ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ‘Θα καταλήγαμε όπως καταλήξαμε το 2013’ - ‘Θα συμβάλλουν και οι τράπεζες στην κρίση’

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ‘Θα καταλήγαμε όπως καταλήξαμε το 2013’ - ‘Θα συμβάλλουν και οι τράπεζες στην κρίση’

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Κρατικού Ραδιοφώνου σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της αναστολής των δόσεων δανείου και των ανατοκισμών.

Απαντώνας και στις προηγούμενες δηλώσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, είπε ότι καλεί και ο ίδιος τις τράπεζες να απορροφήσουν τον ανατοκισμό. Όμως, ‘αυτό δεν μπορούσε να μπει νομοθετικά γιατί θα ήταν παρέμβαση του κράτους στην ανεξάρτητη αρχή που διεπει την εποπτεία των τραπεζών’.

Πρόσθεσε δε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό που κερδήθηκε είναι η αναστολή των δόσεων χωρίς να μετατραπούν σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Τόνισε παράλληλα πως ‘αν δεν περνούσε αυτός ο νόμος, θα αναγκάζονταν οι τράπεζες να ζητήσουν λεφτά από τους δανειολήπτες και επιπρόσθετα, θα χρειάζονταν περαιτέρω κεφάλαια’.

Περαιτέρω, και πάλι απαντώντας στον κ. Κυπριανού, δήλωσε ότι αυτό μπορούσε να γίνει με 2 τρόπους. Ή να το αποφάσιζαν όλες οι τράπεζες μαζί ή μέσω νομοθεσίας, κατόπιν διαβουλεύσεων και με τις τράπεζες. Έγινε το δεύτερο και αφού ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξασφάλισε χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκ των προτέρων.

‘Αυτό έγινε γιατί ένα τεράστιο ποσό θα θεωρείτο μετέπειτα ότι εμπίπτει στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και θα καταλήγαμε όπως καταλήξαμε το 2013‘, κατέληξε.

Τόνισε εκ νέου ότι η νομοθεσία θέλει να προστατέψει αυτούς που ήταν συνεπείς και οι οποίοι έχουν πληγεί αποκλειστικά λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι συμβάλλουν και οι τράπεζες σε όλο αυτό, καθώς δεν θα εγγυάται το κράτος όλα τα δάνεια. Το 30% θα εγγυηθεί από τις τράπεζες.

Τέλος, έδωσε και πληροφορίες σε σχέση με την αίτηση που πρέπει να συμπληρωθεί από τους πολίτες για την αναστολή των δανείων τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top