ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναγή μίλησε για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο – Ποιος τον απείλησε, τι είπε για αγώνα που τον ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΕ και για τελικό προ ετών

Ο Παναγή μίλησε για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο – Ποιος τον απείλησε, τι είπε για αγώνα που τον ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΕ και για τελικό προ ετών

Ο πρώην διαιτητής Μάριος Παναγή το βράδυ της Τρίτης (19-02-2020) ήταν καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή «Άκου τι λέει…» του Super Sport FM.

Αναλυτικά όλα όσα ειπώθηκαν:

Όταν βγήκες και είπες όσα είπες δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς και σήμερα από τις ομάδες μέχρι και το τελευταίο φίλαθλο υπάρχει μια ευαισθητοποίηση: «Νιώθω μια δικαίωση γιατί ναι συμβαίνουν αυτά που είπα το 2014. Δεν νιώθω και χαρά γιατί όταν αγαπάς ένα άθλημα δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος με αυτά. Οι δηλώσεις του ΠτΔ του Υπουργού και άλλων ουσιαστικά με δικαιώνουν. Τότε μίλησα για την διαφθορά περισσότερο και όχι για τους στημένους αγώνες».

Τι αποδείξεις είχες τότε; «Είχα κατά καιρούς δημοσιεύσει αρκετά έγγραφα και αφορούσαν την διοίκηση της ΚΟΠ. Με αποδείξεις έλεγα τι συνέβαινε μέσα από πρακτικά και αποφάσεις της Δικαστικής Επιτροπής. Πάντα ήθελα να έχω αποδείξεις για ότι λέω. Εγώ έδωσα αλληλογραφίες προσώπων της ΚΟΠ που καταδείκνυαν ποινικά αδικήματα. Το γιατί δεν βρήκαν τίποτα είναι κάτι που δεν με απασχολεί εμένα γιατί ήταν δουλειά της αστυνομίας. Ήταν υπαρκτά Τέσσερις μήνες μετά τις καταγγελίες είχα συνάντηση με τον Αρχηγό της αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και του είπα ότι έπρεπε άμεσα κλιμάκιο να μεταβεί στην Ολλανδία για συγκεκριμένο θέμα. Τότε ο κ. Ρέικβαρτ ανέβαλε ταξίδι στην Κύπρο και κανείς δεν συγκινήθηκε να πάει στην Ολλανδία να πάρει μια κατάθεση και να κάνει έρευνα. Μάλιστα ο κ. Ρέικβαρτ με απείλησε με αγωγή όταν είπα ότι θα δημοσίευα κάτι και έχω ρο email αυτό. Κάποιος που δεν φοβάται δεν προχωρεί σε απειλές».

Αν τότε υπήρχε η σημερινή κινητοποίηση θα κατέληγαν κάπου οι καταγγελίες σου; «Ίσως να κατέληγαν κάπου».

«Γιατί επιδείχθηκε αδράνεια τότε; «Δεν μπορώ να το απαντήσω. Ίσως ήταν το τάιμινγκ. Από το 2014 μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να έπαιρναν μέτρα. Ποιο κόμμα το οποίο κατά καιρούς με επικαλείται ψήφισε κάποια νομοθεσία για να μπουν στα άδυτα της ΚΟΠ και να βρουν την διαφθορά;».

Πιστεύεις ότι έκανες και λάθη τότε; «Ήμουν μόνος μου τότε, έγιναν και λάθη αλλά δεν είχα την καθοδήγηση από κάποιον. Δεν μπορείς με ένα καλάσνικοφ να εξουδετερώσεις ένα σμήνος από F16 που έρχεται κατά πάνω σου. Κάνοντας μια αυτοκριτική δεν ξέρω αν θα λειτουργούσα αλλιώς. Λόγω του αυθόρμητου χαρακτήρα μου δεν έχω στρατηγική. Μου είπε η αστυνομία ότι κάποια στοιχεία  τα κατείχα παράνομα. Αφού ήταν έτσι κάντε τις ενέργειες για να τα αποκτήσετε εσείς. Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας μου είπε ότι ίσως να ήταν λάθος που δεν πήγαμε να πάρουμε τον υπολογιστή του κ. Ρέικβαρτ».

