ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Μίλησε για την στατιστική του ιού - ‘Θεωρώ αδύνατο να υπάρξουν μηδενικά κρούσματα’

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Μίλησε για την στατιστική του ιού - ‘Θεωρώ αδύνατο να υπάρξουν μηδενικά κρούσματα’

Τώρα είναι η ώρα να ακούσουμε τους επιστήμονες και τις εισηγήσεις τους, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, σε σχέση με την μετέπειτα πορεία της υγειονομικής κρίσης και τις συζητησεις που υπάρχουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε πρώτη φάση, έθεσε το θέμα στην πραγματική του, δύσκολη διάσταση, καθώς δήλωσε ότι ‘θεωρεί αδύνατο να υπάρξουν μηδενικά κρούσματα. Ο ιός δεν θα φύγει από την κοινότητα, θα συνεχίσει να υπάρχει και εφόσον δεν έχουμε εμβόλιο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό’.

Η στατιστική του ιού

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας ανέλυσε λίγο την στατιστική σε σχέση με τον ιό. Είπε ότι φαίνεται πρόοδος ακόμη και από τα ποσοστά που υπάρχουν στην ιχνηλάτηση. ‘Από το 40% που ήταν στις αρχές της πανδημίας έχει πέσει στο 2,5%. Έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός αναπαραγωγής, μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που προκύπτουν από ήδη επιβεβαιωμένα περιστατικά‘, εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο σημαντικός δείκτης που παρατηρείται είναι αυτός του εκτιμώμενου αριθμού αναπαραγωγής του ιού (RO), εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει τον αριθμό των ατόμων που μολύνει το κάθε κρούσμα.

Στα αρχικά στάδια της κρίσης, ο αριθμός αυτός ήταν 1 προς 3 ή 4, δηλαδή κάθε κρούσμα μόλυνε άλλα τρία με τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δείκτης αυτός πρέπει να πέσει τουλάχιστον στο 1 προς 1 ή αν είναι δυνατόν και πιο κάτω από αυτό, δηλαδή ένα άτομο να μολύνει λιγότερα από ένα επιπλέον άτομο.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας είμαστε στο 1 προς 1,1, ενώ σήμερα αναμένει τα αναθεωρημένα δεδομένα.

Το μέλλον

Πρόσθεσε δε ότι πρώτα θα δούμε τα επιδημιολογικούς δείκτες και μετά θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Τέλος, Ανάφερε εκ νέου ότι η αποκλιμάκωση των μέτρω θα είναι σταδιακή. Σε σχέση με την διαδικασία ότνισε ότι ‘οι επιπτώσεις κάθε μέτρου που θα λαμβάνουμε, θα αξιολογούνται μετά την παρέλευση δύο εβδομάδων’. Επισημανε επίσης ότι η χαλάρωση των μέτρων θα συνοδευτεί και με αύξηση των κρουσμάτων, αυτό είναι σίγουρο.

‘Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση‘, κατέληξε ο Υπουργός, ενημερώνοντας πως έχουν καθοριστεί δείκτες που λένε σε ποια αύξηση των κρουσμάτων ή των θανάτων πρέπει να ξαναληφθούν μέτρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top