ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή διακήρυξη ΑΚΕΛ με τουρκικό και τουρκοκυπριακό κόμμα – Καλούν σε κοινό αγώνα προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις ανά τον κόσμο

Κοινή διακήρυξη ΑΚΕΛ με τουρκικό και τουρκοκυπριακό κόμμα – Καλούν σε κοινό αγώνα προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις ανά τον κόσμο

Κοινή διακήρυξη μεταξύ του ΑΚΕΛ, του Κόμματος Εργατών Τουρκίας και του τ/κ Αριστερού Κινήματος, συνομολογήθηκε ως αποτέλεσμα πρόσφατης συνάντησης και επαφών που είχαν τα τρία κόμματα.

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή

Στην διακήρυξη τους, αποδίδουν την διαίρεση της Κύπρου στο πραξικόπημα του 1974 και στην επέμβαση της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974 στο πλαίσιο των σχεδίων του ΝΑΤΟ.

Καλούν επίσης όλες τις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις, να συμπορευθούν μαζί τους «σε ένα κοινό αγώνα για την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα με βάση την κοινή βούληση των Κυπρίων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».

Αναλυτικά η διακήρυξη των τριών κομμάτων:

Η Κύπρος πέρασε από τραγικές περιόδους ως αποτέλεσμα των καταστροφικών προσπαθειών των εθνικιστικών και σοβινιστικών κύκλων και στις δυο κοινότητες, όσο και εξαιτίας των συνωμοσιών του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού που προκάλεσαν και αξιοποιούσαν αυτές τις προσπάθειες.

Η Κύπρος διαιρέθηκε στα δύο λόγω του φασιστικού πραξικοπήματος της ελληνικής Χούντας στις 15 Ιουλίου 1974 και ακολούθως της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974 στο πλαίσιο των σχεδίων του ΝΑΤΟ.

Η διαίρεση στην Κύπρο ενίσχυσε τα περιφερειακά στρατηγικά συμφέροντα και την υπεροχή του ιμπεριαλισμού. Η στρατιωτικοποίηση της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου οδηγεί περαιτέρω σε αδιέξοδο τα ανεπίλυτα προβλήματα στην περιοχή και στο νησί. Η ιμπεριαλιστική επιρροή και ηγεμονία στο νησί έχει ενισχυθεί περισσότερο και η Κύπρος έχει χρησιμοποιηθεί και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, μέσω πολλών ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων παρακολούθησης, ως ορμητήριο για επιδρομές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κατά των λαών της.

Η μη ύπαρξη λύσης στο Κυπριακό μονιμοποιεί τη διαίρεση του νησιού, ενδυναμώνει την περιφερειακή ηγεμονία του ιμπεριαλισμού και εμποδίζει την συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων κάτω από μία ομοσπονδιακή σκεπή. Το Κυπριακό το οποίο συνεχίζεται για περισσότερο από μισό αιώνα, πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο και να τερματιστεί το στάτους κβο. Μια επείγουσα λύση του προβλήματος είναι αναγκαία για τους Τουρκοκύπριους που ζουν την απειλή της εξαφάνισης ένεκα της μεταφοράς πληθυσμού, της σχεδιασμένης αλλοίωσης της δημογραφικής δομής και των πολιτικών εποικισμού που εφαρμόζονται από την Τουρκία. Είναι αναγκαία και για τους Ελληνοκύπριους που ζουν σε αβεβαιότητα. Είναι αναγκαία και για το ειρηνικό μέλλον της Κύπρου και της περιοχής μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ξανά την ειρηνική συμβίωση ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και των Λατίνων σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από όλα τα ξένα στρατεύματα και βάσεις.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό και χωρίς να υποβαθμιστούν, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά και με σεβασμό στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα.

Η λύση που θα βρεθεί, θα πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και στην πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση πρέπει να σέβεται τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, να απορρίπτει τις εγγυήσεις οποιασδήποτε ξένης χώρας και να οδηγεί την Κύπρο στην πλήρη ανεξαρτησία.

Η ένταση που συνεχίζεται το τελευταίο καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τερματιστεί. Οι προσπάθειες στρατιωτικοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου που γίνονται με πρωτοστάτη τις ΗΠΑ πρέπει να τερματιστούν. Η βαναυσότητα και αιματοχυσία που προκάλεσε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στην περιοχή μας στο πλαίσιο του Σχεδίου για μια Μεγάλη Μέση Ανατολή και ο ρόλος που αποδίδει μέσα σε αυτό το πλαίσιο στην Κύπρο, την Τουρκία και τις χώρες της περιοχής δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτός. Τονίζουμε ξανά τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη προς τους λαούς της περιοχής ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και παρεμβάσεις που αυξήθηκαν την τελευταία περίοδο.

Καλούμε όλες τις τοπικές και προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις ανά τον κόσμο σε ένα κοινό αγώνα για την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα με βάση την κοινή βούληση των Κυπρίων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ)

Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP)

Αριστερό Κίνημα (Sol Hareket)

19 Νοεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top