ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέο σύστημα στην ΜΟΚΑΣ – Τι είναι το «goAML Professional edition» και πως λειτουργεί;

Νέο σύστημα στην ΜΟΚΑΣ – Τι είναι το «goAML Professional edition» και πως λειτουργεί;

Ένα νέο σύστημα που θα συμβάλει στην αναβάθμιση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) έχει προμηθευτεί από τον ΟΗΕ η Μονάδα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης της ΜΟΚΑΣ και της υλοποίησης του έργου «Ενδυνάμωση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας της Μονάδας στην καταπολέμηση αδικημάτων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», η ΜΟΚΑΣ έχει προμηθευτεί από τα Ηνωμένων Έθνη ( United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC ) το νέο σύστημα goAML Professional edition το οποίο και έχει εγκατασταθεί ήδη στην Μονάδα.

Έχει επίσης προμηθευτεί όλο τον ανάλογο μηχανογραφικό εξοπλισμό για υποστήριξη του εν λόγω συστήματος.

Το έργο αυτό το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης του, συγχρηματοδοτείται κατά 85% από τον Νορβηγικό Χρηματοδοτικό Οργανισμό και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Το εν λόγω σύστημα άρχισε πιλοτικά τη λειτουργία του στη Μονάδα το Δεκέμβριο 2014 και αρχίζει κανονικά τη λειτουργία του στις 2 Απριλίου 2015.

Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλοι οργανισμοί, που σύμφωνα με τον Νόμο, έχουν υποχρέωση υποβολής εκθέσεων ύποπτων συναλλαγών ή δραστηριοτήτων προς τη Μονάδα θα μπορούν να υποβάλουν τις εκθέσεις τους σε ηλεκτρονική μορφή, κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας.

Το εν λόγω έργο αναμένεται να συμβάλει στην αυτοματοποίηση διαδικασιών ανάλυσης και διερεύνησης ύποπτων συναλλαγών, καθώς και βέλτιστων πρακτικών με αντίστοιχες Μονάδες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Νορβηγίας ως επιβεβαίωση των διμερών σχέσεων και της μεταξύ τους συνεργασίας. Η Μονάδα θα είναι σε θέση να προβαίνει σε πιο αποτελεσματική ανάλυση των συναλλαγών και πληροφοριών που λαμβάνει.

Μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Μονάδα έχει εκδώσει σχετική οδηγία προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς, με την οποία δίνει κατευθύνσεις για τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος και την ηλεκτρονική υποβολή αναφορών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top