προέδρων των δύο σωμάτων, των δύο Κοινοβουλίων, ακριβώς, για να προωθούμε τους κοινούς εθνικούς μας στόχους».

Ο κ. Ομήρου είπε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανταποκριθεί σε πρόταση της Προέδρου για να παρακολουθεί διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με το σχηματισμό διαφόρων επιτροπών, ad hoc επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί όπως η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και η επιτροπή για το διαχειριστικό έλεγχο του χρέους.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι «είναι κοινή η θέση και των δύο μας ότι η παρατεταμένη λιτότητα και η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ανεργία, στο φαινόμενο της μετανάστευσης και βεβαίως σε υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

«Στηρίζουμε αποφασιστικά ως Βουλή των Αντιπροσώπων τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί όρους απαράδεκτους που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό, στην ελληνική Πολιτεία, στην Ελληνική Δημοκρατία και είναι κοινή μας θέση επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές που οδήγησαν στην παρατεταμένη ύφεση και στην κοινωνική δυστυχία μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής», τόνισε.

Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως με πολύ μεγάλη χαρά και αίσθηση ευθύνης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της κυπριακής Βουλής και ότι επέλεξε συνειδητά η Κύπρος να είναι η πρώτη της επίσκεψη υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

«Και με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσω την ανάγκη σε κάθε μας κίνηση, σε κάθε μας επιλογή, σε κάθε μας λέξη και σε κάθε μας πράξη να επιβεβαιώνουμε αυτή την αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, τις σχέσεις των λαών μας», είπε.

«Μιας αλληλεγγύης», συνέχισε, «που δεν επιτρέπεται για καμία σκοπιμότητα να τίθεται υπό διακύβευση, μιας αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί η ίδια εγγύηση ότι θα υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και του κυπριακού λαού, αλλά συνολικότερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, τα δικαιώματά τους, η αξίωσή τους για ευημερία και προκοπή».

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι στη Βουλή των Ελλήνων επανασυστήθηκε η διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αποζημιώσεων, επανορθώσεων, επιστροφής του κατοχικού δανείου, αλλά και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών που συλήθηκαν επί ναζιστικής κατοχής, ένα θέμα που, όπως είπε, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα θέσει σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο ως 'πρόταγμα αποκατάστασης ενός ιστορικού χρέους, ενός ηθικού χρέους, ενός χρέους που δεν επιτρέπεται να μείνει ανεκπλήρωτο'.

«Πρότεινα στον κύριο Πρόεδρο να έχουμε την ενεργό συμμετοχή με αντιπρόσωπο από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτή μας τη διεκδίκηση που θα ξεκινήσει από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών και ξεκινά στην πραγματικότητα από σήμερα και απ` εδώ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μια «δεύτερη επιτροπή αφορά για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, του χρέους που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και ως όχημα για την καταδυνάστευση ενός ολόκληρου λαού».

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους θα αποδείξει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το ύψος και αυτή η ποσοτική αποτύπωση δεν αντιστοιχεί σε πραγματική οφειλή και θα είναι κέρδος και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τον κυπριακό λαό και συνολικά για τους λαούς που δοκιμάζονται από τις μνημονιακές πολιτικές, που έχουν υποφέρει από τις στρατηγικές της λιτότητας να αποδείξουν ότι αυτή η στρατηγική εκτός του ότι είναι λάθος, εκτός του ότι είναι επιζήμια, είναι και μη νόμιμη σε επίπεδο διεκδίκησης αποπληρωμής που δεν έχει αποδεχθεί ότι είναι βάσιμη».

Η κ. Κωνσταντοπούλου συμπλήρωσε ακόμη ότι θα συσταθεί επιτροπή για διερεύνηση των αιτίων και των ευθυνών για την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο.

«Είμαι βέβαιη ότι η διερεύνηση θα αναδείξει στοιχεία που θα είναι άκρως χρήσιμα και για τον κυπριακό λαό και δεσμεύτηκα ότι τέτοια στοιχεία θα θέσουμε υπόψη της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι σε θέση να αξιοποιηθούν, ιδίως σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα και αντίστροφα επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε τη συνδρομή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πλήρη διαλεύκανση όλων των παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις ευθύνες της υπαγωγής των μνημόνιο», είπε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατέληξε λέγοντας ότι «είναι αυτονόητη η συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στα δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού για ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων για επίλυση του Κυπριακού, με επανεκκίνηση των συνομιλιών χωρίς προκλήσεις που τορπιλίζουν τη διαδικασία του διαλόγου για οριστική λύση στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και ισοτιμία, στο πλαίσιο και ευρωπαϊκού κεκτημένου ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

Τα σχόλια για τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη

Κληθείς να σχολιάσει, με αφορμή την αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου ότι δεν πρέπει να διακυβεύεται για καμία σκοπιμότητα η αλληλεγγύη Ελλάδας και Κύπρου,  την αναφορά του Κύπριου ΥΠΟΙΚ ότι η Κύπρος δεν έχει τη σχέση ψευδοκράτους – Τουρκίας, ο κ. Ομήρου απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο «για δηλώσεις Υπουργών και άλλων».

«Λέω τις απόψεις μου που έχουν διατυπωθεί κατ` επανάληψη, ότι η εθνική ομοψυχία μεταξύ κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού, η συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου είναι όρος επιβίωσης για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τον ελληνικό λαό, για τον μητροπολιτικό Ελληνισμό, υπό την έννοια ότι δεν είναι απλώς πολιτιστικοί οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δεν είναι η γλώσσα, δεν είναι η θρησκεία, δεν είναι η προσήλωση σε κοινές πολιτιστικές αρχές και αξίες, αλλά επιβάλλεται αυτή η συμπόρευση και ομοψυχία και από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ο κυπριακός Ελληνισμός και ο μητροπολιτικός Ελληνισμός. Είναι όρος επιβίωσης του Ελληνισμού η κοινή πορεία», είπε.

Κληθείσα να αναφέρει αν η Ελλάδα ένοιωσε να διακυβεύεται αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε επαναλαμβάνοντας την αναφορά της «ότι η αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας δεν πρέπει να τίθεται για κανένα λόγο και για καμία σκοπιμότητα υπό διακύβευση.

«Γεγονότα τα οποία κλονίζουν αυτήν την αλληλεγγύη, ουσιαστικά κλονίζουν και την προοπτική να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά συνολικά των ευρωπαϊκών λαών. Απέναντι σε απειλές που απευθύνονται κυρίαρχα κατά της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, οι λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top