ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Aristo – Σήμερα στο Δικαστήριο: «Αυτό το χαρτί δεν έχει εκδοθεί από το Τμήμα μας»

Υπόθεση Aristo – Σήμερα στο Δικαστήριο: «Αυτό το χαρτί δεν έχει εκδοθεί από το Τμήμα μας»

Η υπόθεση του διαχωρισμού οικοπέδων της Εταιρείας Aristo Developers συνεχίστηκε σήμερα με την παρουσίαση δυο μαρτύρων, της Ελισάβετ Μιχαήλ, ιδιαιτέρα γραμματέας του Θ. Αριστοδήμου και του Ανδρέα Δημητρίου, Κτηματολογικού Λειτουργού του κλάδου χωρομετρίας.

Η μάρτυρας Ελισάβετ Μιχαήλ ανέγνωσε την πρώτη κατάθεση αλλά και τη συμπληρωματική κατάθεση της, η οποία στη συνέχεια κατατέθηκαν στο Δικαστήριο ως τεκμήριο.

Η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείτο από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο, υπέδειξε στη μάρτυρα διάφορες ημερομηνίες από τα ημερολόγια που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο διεκπεραίωσης της εργασίας της ρωτώντας της αν ήταν δικός της ο γραφικός χαρακτήρας , με την  μάρτυρα να απαντά θετικά πέραν ελάχιστων περιπτώσεων όπου οι σημειώσεις δεν ήταν δικές της αφού όταν απουσίαζε από την εργασία της την αναπληρούσε η βοηθός της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής για το ημερολόγιο του 2011, η μάρτυρας απήντησε πως παρέδωσε στην Αστυνομία όσα ημερολόγια κατάφερε να εξεύρει για τις χρονολογίες 2010- 2012- 2013 και 2014 ενώ το ημερολόγιο 2011 δεν το έχει – όπως ανέφερε-εντοπίσει.

Στη συνέχεια, κατάθεσε ο κ. Δημητρίου, Κτηματολογικός Λειτουργός του Τμήματος Χωρομετρίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν στο Δικαστήριο πως ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν είχε αναφερθεί ότι θα παρουσιαζόταν στους συνηγόρους υπεράσπισης από την Κατηγορούσα Αρχή  προκειμένου να προετοιμαστούν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου ποινικολόγος Γιώργος Παπαϊωάννου τον ρώτησε πού εργάζεται ο πατέρας του και για πόσα χρόνια, με τον μάρτυρα να απαντά πως αυτό δεν έχει καμία σημασία με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέροντας ωστόσο πως ο πατέρας του εργάζεται για 30 χρόνια σε ανταγωνιστική εταιρεία ανάπτυξης γης.

Ο εν λόγω μάρτυρας, αφού υιοθέτησε και ανέγνωσε τις καταθέσεις του, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων από τον κ. Κέκκο. Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται από το Τμήμα του.

Ο μάρτυρας είπε ότι αφού ο αιτητής εξασφαλίσει την πολεοδομική άδεια και άδεια διαχωρισμού, το Τμήμα του προχωρεί σε οριοθέτηση της εξωτερικής περιμέτρου των προτεινόμενων τεμαχίων, και γίνεται έλεγχος του κατά πόσο η εξωτερική οριοθέτηση συμφωνεί με τα σχέδια της άδειας διαχωρισμού.

Κατά δεύτερον, όταν ο αιτητής ολοκληρώσει τις κατασκευές επί του διαχωρισμού, το Τμήμα του αφού ελέγξει τις εν λόγω κατασκευές και αν ικανοποιηθεί αποστέλλει καταλόγους με τα εμβαδά των οικοπέδων, των χώρων πρασίνων κτλ στην αρμόδια Αρχή η οποία αφού μελετήσει τα σχέδια και εφόσον ικανοποιηθεί και αυτή, ενημερώνει το Κτηματολόγιο το οποίο προχωρά στην έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας.

