ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο Κόντε επιμένει για ‘κορονω-ομόλογα’ - ‘Δεν έχουμε ξεχάσει τις θυσίες των Ελλήνων’

ΕΕ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο Κόντε επιμένει για ‘κορονω-ομόλογα’ - ‘Δεν έχουμε ξεχάσει τις θυσίες των Ελλήνων’

Σε δηλώσεις προέβη ο ιταλός Πρωθυπουργός μιλώντας και για την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στη «Sueddeutsche Zeitung» ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης (23/04).

Τη θέση του υπέρ της έκδοσης «κορονο-ομολόγων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τους όρους που θα επιβληθούν ως αντάλλαγμα για τη στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. «Δεν έχουμε ξεχάσει ότι οι Έλληνες υποχρεώθηκαν σε απαράδεκτες θυσίες προκειμένου να δανειστούν», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας για την κρίση από τον κορονοϊό.

«Δεν έχω πειστεί ότι οι όροι αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο αυστηροί», δηλώνει ο κ. Κόντε σε συνέντευξή του στη «Sueddeutsche Zeitung» κι επαναλαμβάνει ότι τα «κορονο-ομόλογα» θα ήταν ο μόνος τρόπος για να στείλει η Ευρώπη το μήνυμα ότι είναι «συμπαγής και ενωμένη». Αναφέρει, μάλιστα, ότι η Ιταλία βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο να αντιμετωπίζει μόνη το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί όλη τη «δύναμη πυρός» της προκειμένου να ξεπεράσει το ιστορικό σοκ που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, προσθέτει ο ιταλός πρωθυπουργός και, ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης (23/04), επαναλαμβάνει την έκκλησή του για κοινή ανάληψη χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βιώνουμε το ισχυρότερο σοκ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ευρώπη πρέπει να βρει μια απάντηση» δηλώνει και κάνει λόγο για την ανάγκη «πλήρους δύναμης πυρός» από την Ε.Ε., «με την έκδοση κοινών ομολόγων».

Σύμφωνα με τον Τζουζέπε Κόντε, η αντίθεση στα «κορωνο-ομόλογα» από την Γερμανία και την Ολλανδία «πρέπει να αλλάξει». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η Ιταλία έχει επιδείξει ιστορικά αλληλεγγύη προς χώρες «οι οποίες βρίσκονταν στα ερείπια των εξελίξεων μιας περιόδου», μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βοηθώντας προκειμένου να αναπτυχθεί ένα όραμα για το μέλλον, από το οποίο προήλθε το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Δηλώνει, μάλιστα, αποφασισμένος να συνεχίσει να προωθεί την ιδέα ενός «κοινού, φιλόδοξου και δίκαιου οικονομικού εργαλείου» όπως τα «κορονο-ομόλογα», τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν θα κοινοτικοποιήσουν προηγούμενα χρέη, αλλά θα είναι σχεδιασμένα ειδικά για την περίσταση και θα έχουν χρονικούς περιορισμούς. Σημειώνει ακόμη ότι πολλές χώρες κοίταζαν μόνο το δικό τους συμφέρον. «Για παράδειγμα, το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας είναι υψηλότερο απ’ ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Με αυτό το πλεόνασμα, η Γερμανία δεν λειτουργεί ως ατμομηχανή, αλλά ως φρένο της Ευρώπης», υπογραμμίζει ο ιταλός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση κοινών κορονο-ομολόγων θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην «απάντηση» της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού, υποστήριξε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Αν και στο τελευταίο Eurogroup αποκλείστηκε, κάτι που ήθελε η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της, όπως η Ολλανδία.

Η Ιταλία είναι, άλλωστε, μία από τις χώρες που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Τζουζέπε Κόντε να διαθέτει δις ευρώ για στήριξη των επιχειρήσεων.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top