ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «Δήλωση Τρόοδος – Κύπρος» παρουσιάζει ευκαιρίες για παραμονή των νέων στα ορεινά χωριά, είπε ο Κ. Χαμπιαούρης

Η «Δήλωση Τρόοδος – Κύπρος» παρουσιάζει ευκαιρίες για παραμονή των νέων στα ορεινά χωριά, είπε ο Κ. Χαμπιαούρης

Η «Δήλωση Τρόοδος – Κύπρος» παρουσιάζει ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους ούτως ώστε να παραμείνουν στα ορεινά χωριά τους, ανέφερε ο Επίτροπος για τις Ορεινές Περιοχές Κώστας Χαμπιαούρης, κατά την έγκριση της Δήλωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου για τις ορεινές περιοχές, στο Όμοδος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Δήλωση αποτελεί ένα έγγραφο εργασίας που θα καθοδηγήσει τις συζητήσεις, τις πολιτικές και τις δράσεις που σχετίζονται με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν τα νησιά των βουνών της Μεσογείου.

Παρουσιάζοντας τη Δήλωση Τρόοδος - Κύπρος,  η Dominique Barjolle από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας δήλωσε ότι οι επίσημοι ομιλητές-ερευνητές του Συνεδρίου συμφώνησαν για τις ακόλουθες αρχές όσον αφορά τις δράσεις στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης:

  1. Η αρχή της διαβούλευσης σε πολλαπλά επίπεδα, φορείς και ινστιτούτα.
  2. Η αρχή της δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμης εδαφικής ανάπτυξης.
  3. Η ανάγκη για ισότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των περιοχών.
  4. Η ανάγκη για καινοτομία μέσω της κινητοποίησης των συχνά παραγνωρισμένων μορφών γνώσης και πόρων.
  5. Η ανάγκη για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός δικτύου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των μεγάλων νησιών της Μεσογείου.

Ο κ. Χαμπιαούρης, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει τα πορίσματα τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Μέσω αυτής της Δήλωσης δίνεται έμφαση στους ανθρώπους που φυλάσσουν τα εδάφη μας, ώστε οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να μπορούν να παραμείνουν στο τόπο τους». Ανάφερε επίσης ότι «Παρουσιάζει ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους ούτως ώστε να παραμείνουν στα ορεινά χωριά τους».

O Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής Δημήτρης Γούσσιος, δήλωσε πως «αυτή η Δήλωση αναγνωρίζει τη θέση των βουνών των νησιών της Μεσογείου ανάμεσα στην οικογένεια των ευρωπαϊκών ορεινών περιοχών. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτές τις περιοχές».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top