Ο μάρτυρας, απαντώντας στην Κατηγορούσα Αρχή που του υπέδειξε το επίμαχο σχέδιο, είπε πως η βάση του εν λόγω σχεδίου δεν μπορεί να θεωρηθεί κτηματικό σχέδιο και ότι σ΄ αυτό έχουν γίνει προσθήκες και παρεμβάσεις. “Αυτό το χαρτί δεν έχει εκδοθεί από το Τμήμα μας”, είπε.

Πρόσθεσε πως σ’ αυτό το σχέδιο έχουν προσαρμοστεί τεμάχια που εμφανίστηκαν σε άλλα κτηματικά σχέδια, δύο άλλων κλιμάκων 1/2000 και 1/500 πράγμα- όπως είπε- που το καθιστά μη κτηματικό σχέδιο.

Ο μάρτυρας σημείωσε ακόμη πως και η μια μονάδα αλλοίωσης έχει ουσιώδη σημασία, λέγοντας πως οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση σχεδίου προκαλεί μεγαλύτερη πιθανότητα αλλοίωσης της κλίμακας στο οποίο εμπίπτει το κτηματολογικό σχέδιο.

Απαντώντας σε ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας ανέφερε πως  η διαφορά των τεκμηρίων 8 και 10 εκ πρώτης όψεως εστιάζεται στο γεγονός ότι στο βόρειο σύνορο των υπό διαχωρισμού τεμαχίων από  69 μέχρι 74 υπάρχει ένας προτεινόμενος χώρος πρασίνου ο οποίος δεν υπάρχει στο σχέδιο (τεκμήριο αριθμού 10).

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, κ. Παπαϊωάννου ο εν λόγω μάρτυρας αναγνώρισε σειρά τίτλων ιδιοκτησίας στους οποίους τα εμβαδά των υπό διαχωρισμό τεμαχίων ήταν διαφορετικά και παρουσίαζαν αυξομειώσεις μέσα σε διάστημα μερικών μηνών.

Ο εν λόγω συνήγορος υπεράσπισης επανέφερε το θέμα της συνεχούς αλλαγής των εμβαδών των τεμαχίων που φαίνεται στους τίτλους ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο, το οποίο ενισχύει το γεγονός ότι η Εταιρεία ανέμενε την τελική οριστικοποίηση του συνολικού εμβαδού με την τελική χωρομετρική εργασία.

Ο μάρτυρας, σε σχετική ερώτηση του εν λόγω συνηγόρου, παραδέχτηκε ότι όχι μόνο δεν μελέτησε τους φακέλους της πολεοδομικής άδειας και άδειας διαχωρισμού της επίδικης ανάπτυξης αλλά και ότι δεν γνωρίζει τις διαπιστώσεις και τις απόψεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Λόγω αναρμοδιότητας του μάρτυρα σε πολεοδομικά θέματα, ο εν λόγω συνήγορος δεν υπέβαλε άλλη ερώτηση, όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αντεξετάστηκε από το συνήγορο υπεράσπισης του Χρίστου Σολωμονίδη, σχεδιαστή της εταιρείας, δικηγόρο Μιχάλη Πική. Ο μάρτυρας αποδέχτηκε ότι είναι θεμιτό να γίνεται σάρωση ενός κτηματολογικού σχεδίου και αφού γίνει ο σχεδιασμός στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, να εκτυπώνεται το σχέδιο με το διαχωρισμό και να προσκομίζεται στις αρμόδιες Αρχές.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Σολωμονίδη έκανε λόγο για ενδεχόμενο επηρεασμό του δικαιώματος της δίκαιης δίκης και σημείωσε πως η Κατηγορούσα Αρχή και η Αστυνομία όφειλαν να είχαν πάρει κατάθεση ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να γνώριζαν τη θέση του συγκεκριμένου μάρτυρα.

Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή Χρ. Σολωμονίδη έδειξε στο μάρτυρα το επίμαχο σχέδιο, λέγοντας του ότι σ’ αυτό υπάρχουν προσθήκες και πως οι προσθήκες διαφαίνονται με αδρές γραμμές, με τον μάρτυρα ωστόσο να επαναλαμβάνει πως το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει εκδοθεί από το Κτηματολόγιο.

