ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθοριστικός ο Νοέμβριος για το Κυπριακό – Δοκιμασμένη συνταγή στην βόρεια Συρία

Καθοριστικός ο Νοέμβριος για το Κυπριακό – Δοκιμασμένη συνταγή στην βόρεια Συρία

Και ενώ σιγά σιγά ξετυλίγεται το κουβάρι στη βόρεια Συρία και πέφτουν οι μάσκες, σειρά παίρνει τώρα το Κυπριακό αφού ο μήνας Νοέμβριος αναμένεται να είναι καθοριστικός για την έκβαση των επαφών.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Οι προθέσεις της Άγκυρας στην περιοχή είναι πάσης φύσεως ξεκάθαρες. Δεν χρειάζεται γεωπολιτική ανάλυση για να διαφανεί το γεγονός πως η Τουρκία, έχει ως στόχο, τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής και μάλιστα με μια δοκιμασμένη συνταγή στην βόρεια Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Έρντογάν, το δήλωσε ξεκάθαρα άλλωστε, πως έχει ως στόχο να μετακινήσει πληθυσμούς στην «ασφαλή ζώνη», να εκδιωχθούν δηλαδή οι Κούρδοι, και να εγκατασταθούν εκεί οι Σύριοι πρόσφυγες αλλά και οι Τουρκεμένοι, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας σε αυτό τον πόλεμο.

Ότι έγινε δηλαδή στην Κύπρο, κατάληψη εδαφών,  εκδίωξη πληθυσμού,  και εποικισμό, επιχειρείται τώρα στην βόρεια Συρία.

Όσο αναφορά την Κύπρο, το μέλλων του Κυπριακού είναι πιο θολό από ποτέ αφού η Άγκυρα, ισχυροποίησε την θέση της μετά από αυτόν τον πόλεμο, και θα επιδιώξει όπως πάντα να οδηγήσει την όποια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών εκεί που θέλει, με τους δικούς της όρους. Δεν είναι τυχαία η αισχρή καταγγελία της Τουρκίας σε θεσμικό όργανο της ΕΕ, πως οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να κάνουν εθνοκάθαρση το 1963.

Ο μήνας Νοέμβριος θα είναι καθοριστικός, αφού η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ, του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται να έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις  ούτως ώστε να διαφανούν οι προθέσεις των εμπλεκομένων. Επίσης, τον μήνα Νοέμβριο, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στις 25/10 με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο, κάλεσμα το οποίο απάντησε θετικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Πλέον το Κυπριακό εναπόκειται στον Γκουτέρες ο οποίος θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Η Κύπρος περιορίζεται στην διπλωματία και στηρίζεται στις σχέσεις και τις διακρατικές συμφωνίες με άλλα κράτη για στήριξη στο Κυπριακό, ενώ η Τουρκία δρα παρασκηνιακά και «χτυπά» όπου μπορεί και όπως μπορεί την Ε/κ πλευρά, συνεχίζοντας παράλληλα τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top