ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λακκοτρύπης: Αναβάλλονται για το Σεπτέμβριο του 2021 οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ απο ExxonMobil – Qatar Petroleum

Λακκοτρύπης: Αναβάλλονται για το Σεπτέμβριο του 2021 οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ απο ExxonMobil – Qatar Petroleum

Μετέθεσε για το Σεπτέμβριο του 2021 τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα γλαύκος η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum .

Αναμενεται αναβολή γεωτρήσεων και απο τις εταιρίες ENI – Total δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας , καθησυχάζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ακύρωσης των γεωτρήσεων, κάτι που συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης διευκρίνησε στο τρίτο του ΡΙΚ ότι δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως όλες οι εταιρίες οτι ανάστειλαν τις εργασίες γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οπως αναφέφερε "Επισήμως έχουμε λάβει ενημέρωση απο την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum , η οποία είχε προγραμματισμένες δυο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις επι της ανακάλυψης του "Γλαύκου" για τον Ιούλιο του 2020 για τον Σεπτέμβριο του 2021. Είναι ξεκάθαροι στην επιστολή τους ότι είναι δυο λόγοι που γίνεται αυτό. Πρώτον επιχειρησιακοί λογοι οι οποίοι έχουν να κάνουν με την πανδημία και δεύτερον η κατάρρευση διεθνών τιμών πετρελαίου όπου αναγκάζει πολλές εταιρείες να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες με ένα δραματικό τρόπο.

Απο τη μια είναι απογοητευτικό το γεγονός οτι αναγκάζονται να τις αναβάλλουν για περίπου 1 χρόνο απο την άλλη παραμένει η δέσμευση τους προς την χώρα μας οπως αποτυπώνεται και γραπτώς σε αντίθεση με άλλες περιοχές του πλανήτη όπου έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν εντελώς."

Οσον αφορά την κοινοπραξία ENI – Total η οποία προγραμμάτιζε 3 γεωτρήσεις τουλάχιστον για φέτος στην ΑΟΖ μας , ο Υπουργός ανέφερε οτι "αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο τους βρίσκεται στον Λίβανο όπου επιχειρεί να ολοκληρώσει την γεώτρηση με μεγάλη δυσκολία. Μεγάλες δυσκολίες γιατί υπάρχει δυσκολία να μετακινηθεί προσωπικό αλλά και υλικό. Πολλές εταιρείες και εργολάβοι βρίσκονται υπο οικονομική πίεση λόγω της κατάστασης , έτσι ενώ ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση στην Κύπρο στο τεμάχιο 6 εντός Απριλίου φαίνεται , χωρίς να έχουμε ενημερωθεί επίσημα,  ότι πάμε και εκεί για αναβολή. Ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το που και πότε και πρέπει οτι να πω οτι η μεγάλη εννοια των εταιρειών δεν είναι μόνο πως θα ξεπεράσουμε αυτη την κρίση και αυτά τα μέτρα που υπάρχουν σε πολλές χώρες αλλα και μεγάλη τους ανησυχία είναι να μην επανέλθει ένας δεύτερος κύκλος το επόμενο φθινόπωρο."

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top