Πιστεύεις ότι έμεινες εκτεθειμένος με την εξέλιξη κάποιων υποθέσεων; «Εγώ δεν κατάγγειλα συγκεκριμένα άτομα, έδωσα στοιχεία. Τους μίλησα για ένα γεγονός και περίμενα τις ενέργειες τους. Σίγουρα με αυτά που τους είπα θα έπρεπε να ερευνήσουν τον κ. Ρέικβαρτ. Είναι παρόμοιο ζήτημα με το σημερινό με την σύλληψη διαιτητή και προέδρου και δεν προχώρησαν. Δεν γνωρίζω την απόφαση της εισαγγελίας. Ούτε Δικαστής είμαι ούτε νομικός, ούτε Εισαγγελέας. Θα μείνω εκτεθειμένος μόνο αν έρθει το δικαστήριο έρθει και πει ότι είμαι ψεύτης. Το σίγουρο είναι ότι δεν ήμουν ψεύτης».

Σου έμεινε το παράπονο γιατί τότε πάλεψες μόνος σου ενώ σήμερα όλοι σε επικαλούνται; «Επειδή ο κάθε ένας θα κοιτάξει πως θα εξυπηρετήσει τα δικά σου συμφέροντα».

Το σημερινό σκηνικό με τα όσα κακά που δέχεται το ποδόσφαιρο μας, πως το βλέπεις σαν πρώην διαιτητής; «Είναι θλιβερό όλο αυτό. Από την στιγμή που εκκρεμεί μια διαδικασία δεν είναι σωστό εκ μέρους μου να πω πολλά. Αυτό που πάντα λέω γιατί έχω τα στοιχεία, είναι για την διαφθορά. Αν υπήρχε μια σωστή διοίκηση της ομοσπονδίας θα υπήρχαν και τα ανάλογα αποτελέσματα».

Εσύ ανδρώθηκες διαιτητικά στην ΚΟΠ, αυτή σε έκανε διεθνή, αυτή σε ανέδειξε κορυφαίο και εσύ έρχεσαι και καταφέρεσαι κατά της ομοσπονδίας. Όταν συνεργαζόσουν τότε μαζί τους δεν εντόπιζες κάποια πράγματα; «Βλέπαμε κάποια πράγματα ναι. Η αλληλογραφία με την ΚΟΠ ως ΣΔΚ υπάρχει εκεί και τα λέγαμε. Αφού δεν λύθηκαν κάποια πίσω από κλειστές πόρτες, τότε αποφασίζεις να τα βγάλεις προς τα έξω. Όταν τιμήθηκα σαν κορυφαίος διαιτητής ήμουν ο μοναδικός που τηλεφώνησα στον Κωστάκη Κουτσοκούμνη και του είπα ότι συγκεκριμένος παράγοντας με πήρε τηλέφωνο πριν από το παιχνίδι και ρώτησα πως γίνεται να ξέρει από την Πέμπτη ότι θα είμαι στο παιχνίδι του ενώ οι ορισμοί ανακοινώνονται Παρασκευή. Εγώ ήμουν λάθος που εμπλάκηκα με τα συνδικαλιστικά. Λέω στους νέους διαιτητές ότι αν θέλουν να κάνουν καριέρα να μην εμπλακούν στα συνδικαλιστικά».

Για τον ΣΔΚ ο οποίος έχασε την δυναμική του; «Το πιο αισχρό για εμένα είναι να πηγαίνει σαν τέταρτος με ξένους διαιτητές μέλος του δ.σ. του ΣΔΚ. Φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά ορίστηκε Επιτροπή Διαιτησίας χωρίς να ληφθεί υπόψην ο ΣΔΚ. Να διευκρινίσουμε ότι ο Σύνδεσμος ούτε ορίζει, ούτε τιμωρεί διαιτητές. Υπάρχει αυτή η γνώμη έξω στον κόσμο, καμία σχέση. Φέτος η ΚΟΠ όρισε όλα τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας».

