LIKE ONLINE

Πληκτρολόγιο και Πάρκινσον – Τι φανερώνει ο τρόπος που πληκτρολογεί ο καθένας μας;

Πληκτρολόγιο και Πάρκινσον – Τι φανερώνει ο τρόπος που πληκτρολογεί ο καθένας μας;

Όλοι έχουμε σήμερα στο σπίτι μας κάποια ηλεκτρονική συσκευή, όπως λάπτοπ ή τάμπλετ, στην οποία πληκτρολογούμε κείμενα, e-mail και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που πληκτρολογούμε μπορεί να αποκαλύψει αν κινδυνεύουμε από Πάρκινσον!

Επί του παρόντος σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο onmed.gr, σχεδιάζουν ένα ειδικό πληκτρολόγιο που θα βοηθά το γιατρό να διαπιστώσει εάν η κινητικότητα του ασθενούς έχει εξασθενήσει, καθώς θα αναλύει το μοτίβο πληκτρολόγησης.

Για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση, ο βασικός κινητικός φλοιός του εγκεφάλου αποστέλλει σήματα σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η παρεγκεφαλίδα και τα βασικά γάγγλια.

Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούν νωτιαίους νευρώνες που διεγείρουν τους μύες ώστε να εκτελέσουν την επιθυμητή κίνηση. Αρκετοί παράγοντες, όπως η έλλειψη ύπνου, μπορεί να δυσκολέψουν να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία αυτή κι έτσι παρατηρείται μειωμένη επιδεξιότητα.

Στα άτομα με Πάρκινσον, πεθαίνουν τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται τρέμουλο, βραδύτητα στις κινήσεις και δυσκολία στη βάδιση.

Οι ερευνητές από το ΜΙΤ σχεδίασαν έναν αλγόριθμο που αναλύει το μοτίβο πληκτρολόγησης ώστε να διαπιστωθεί εάν οι κινήσεις των δαχτύλων γίνονται ανεμπόδιστα. Για παράδειγμα, ο αλγόριθμος διαχωρίζει πώς πληκτρολογεί κάποιος αργά τη νύχτα, όταν η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την κινητικότητα, ή μετά από επαρκή ξεκούραση. Τα συμπεράσματα προκύπτουν βάσει του δείκτη key hold time, ο οποίος δείχνει για πόση ώρα πιέζεται ένα πλήκτρο.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το δείκτη αυτό, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα είναι δυνατό να εντοπιστούν τα πρώτα σημάδια φθίνουσας κινητικότητας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Πάρκινσον ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ' ότι είναι σήμερα εφικτό.

Τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών που πραγματοποίησαν οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο αλγόριθμος διακρίνει με ακρίβεια τους ασθενείς από υγιή άτομα.

Νόσος του Πάρκινσον (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Η νόσος του Πάρκινσον (ΝΠ, γνωστή επίσης και ως ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής παρκινσονισμός ή τρομώδης παράλυση) είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον είναι απόρροια του θανάτου των ντοπαμινεργικών κυττάρων της μέλαινας ουσίας (το στρώμα φαιάς ουσίας που διαχωρίζει την καλύπτρα του μεσεγκεφάλου από το εγκεφαλικό στέλεχος), η αιτία αυτού του κυτταρικού θανάτου παραμένει άγνωστη.

Στα πρώτα στάδια της νόσου, τα πιο προφανή συμπτώματα είναι κινητικά και περιλαμβάνουν τρόμο, ακαμψία, βραδυκινησία και δυσχέρεια στην βάδιση (κλασσική τετράδα συμπτωμάτων της νόσου). Αργότερα , μπορεί να εμφανιστούν ψυχιατρικές εκδηλώσεις , με την άνοια να εμφανίζεται στα απότερα στάδια της νόσου, ενώ η κατάθλιψη είναι το συχνότερο σύμπτωμα.

Η νόσος περιλαμβάνει επίσης αισθητικές διαταραχές καθώς και διαταραχές ύπνου. Η νόσος Πάρκινσον είναι συχνότερη στη τρίτη ηλικία και συχνότερα στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από την νόσο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top