ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η μάχη στις Εντατικές Μονάδες – 9 οι διασωληνωμένοι- «Έχουμε χρόνο μπροστά μας, υπομονή»

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η μάχη στις Εντατικές Μονάδες – 9 οι διασωληνωμένοι- «Έχουμε χρόνο μπροστά μας, υπομονή»

Την κατάσταση που επικρατεί στα διάφορα Νοσοκομείο έδωσε και το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης 14/4 ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με τον κύριο Λοΐζου, εννιά είναι οι συνάνθρωποι μας που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχει και ευχάριστη εξέλιξη καθώς δύο ασθενείς τα κατάφεραν και πήραν εξιτήριο από τη ΜΕΘ.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε

Mε βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 23 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται τρεις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αναπνευστήρα. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επίσης, από τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας έγιναν δύο εξιτήρια, ένα προς το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και ένα νοσηλεύεται σε θάλαμο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Καθημερινά, γίνεται λόγος για τα 20,000 δείγματα και το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών. Σίγουρα ο εντοπισμός αυτής της κατηγορίας των ασθενών θα μας βοηθήσει σημαντικά στο να εντοπίσουμε δυνητικούς κινδύνους και πιθανές συστοιβάδες εξάπλωσης της νόσου. Ο ασυμπτωματικός ασθενής όμως είναι ένας ασθενής χωρίς συμπτώματα. Δεν έχει πυρετό, δεν βήχει, δεν φταρνίζεται. Εφόσον λοιπόν τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες ασφαλείας είναι πολύ δύσκολο να μεταδώσει.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία του συνόλου. Έχουμε μιλήσει ξανά για την ατομική ευθύνη. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αυτό δεν θα μας το εξασφαλίσει κανένα τεστ και κανένας έλεγχος. Μόνο η αυστηρή τήρηση αυτών που λέμε καθημερινά. Να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια, να μην ακουμπάμε το πρόσωπο.

Οι 20-30-40 χιλιάδες τεστ που μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καλύψουν ένα μόνο μέρος του πληθυσμού. Ανεξάρτητα του αριθμού των θετικών που θα βρεθούν, πάλι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει ελεγχθεί. Μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός σχεδόν οριστικά, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η μικρή Κύπρος, σε αναλογία πληθυσμού, έχει κάνει πολύ περισσότερα τεστ από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η πανδημία αυτή πιθανόν να αλλάξει δραστικά συνήθειες αιώνα. Η χειραψία σαν πράξη πιθανόν να χρειαστεί να καταργηθεί. Μια συνήθεια που για αιώνες σφράγιζε συμφωνίες, φιλίες ανθρώπων, θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους συμμάχους του θανατηφόρου ιού. Ίσως να πρέπει να μάθουμε να ζούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατώντας αποστάσεις. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να συμμεριζόμαστε τον δίπλα μας, τους φίλους μας και αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να είμαστε δίπλα σωματικά για να συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε πιθανότατα ξεπεράσει την κορυφή της καμπύλης. Από την άλλη όμως ξέρουμε ότι ενώ η νόσος στην αρχική φάση επιταχύνει πολύ γρήγορα, στην φάση της επιβράδυνσης, επιβραδύνει αργά. Έχουμε λοιπόν χρόνο μπροστά μας, χρειάζεται υπομονή και να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top