ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά κομμάτων κατά Κιζίργιουλεκ – «Στο γραφείο «Νιαζί» στα κατεχόμενα εκτός από την σημαία του ΑΚΕΛ θα αναρτηθεί και η σημαία της Κ.Δ;»

Πυρά κομμάτων κατά Κιζίργιουλεκ – «Στο γραφείο «Νιαζί» στα κατεχόμενα εκτός από την σημαία του ΑΚΕΛ θα αναρτηθεί και η σημαία της Κ.Δ;»

Πολλές αντιδράσεις ξεσήκωσε, η απόφαση του ευρωβουλευτή, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, για άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα εδάφη, το οποίο αποσκοπεί, όπως ανέφερε, στο να «φέρουμε την Ε.Ε. πιο κοντά στους Τουρκοκύπριους».

Του Ανδρέα Πογιατζή 

Αρχικά το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση Τύπου, υπεραμύνθηκε του ευρωβουλευτή, λέγοντας πως «οι συνήθεις ύποπτοι αντιδρούν γιατί ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ανακοίνωσε το άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα για να επικοινωνεί με τους Τουρκοκύπριους. Καλούνται να απαντήσουν όλοι αυτοί πώς ακριβώς συνιστά αναβάθμιση του ψευδοκράτους το άνοιγμα γραφείου από ένα ευρωβουλευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας – που αποτελούν μέρος της ΕΕ- και σε ακίνητο τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας; Καλούνται να εξηγήσουν γιατί πολεμούν κάθε τι που φέρνει κοντά τις δύο κοινότητες, που ενισχύει την επαφή, την επικοινωνία και το διάλογο μεταξύ των Κυπρίων; Δεν είναι το άνοιγμα γραφείου αλλά αυτές τις εθνικιστικές αντιδράσεις που εκμεταλλεύονται ξένοι και τουρκικοί κύκλοι οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Συνεχίζοντας, το ΑΚΕΛ ανέφερε πως, αυτοί που αντιδρούν, «είναι ίδιοι που δεν αποδέχονταν ένα Τουρκοκύπριο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές και να εκλέγεται με τη ψήφο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε πολιτειακό αξίωμα, οι ίδιοι που προσποιούνται ότι δεν ξέρουν ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζει δύο επίσημες γλώσσες, αντιδρούν και πάλι».

Στην αντίπερα και απαντώντας την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το κίνημα Αλληλεγγύη, σχολίασε πως ο ευρωβουλευτής,  «παρανομεί όταν ανοίγει γραφείο στα κατεχόμενα τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και έναντι του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο απαγορεύει ρητώς κάτι τέτοιο» και πως «η θέση του δε, ότι με την τακτική και την συμπεριφορά του αυτή θα καταφέρει να επαναφέρει τους Τουρκοκύπριους στις αγκάλες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ είναι φαιδρή και ύποπτη».

Το κίνημα Αλληλεγγύη, στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσφέρει σκανδαλωδώς υπέρμετρα προνόμια σε σύγκριση με όσα προσφέρει στους Ελληνοκύπριους και η ΕΕ έχει δώσει εκατομμύρια ευρώ με ψήφους και αρκετών Κυπρίων Ευρωβουλευτών, χωρίς να δούμε οιονδήποτε σεβασμό προς το κράτος του οποίου οι εν λόγω τουρκοκύπριοι φέρουν τις ταυτότητες και τα διαβατήρια και απολαμβάνουν τα προνόμια όντας Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες».

Σχολιάζοντας την πρόταση του Κιζίλγιουρεκ, στο ευρωκοινοβούλιο, για θέσπιση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ, το κίνημα αναφέρει πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Δημήτρης Χριστόφιας «αμφότεροι μίλησαν για επίσημη χρήση της τουρκικής ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΥΣΗ»

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ κατά της απόφασης του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, θέτοντας το ερώτημα «στο γραφείο «Νιαζί» στα κατεχόμενα εκτός από την σημαία του ΑΚΕΛ θα αναρτηθεί και η σημαία της Κ.Δ;»

«Δεν ενισχύει τους συγκεκριμένους τουρκικούς σχεδιασμούς η εγκατάσταση γραφείου Ευρωβουλευτή στην κατεχόμενη Πατρίδα μας , σε περιοχή όπου το πρωτόκολλο 10 δεν ισχύει, αλλά είναι έδαφος  που ελέγχει παρανόμως εδώ και 45 χρόνια η Τουρκία;» συνέχισε στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), απευθυνόμενο προς το ΑΚΕΛ και την ανακοίνωση του, σχολίασε πως «σύμφωνα με την συνθήκη προσχώρησης… η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στην ολότητά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της».

Συνεχίζοντας, το ΕΛΑΜ, καλεί το ΑΚΕΛ να απαντήσει στα ερωτήματα, αν ο Νιαζί Κιζίργιουλερ έχει καταδικάσει τις τουρκικές επεκτατικές ενέργειες επί του εδάφους,  έχει καταδικάσει τις τουρκικές αξιώσεις στο Βαρώσι και την πρόθεση εποικισμού του, έχει καταδικάσει τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες, ή αν έχει καταδικάσει ποτέ, τον Ερντογάν και το καθεστώς του.

Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ως «ακατανόητες και ως έξαρση του φανατισμού και εθνικισμού». Ανέφερε πως ζούμε σε ένα δικοινοτικό κράτος και η τουρκική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους.

Υποστήριξε πως, «οι Τ/κ αδικούνται σε αυτό το τομέα» και πως  «οι Τ/κ δεν μπορούν να παρακαθίσουν  σε εξετάσεις για εργοδότηση στην ΕΕ»

Όσο αναφορά τα Βαρώσια, ανέφερε πως «υπάρχουν ψηφίσματα τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά και αντίθετες ενέργειες και δηλώσεις δηλητηριάζουν το κλίμα»

Υπενθυμίζουμε πως, το γραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, θα εγκαινιαστεί στις 11 Οκτωβρίου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top