Για το περιβόητο παιχνίδι Ανόρθωση-Ερμής: «Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η αποβολή του Σπρόκελ ο οποίος είχε κίτρινη και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και νίκησε ο Ερμής στο τέλος. Εγώ ήμουν διαιτητής που δεν σφυρούσα εύκολα φάουλ. Έγινε ένα σπρώξιμο από τον Σπρόκελ στον επιθετικό του Ερμή. Από την ενδοεπικοινωνία  ήρθε η πληροφορία ότι έγινε φάουλ, σήκωσε την σημαία ο βοηθός και από την στιγμή που σφυρίζεις είναι κίτρινη. Γι’ αυτό αποβλήθηκε ο Σπρόκελ. Και όποιος θέλει μπορεί να ρωτήσει και τον τότε γενικό αρχηγός της Ανόρθωσης Ιούλιο Κονναρή τι έγινε».

Σας έγινε πόλεμος όταν με τον Τράττο κερδίσατε τις εκλογές στον ΣΔΚ: «Όταν είσαι συνδικαλιστής και θέλεις να κάνεις σωστά την δουλειά σου, αρχίζεις και ο πόλεμος εναντίον σου»

Ερώτημα ακροατή: Έχετε στοιχεία για χειραγώγηση προσφορών για τηλεοπτικά δικαιώματα; «Για χειραγώγηση πρόσφορων για τηλεοπτικά και αν έχω αποδείξεις, να μου επιτρέψουν να μην απαντήσω γιατί δεν είναι της παρούσης να μιλήσω για αυτό το θέμα. Θα μιλήσω όταν πρέπει. Όταν λέω κάτι θέλω να το τεκμηριώνω. Δεν νοείται παράγοντας της ομοσπονδίας να κατέχει τηλεοπτικά δικαιώματα σωματείων και να τα διαπραγματεύεται. Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΟΑ έπρεπε να το διερευνήσει και όχι να περιμένει κάποιον Μάριο Παναγή».

Υπάρχουν στοιχεία από αυτά που είχες τότε που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα; «Υπάρχουν πολλά στοιχεία του τότε που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα».

Τι έφταιξε και δεν αναπτύχθηκε η διαιτησία μας; «Οι επιλογές προσώπων δεν ήταν ορθές. Ο κ. Κούμας ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν. Τότε ήταν στην Επιτροπή, τώρα είναι πρόεδρος της ΚΟΠ. Ο κ. Ρέικβαρτ, ο κ. Λαγιέκ δεν είναι προσωπικές επιλογές του κ. Κούμα; Με ποιον είχαν άμεση σχέση όλοι αυτοί».

Δεν έγιναν λάθος επιλογές διαιτητών; «Είναι συνδεδεμένα τα δύο. Οι λάθος επιλογές προσώπων επέλεξαν λάθος διαιτητές καθ’ υπόδειξη».

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι και οι διαιτητές μας επέτρεψαν να έρθουν ξένοι διαιτητές: «Εγώ διαφωνώ. Πάντα ήμουν εναντίον των ξένων διαιτητών. Είμαι εναντίον γιατί δεν έγιναν τα βήματα που θα επέτρεπαν να αναπτυχθεί η διαιτησία μας. Ναι οι διαιτητές μας έδωσαν την αφορμή αλλά όταν βγαίνουν όλα τα ντέρμπι με 4-5 διαιτητές θα κάνουν λάθη. Οι ξένοι δεν είναι λύση, είναι κάτι περιστασιακό. Ήρθαν οι ξένοι, δεν είδαμε λάθη; Έρχονται, κάνουν λάθη, φεύγουν, δεν θα λογοδοτήσουν πουθενά και θα πάνε στις χώρες τους. Υπήρχαν και υπάρχουν αξιόλογοι διαιτητές που δεν έφτασαν ούτε στο κατώφλι της α΄ κατηγορίας. Βλέπουμε άτομα που δεν έχουν σωστό σφύριγμα αλλά επειδή έχουν ρίζες στην διαιτησία λόγω της οικογένειας τους, ακόμα είναι στον κατάλογο. Τώρα υπάρχουν 300 διαιτητές στους καταλόγους. Δεν υπάρχουν ταλέντα που  μπορούν να αναπτυχθούν. Να σταματήσουν οι σχέσεις κουμπαριάς και άλλα και να βγουν αυτοί που μπορούν να βγάλουν ασπροπρόσωπη την διαιτησία».

