ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Τέρμα στα ομαδικά ταξιδάκια αξιωματούχων στο εξωτερικό – «Μέχρι δυο πρόσωπα» ξεκαθαρίζει το Υπουργικό -ΕΓΓΡΑΦΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Τέρμα στα ομαδικά ταξιδάκια αξιωματούχων στο εξωτερικό – «Μέχρι δυο πρόσωπα» ξεκαθαρίζει το Υπουργικό -ΕΓΓΡΑΦΑ

Φραγμοί στην ασυδοσία με τα ταξίδια αξιωματούχων του κράτους και πολιτικών προσώπων.

Του Φάνη Μακρίδη

Κακά τα ψέματα, οι αποστολές διαφόρων κρατικών υπηρεσιών στο εξωτερικό έμοιαζαν πολλές φορές με ομαδικές εκδρομές, αφού ο φορολογούμενος αδικαιολόγητα καλείτο να πληρώσει υπέρογκα ποσά. Πλέον, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να ανεχθεί αυτή την κατάσταση.

Την περασμένη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, όλοι οι προϊστάμενοι υπηρεσιών της Δημοκρατίας ενημερώθηκαν και επίσημα από τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου για τις αποφάσεις που έλαβε το τελευταίο στις 28 Αυγούστου σε σχέση με την σύνθεση αποστολών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς σκοπούς.

«Η κάθε αντιπροσωπεία να αποτελείται μέχρι δύο πρόσωπα ανεξάρτητα εάν το κόστος συμμετοχής καλύπτεται εξ ολοκλήρου, ή εν μέρει, από τη φιλοξενούσα αρχή» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή.

Προστίθεται πως σε περιπτώσεις αποστολών στο εξωτερικό που κρίνεται απαραίτητο όπως μεταβαίνουν άμεσα 3 ή 4 πρόσωπα (πυρκαγιές, θεομηνίες, σεισμοί κτλ), τότε η έγκριση θα παραχωρείται από τον οικείο υπουργό/υφυπουργό ή από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Το υπουργικό θα καλείται να δώσει έγκριση στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειάζεται η συμμετοχή πέραν των τεσσάρων ατόμων σε μια αποστολή.

Από τα πιο πάνω καθίσταται σαφές ότι το υπουργικό θέλει να τερματίσει άμεσα την πρακτική που ακολουθείτο μέχρι τώρα.

Αρμόδιο άτομο, σχολιάζοντας στο ThemaOnline την πιο πάνω απόφαση, ανέφερε πως με τις πιο πάνω αποφάσεις «διασφαλίζεται το δημόσιο χρήμα». 

Βουλή - Αύξηση αποστολών και συμμετεχόντων…
Ενδεικτικές της ασυδοσίας είναι οι κατά καιρούς εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας σε σχέση με τα έξοδα αποστολών στο εξωτερικό. Πέραν του γεγονότος ότι οι υπηρεσίες του κράτους ενημέρωναν κυριολεκτικά την υστάτη το Γενικό Λογιστήριο για τα ταξίδια και χωρίς να ζητούνται προσφορές (κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταβάλλονται πιο πολλά χρήματα), υπήρχαν αποστολές με συμμετοχή αρκετών ατόμων.

Σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Βουλή τον Νοέμβριο του 2018 σημειωνόταν: «Για την αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων, το Λογιστήριο της Βουλής συνεργάζεται με διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2013 μέχρι 2017 καταβλήθηκε για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων συνολικό ποσό ύψους €1.164.086. Για την αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων, το Λογιστήριο της Βουλής συνεργάζεται με διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2013 μέχρι 2017 καταβλήθηκε για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων συνολικό ποσό ύψους €1.164.086».

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην ίδια έκθεση, κατά τα τελευταία τέσσερα έτη παρατηρείτο συνεχής αύξηση των πραγματικών δαπανών για το συγκεκριμένο κονδύλι.

Οι πραγματικές δαπάνες το 2014 ήταν 500.530 ευρώ, το 2015 ήταν 560.235 ευρώ, το 2016 αυξήθηκαν σε 580.031 ευρώ και το 2017 ανήλθαν σε 720.192 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή, όπως σημειωνόταν, οφειλόταν στην αύξηση του αριθμού των αποστολών στο εξωτερικό και στον αριθμό των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, οι αποστολές το 2017 ανήλθαν στις 113 και συμμετείχαν 339 άτομα σε σύγκριση με 92 αποστολές και 262 άτομα το 2016 και 107 αποστολές με 280 άτομα το 2015, αναφέρεται.

Για την περίοδο 2013 μέχρι 2017 καταβλήθηκε για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων συνολικό ποσό ύψους €1.164.086.

Αποστολή 48.087 ευρώ με σύζυγο και κόρες…
Τον Δεκέμβριο του 2017 έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το υπουργείο Εξωτερικών, αποκάλυπτε ότι αποστολή πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό στοίχισε €48.087… Μαζί του είχαν ταξιδέψει, σύζυγος και παιδιά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top