ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

«The Second Word War in Cyprus – and Cyprus in the Second Word War»

«The Second Word War in Cyprus – and Cyprus in the Second Word War»

Μια σημαντική διάλεξη για την έκθεση «1940, Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος και Ελλάδα»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα Κρατικά Αρχεία Ηνωμένου Βασιλείου (The National Archives) διοργανώνει τη διάλεξη «The War in Cyprus – and Cyprus in the War».
Ομιλητές θα είναι οι κατεξοχήν ειδικοί διαχείρισης κρατικών αρχείων της Μεγάλης Βρετανίας, Δρ. Juliette Desplat, Επικεφαλής των Νεότερων Αρχείων Εξωτερικού, Μυστικών Πληροφοριών και Ασφάλειας των Κρατικών Αρχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Δρ. George Hay, Επικεφαλής Στρατιωτικών Μητρώων στα Κρατικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.


Χρησιμοποιώντας τα Στρατιωτικά αλλά και τα Αρχεία του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και των Γραφείων Αποικιών και Υπερπόντιων Εδαφών, η διάλεξη αυτή θα εξετάσει τη σημασία που είχε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για την Κύπρο, καθώς και τη συμμετοχή της Κύπρου στον Πόλεμο.
Θα εξετασθεί επίσης ο ρόλος του νησιού ως βάση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας και την Κοινοπολιτείας, καθώς και η σημαντική συνεισφορά των Κυπρίων στον Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις με τον ντόπιο πληθυσμό λόγω της αποικιοκρατίας ήταν για χρόνια ιδιαίτερα τεταμένες.
Αναφορά θα γίνει επίσης για την αναβίωση της πολιτικής δραστηριότητας στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τις αντιπαραθέσεις των Βρετανών σχετικά με το μέλλον της Κύπρου, τους πιθανούς τρόπους χρήσης για σκοπούς προπαγάνδας των όποιων αλλαγών, καθώς και τις πρώτες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων αμέσως μετά τον πόλεμο.
Η διάλεξη είναι Δωρεάν και θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90.


Για περισσότερες πληροφορίες στο 22128175.
Η διάλεξη συμπληρώνει την έκθεση του Πολιτιστικού 1940, Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος και Ελλάδα (Ώρες λειτουργίας: Δευ – Κυρ 10:00-19:00 μέχρι 31.12.19).

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top