Είπε πως στο σχέδιο εμφανίζονται τεμάχια σε δύο διαφορετικές κλίμακες  και πως αυτό έχει εκτυπωθεί από προσωπικό υπολογιστή εκτός κτηματολογίου, θέτοντας σε  κίνδυνο τη διατύπωση της ορθής κλίμακας.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή είπε πως η μεταφορά έγινε με ηλεκτρονικά μέσα και με ακρίβεια χιλιοστών και πως αυτά που έχουν μεταφερθεί στο σχέδιο 1/5000 δεν είναι απλά η ανάπτυξη της Aristo αλλά η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστο με τον κ. Πική ωστόσο να διαφωνεί, λέγοντας πως για τους συνηγόρους υπεράσπισης το σχέδιο είναι αξιόπιστο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή δεν δέχτηκε ωστόσο ότι έγινε η παραμικρή αλλοίωση επί του συγκεκριμένου κτηματολογικού σχεδίου, με τον μάρτυρα να απαντά πως για το Κτηματολόγιο η προσθήκη θεωρείται αλλοίωση.

Ο κ. Πικής ακολούθως ανέφερε πως δεν πρόκειται για αλλοίωση και πως η αδρή γραμμή τοποθετήθηκε για να γίνει αντιληπτή η προσθήκη, αλλά και πως δεν έγινε αντιληπτή οποιαδήποτε αλλοίωση επί του επίσημου κτηματολογικού σχεδίου.

Ο μάρτυρας ωστόσο επανέλαβε πως γενικά απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση σε οποιοδήποτε κτηματικό σχέδιο και πως ο σχεδιασμός του υπό ανάπτυξη ακινήτου γίνεται στο σχέδιο χωρίς καμία παρέμβαση στα εγκεκριμένα σύνορα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή Χρ. Σολωμονίδη ακολούθως ανέφερε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε το μεμπτό ή το επιλήψιμο και πως η κλίμακα 1/5000 χρησιμοποιείται για να φανεί η όλη ανάπτυξη πάνω σε ένα κτηματολογικό χαρτί. Αυτό, συνέχισε, έγινε για να δοθεί η καλύτερη εικόνα της επίδικης ανάπτυξης σαν ενιαίο σύνολο και πώς αυτή συνδέεται με την περιοχή. Εδώ, συνέχισε ο κ. Πικής, επειδή η ανάπτυξη αφορά 11 τεμάχια τα 10 ήταν στην κλίμακα 1/500 και  το ένα ήταν  στην κλίμακα 1/5000, έπρεπε να γίνει σμίκρυνση  αυτών  που ήταν 1/500  για να μπορεί να τοποθετηθεί η όλη ανάπτυξη σε ένα κτηματικό χαρτί.

Ο μάρτυρας επανέλαβε πως από τη στιγμή που υπήρχαν σχέδια σε ισχύ άλλης κλίμακας και κατατέθηκε η επίσημη μελέτη των διαχωρισμών σε σχέδια διαφορετικής κλίμακας, αυτό δεν επιτρέπεται. Είπε πως για επίσημη χρήση οι κανόνες ορίζουν ο προτεινόμενος σχεδιασμός να γίνει σε υπό χρήση κτηματικά σχέδια.

Ο συνήγορος υπεράσπισης παρατήρησε επίσης πως οι εκτυπωτές της Aristo είναι καλύτερης τεχνολογίας από τους εκτυπωτές του Κτηματολογίου, με τον μάρτυρα να υποστηρίζει πως από μόνος του ένας εκτυπωτής δεν εξασφαλίζει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας ενός σχεδίου.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους ανέφερε πως η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη 26.3.2015. Διέταξε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι Θεόδωρος και Ρούλα Αριστοδήμου, Χρήστος Σολωμονίδης και Σάββας Σάββα παραμείνουν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους εγγύησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top