ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Σε αναβρασμό μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινωνίας - Εκκλήσεις για άμεση διευθέτηση των ‘χαμηλών μισθών’

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Σε αναβρασμό μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινωνίας - Εκκλήσεις για άμεση διευθέτηση των ‘χαμηλών μισθών’

Του Γιώργου Τάττη

Συγκεκριμένα, το ThemaOnlıne με ρεπορτάζ του την 1 Απριλίου, είχε ανατρέξει σε διάφορες δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι αιτητές. Επί τούτου, είχε επικοινωνήσει με τον κ. Άντη Αποστόλου, Λειτουργό του Υπουργείο Εργασίας στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, καθώς τα διατάγματα ήταν αρκετά δυσνότητα και πολλές φορές κάποιες παραγράφοι έρχονταν σε σύγκρουση με άλλες (βλ. περίπτωση όπου το επίδομα αφορά τις σφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων του 2018, ενώ μετέπειτα δηλώνεται ότι θα πάρει το 100% του μισθού του - 60% από επίδομα κράτους και 40% από εργοδότη - χωρίς να επεξηγείται για ποιο μισθό αναφέρονται αφου το κράτος πληρώνει ουσιαστικά μισθούς του 2018 και όχι τους τωρινούς).

Μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ.

Πέρα από διάφορες επεξηγηματικές απαντήσεις, ο κ. Αποστόλου κατόπιν ερώτησης, μας είχε διευκρινήσει ότι ‘για τους μισθωτούς θα ληφθούν υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018 ενώ για τους αυτοτελώς εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου τριμήνου του 2019‘.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ‘στην περίπτωση που κάποιος δεν είχε ασφαλιστικές εισφορές πιο πριν αλλά δούλευε την αμέσως προηγούμενη περίοδο πριν την υγειονομική κρίση (πχ εντός του έτους), τότε καλείται ο εργοδότης να τους εντάξει μέσα στην αίτηση έστω κι αν δεν είχαν ασφαλιστικές εισφορές προηγουμένως. Η υπηρεσία θα πράξει κατόπιν άλλου διακανονισμού’.

Μία άλλη σχετική επισήμανανση ήταν το ότι ‘εάν κάποιος ήταν άνεργος και είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει εργασία την 1η Μαρτίου και στην πορεία διαφάνηκε ότι δεν μπορεί η επιχείρηση να είναι σε πλήρη λειτουργία, τότε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μπορεί να τον εντάξει στην αίτηση. Όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι δικαιούχος. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, τότε αυτά τα άτομα θα μπουν σε μία ειδική κατηγορία και θα αποφασιστεί κατά πόσον θα δοθεί ένα εφάπαξ ή κάποιο ποσό ως αποζημίωση’.

Γραφειοκρατία, δυσνόητα διατάγματα και παρερμηνείες

Παράλληλα, με βάση χθεσινό (Πέμπτη 16/04) ρεπορτάζ του ThemaOnlıne, πολλοί εργοδότες βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς θεωρούσαν δεδομένο ότι το κράτος θα κάλυπτε το 60% των νυν απολαβών. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας όταν έλεγε ότι θα δώσει το 60% του μισθού όσων ενταχθούν στο σχέδιο "μερικής αναστολής εργασιών", παρέλειψε εξ αρχής να ξεκαθαρίσει ότι αυτό το ποσοστό θα αφορά απολαβές του 2018.

Καταγράψαμε, μάλιστα, περίπτωση εργαζόμενου με απολαβές 875 ευρώ σήμερα που θα λάβει από το κράτος μόλις 279 ευρώ. Το 32%, δηλαδή. Ο δε εργοδότης του, για να μην αφήσει εκτεθειμένο τον υπάλληλό του, θα χρειαστεί να του καταβάλει το 68% των απολαβών του.

Αν κάποιος νυν εργαζόμενος ήταν φοιτητής κατά το 2018 ή άνεργος, τότε ο μισθός που δικαιούται τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά διατάγματα, θεωρείται από την κυβέρνηση ως επίδομα ανεργίας, εξού και τα χαμηλά ποσά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καλείται ο εργοδότης να συμπληρώσει περισσότερο ποσοστό μισθού, από το 40% που του αναλογεί με βάση τις τελικές διακηρύξεις.

Εντούτοις, οι καταγγελίες που υπάρχουν είναι εύλογες, καθώς τα μειωμένα ποσά παρατηρούνται σε πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας, όπως αυτές εργαζόμενων που ήταν το 2018 άνεργοι, αυτοεργοδοτούμενοι ή εργάζονταν σε άλλη επιχείρηση. Προφανώς, όπως καταγγέλεται, εάν προ υγειονομικής κρίσης είχαν άλλο μισθολόγιο, τότε και οι ανάγκες τους διαφοροποιηθήκαν αισθητά, αφού είχαν διαφορετικά έσοδα και προϋπολογισμό π.χ δάνεια, φροντιστήρια παιδιών, αυξημένα ενοίκια κτλπ.

Επίσης, αν και διευκρινίστηκε από τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας, εντούτοις, υπήρχαν διάφορα δυσνόητα σημεία στα διατάγματα που επέτρεπαν παρερμηνείες και δυσκολία στην ταύτιση των επιδοτούμενων μισθών, των μισθών που θα κληθούν να καταβάλουν οι εργοδότες στο τέλος και τις ασφαλιστικές μονάδες που θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό.

Με βάση τα δεδομένα και τις καταγγελίες, εάν δεν βρεθεί μία φόρμουλα σύντομα, που θα υπερκεράσει και τις όποιες επικλήσεις σε γραφειοκρατική διαδικασία, δυσχεραίνεται η θέση τόσο των ίδιων των εργαζόμενων, όσο και πολλών εργοδοτών και μικροεπιχειρηματιών. Ο φόβος, ιδίως των μικροεπιχειρηματιών είναι ότι πιθανότητα θα κληθούν να συμπληρώσουν μεγαλύτερα ποσοστά εισοδήματος στους εργαζόμενούς τους. Με αυτό τον τρόπο, ο σκοπός των μέτρων, που ήταν να δοθεί βοήθεια στις επιχειρήσεις να ανακάμψουν εύκολα και να μην προβούν σε απολύσεις, δεν εξυπηρετείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top