*«Η ΚΟΠ διέγραψε τον Ανδρέα Κωνσταντίνου για αγωνιστικούς λόγους αφού δεν καταδικάστηκε. Πριν έναν μήνα ανέβηκε στην α΄ κατηγορία. Γιατί δεν αντέδρασε ο κ. Λαγιέκ;»

**«Δεν γίνεται να στέλνει μηνύματα διαιτητής σε παράγοντα. Να συζητήσεις για μια φάση έξω από τα αποδυτήρια ναι αλλά όχι να στέλνεις μηνύματα σε παράγοντες σαν διαιτητής και να τους απολογείσαι. Ο συγκεκριμένος διαιτητής είναι παρατηρητής και μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας. Θέλουμε άτομα χωρίς καθαρό ποινικό μητρώο στην διαιτησία μας; Άτομα που ήταν χούλιγκαν; Αυτούς θέλει ο κ. Κούμας».

**«Υπάρχει κανονισμός που λέει ότι κατά την εγγραφή συ σαν διαιτητής πρέπει να έχεις καθαρό ποινικό μητρώο. Όχι να έχεις καταδικαστεί για βία στα γήπεδα».

Είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτές οι καταδίκες και να ήταν διαιτητές; «Έχω και τους αριθμούς τον υποθέσεων και τις καταδίκες και όλα».

Γιατί δεν τα καταγγείλατε αυτά ήσασταν στην ηγεσία του ΣΔΚ; «Τότε υπήρχαν δύο τάσεις στον ΣΔΚ. Έλεγα στον Λέοντιο Τράττο να μην βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο αλλά να σπάσουμε τα κόκαλα. Δεν θέλαμε να φέρουμε την ρήξη στον σύνδεσμο η οποία ήρθε. Τα κοινοποιήσαμε στον πρόεδρο της ΚΟΠ αλλά υπήρχε μια κωλυσιεργία. Ήρθαν οι εκλογές του 2014, φύγαμε από τον σύνδεσμο και δεν προχωρήσαμε. Ήταν λάθος μας που δεν παραπέμψαμε τότε το συγκεκριμένο μέλος στην πειθαρχική επιτροπή του ΣΔΚ και ας τον κρατούσε η ομοσπονδία».

Ερώτημα ακροατή: Δεν έκανες λάθος που δεν ήταν ανθρώπινο όταν έπαιζες; «Έκανα λάθη. Στο πρώτου παιχνίδι στην α΄ κατηγορία δεν απέβαλα τον Κακογιάννη στο Ομόνοια-ΑΕΛ. Μόλις άκουσα ότι θα το κάνω είπα ωραία θα κάνουμε ντέρμπι και από την άλλη δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Ήμουν πριν από αυτό το παιχνίδι διαιτητής στο Απόλλωνας-Διγενής. Νίκησε ο Απόλλωνας, μπήκε γκολ το οποίο πέρασε η μπάλα και ήταν σκισμένα τα δίχτυα και ο βοηθός μου έδωσε άουτ και εγώ το είδα καλά και έδωσα γκολ. Σε μια άλλη φάση ο αμυντικός του Διγενή έχασε την μπάλα, τράβηξε τον ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα και εγώ έσβησα. Δεν ήξερα αν θα τον αποβάλω ή αν θα έδειχνα κίτρινη. Έδειξα κίτρινη. Ρώτησα τον παρατηρητή και μου είπε ότι πήγα εξαιρετικά. Την φέρνω στο μυαλό μου και λέω ότι ήταν κόκκινη. Αντέδρασα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και στο Ομόνοια-ΑΕΛ με τον ίδιο παρατηρητή».

