ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ: Ο λαβωμένος συριακός στρατός δηλώνει παρών – Νέα αντεπίθεση παρά τις απώλειες – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΡΙΑ: Ο λαβωμένος συριακός στρατός δηλώνει παρών – Νέα αντεπίθεση παρά τις απώλειες – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι εξελίξεις τρέχουν στην Επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και οι ισορροπίες αλλάζουν μέρα με την μέρα.

Του Ανδρέα Πογιατζή 

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, ανακουφισμένοι από την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού αλλά και των επιχειρήσεων που διεξήγαγαν τα τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη, τα οποία έπληξαν σημαντικά τον συριακό στρατό, ξεκίνησαν αντεπίθεση και ανακατέλαβαν σημαντικές πόλεις κλειδιά χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τις κρατήσουν.

Με κόκκινο, οι θέσεις και το έδαφος του συριακού αραβικού στρατού

Τις τελευταίες τρεις μέρες, ο συριακός αραβικός στρατός της κυβέρνησης του Άσαντ, με μεγάλη αυταπάρνηση και παρά τις σημαντικές απώλειες επανάκτησε τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας Μ5, της πόλης Σαρακέμπ και άλλων σημαντικών τοποθεσιών, ενώ την Τρίτη 03/03 πληροφορίες αναφέρουν πως ο συριακός στρατός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη Ναιράμπ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Δαμασκός ανέπτυξε το βράδυ της Κυριακής ενισχύσεις γύρω από την πόλη, ανάμεσά τους και μέλη της Χεζμπολάχ, ενόψει της επίθεσης, που κατάφεραν «υπό τη ρωσική αεροπορική κάλυψη» να «ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Σαρακέμπ».

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε την Δευτέρα 02/03 ότι ο συριακός στρατός μπήκε στην πόλη έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία.

Οι αιθέρες πάνω από την Ιντλίμπ.

Καθοριστικής σημασίας, είναι ο έλεγχος των ουρανών πάνω από την εμπόλεμη ζώνη. Ο κάθε στρατός για να αναπτυχθεί χρειάζεται την ασφάλεια πάνω από τα κεφάλια του.

Μετά την λήξη της διορίας που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον συριακό στρατό και στον Άσαντ, όπως αυτοί αποσυρθούν, πίσω από την συμφωνημένη από την διάσκεψη της Αστάνας, γραμμή Σότσι, μέχρι το τέλος του μήνα, η τουρκική αεροπορία με τα μη επανδρωμένα σκάφη, έπληξε αρκετές θέσεις του συριακού στρατού, καταστρέφοντας δεκάδες άρματα μάχης, εξοπλισμό και σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές του συριακού στρατού.

Συντρίμια από φορτηγό του συριακού στρατού

Πλέον όπως φαίνεται, ο συριακός αραβικός στρατός, λαβωμένος έμαθε από τα λάθη του, να μην αναπτύσσεται δηλαδή χωρίς την αεροπορική υπεροχή, είτε με την βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας, είτε με την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων, και τις τελευταίες δύο μέρες, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Άσαντ αναφέρουν πως έχει καταρριφθεί διψήφιος αριθμός τουρκικών μη επανδρωμένων σκαφών.

Συντρίμια από τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος

Οι κινήσεις στον χάρτη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο συριακός στρατός ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στις νότιες παρυφές της  Επαρχίας Ιντλίμπ, με στόχο να φτάσει μέχρι την οδική αρτηρία Μ4, ούτως ώστε να περικυκλώσει από τα νότια και τα ανατολικά τους αντάρτες και τον τουρκικό στρατό.

Ο συριακός στρατός κατάφερε να διαλύσει το μέτωπο των ανταρτών μέσα σε μια νύχτα στα νότια της Ιντλίμπ, ωστόσο η αντεπίθεση στα ανατολικά της επαρχίας, με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού, δεν άφηνε άλλη επιλογή στις δυνάμεις του Άσαντ, παρά να εγκαταλείψουν την προσπάθεια ανακατάληψης ολόκληρης της νότιας επαρχίας και να ενισχύσουν τις γραμμές τους γύρω από την πόλη Σαρακέμπ, για να μην χάσουν τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας Μ5, η οποία ενώνει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την απελευθερωμένη επαρχία του Χαλεπιού.

Πολιτική και διπλωματία.

Απειλές επί απειλών και εφαρμογή προπαγάνδας, διεξάγονται επί καθημερινής βάσεως και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι απώλειες του συριακού στρατού που ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Οι αριθμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται, όπως δεν επιβεβαιώνονται και οι τουρκικές απώλειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε την στρόφιγγα αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να κινηθούν προς τα ευρωπαϊκά σύνορα, απειλώντας παράλληλα την Ευρώπη, την Ελλάδα αλλά και την Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, θέλοντας να  κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην οξύνει περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα, διαμήνυσε πως «δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο σε κανέναν» ωστόσο ξεκαθάρισε επίσης πως «επιθυμεί να αποτρέψει τις άλλες χώρες να εμπλακούν σε μια σύρραξη με τη Μόσχα».

 Στο μεταξύ η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου στη Ρωσία για να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο την κλιμάκωση της έντασης στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου η Άγκυρα διεξάγει επιχείρηση εναντίον του συριακού στρατού, τον οποίο στηρίζει η Μόσχα.

«Ο πρόεδρός μας θα μεταβεί στη Ρωσία στις 5 Μαρτίου για μια επίσκεψη μίας ημέρας», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Σότσι στη Συρία. 

 

Άνδρες του συριακού στρατού μέσα στην πόλη Σαρακέμπ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top