Ερώτημα ακροατή: Για τον τελικό ΑΕΛ-Πέγεια: «Στον συγκεκριμένο τελικό τον οποίο σφύριξε ο Τράττος, έβλεπα τον τελικό. Αν υπήρχε παράβαση στην φάση του φωνάζει η ΑΕΛ φαινόταν μόνο από μια κάμερα στα πλάγια, από πουθενά αλλού δεν φαινόταν».

Ερώτημα ακροατή: Αν επιδίωξε να επιστρέψει στον χώρο της διαιτησίας; «Έστειλα μια επιστολή για εγγραφή στον κατάλογο παρατηρητών για να αδειάσω την ΚΟΠ. Όχι γιατί έχω ανάγκη αλλά την έστειλα για να επιδιώξω ξανά το άδειασμα. Ακόμα δεν απάντησαν».

Για τον φάκελο που δεν παραδόθηκε άμεσα στην αστυνομία και η ΚΟΠ λέει ότι ζήτησε διευκρινήσεις; «Ο φάκελος ήρθε στις 14 Ιανουαρίου και το γεγονός ότι δεν παραδόθηκε αμέσως μου προκαλεί ερωτηματικά.  Αν η ΚΟΠ αμφισβητεί αυτά που λέω να κινηθεί νομικά εναντίον μου. Τι διευκρινήσεις να ζητήσει από την ΟΥΕΦΑ; Δεν είναι δουλειά της ΚΟΠ να διερευνήσει το θέμα, είναι δουλειά της αστυνομίας. Η ΚΟΠ να δώσει τις ακριβείς ημερομηνίες πότε ήρθε ο φάκελος και πότε απάντησε πίσω στην ΟΥΕΦΑ και πότε είχε ξανά απάντηση. Όχι να λέμε στον κόσμο αυτά τα πράγματα. Ότι λένε να τα τεκμηριώνουν. Πότε ήρθε ο φάκελος; γιατί ζήτησαν διευκρινήσεις; Πότε έστειλαν μήνυμα στην ΟΥΕΦΑ; πότε έδωσε απάντηση η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία; Από την στιγμή που αποκρύφτηκε φάκελος γιατί η αστυνομία δεν κάνει έρευνες για να διαπιστώσει γιατί δεν δόθηκε άμεσα ο φάκελος. Μήπως δόθηκε τώρα ο φάκελος για να στραφεί αλλού η προσοχή γιατί η ΚΟΠ βρισκόταν η ίδια στο στόχαστρο από την κοινή γνώμη;».

Ερώτημα ακροατή: Μπορεί κάποιος να τα βάλει με την ΚΟΠ; «Αν είχαν έστω και ελάχιστο ίχνος αξιοπρέπειας έπρεπε να είχαν παρατηθεί και ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του».

Κάνοντας έναν καταμερισμό ευθυνών για την υφιστάμενη κατάσταση στο ποδόσφαιρο, ποιος ευθύνεται περισσότερο; «Ευθύνονται και παράγοντες ομάδων και οι διαιτητές αλλά πάνω από όλα η κεφαλή της ομοσπονδίας. Ο κάθε ένας κάνει ότι θέλει. Δεν είτα περίεργες αποφάσεις τις Δικαστικής και άλλα; Δεν είδατε περίεργες αποφάσεις στις τιμωρίες διαιτητών και παραγόντων; Είδαμε και την κόντρα της Εθνικής γυναικών με την ΚΟΠ που το θέμα έφτασε στην βουλή και προσπάθησαν να φιμώσουν τις παίκτριες».

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top