ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο Διευθυντής της Εντατικής τοποθετείται για τη Θεία Κοινωνία - ‘Σκοπός πολλών να κάνουν θόρυβο. Η πίστη καθησυχάζει’

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο Διευθυντής της Εντατικής τοποθετείται για τη Θεία Κοινωνία - ‘Σκοπός πολλών να κάνουν θόρυβο. Η πίστη καθησυχάζει’

Το ThemaOnlıne επικοινώνησε με τον Δρ. Λάκη Παλάζη, Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ζητώντας περαιτέρω ενημέρωση για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα των Εκκλησίων, καθώς και για το φλέγον ζήτημα της Θείας Κοινωνίας.

Του Γιώργου Τάττη

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, κυκλοφόρησε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από 152 Επαγγελματίες Υγείας, στην οποία καλούσαν σε επαναλειτουργία Εκκλησιών παίρνοντας μέτρα προστασίας. Μάλιστα, διεμήνυσαν ότι ‘δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία οποιοδήποτε επιστημονικό άρθρο, μελέτη ή έρευνα που να αποδεικνύει ότι με τη Θεία Κοινωνία μεταδίδονται μικρόβια και ιοί’.

Ο Δρ. Παλάζης ήταν ένας από τους 152 Επαγγελματίες Υγείας που υπέγραψαν. Όπως μας εξήγησε, ‘δεν βλέπει τον λόγο να μην γίνονται οι λειτουργίες, εάν τηρούνται όλες οι προδιαγραφές όπως οι αποστάσεις’. Πρέπει να χειριζόμαστε τις Εκκλησιαστικές λειτουργίες όπως όλες τις συναθροίσεις, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πρόσθεσε.

Σε ερώτησή μας, εάν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες συγκεκριμένα για την Θεία Κοινωνία και μεταδόσεις ιών, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο καθώς είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Τεχνικά, το οινόπνευμα σκοτώνει τους ιούς. Εάν παραμένει κάτι, όμως, τότε μπορούμε να δούμε και τα εμπειρικά δεδομένα των πειραμάτων της φύσης. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν, όπου ιερωμένοι κατέλυαν ως είθισται την Θεία Κοινωνία. Σε νοσοκομεία, σε νησιά που υπήρχαν άλλα λοιμώδη νοσήματα, σε ασθενούντες με ιούς στις εντατικές πριν να πεθάνουν. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεινύει ότι κάποιος από αυτούς νόσησε, συμπλήρωσε.

‘Εάν λειτουργούσαν στην Θεία Κοινωνία οι ανθρώπινοι νόμοι, όλοι οι ιερεις θα ήταν άρρωστοι’, επισήμανε ο Δρ. Παλάζης. Τόνισε δε, ότι για όσους πιστεύουν, η Θεία Κοινωνία δεν είναι κρασί. ‘Εάν δεν πιστεύει κάποιος ότι μεταλαμβάνει το σώμα και το αίμα του Χριστού, γιατί τότε να κοινωνήσει;‘

Στην συνέχεια, επισημάνθηκε στον Δρ. Παλάζη ότι υπάρχουν και συνάνθρωποί μας που δεν είναι πιστοί, οι οποίοι φοβούνται ότι θα υπάρξει διασπορά και θα υπάρξουν δευτερογενείς μολύνσεις. Σε ερώτησή μας, έαν μία πιθανή λύση είναι να λαμβάνεται η Θεία Κοινωνία με διαφορετικά κουταλάκια, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς δε θα υπήρχαν τώρα ιερωμένοι να βοηθούν τον κόσμο, αλλά θα μπορούσε το κράτος να βρει μηχανισμούς για να καθησυχάσει τους πάντες.

Πρόσθεσε όμως ότι καθυσυχαστική για πολλούς είναι και η πίστη, ιδίως μπροστά σε έναν πραγματικό κίδυνο. Επισήμανε όμως ότι το θέμα του εκκλησιασμού σε σχέση με τον κορωνοϊό δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας στην παρούσα συγκυρία. ‘Σκοπός πολλών είναι να κάνουν θόρυβο, όμως ο κάθε λογικός και μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να διακρίνει την πραγματικότητα και να στρέψει την δύναμή του σε άλλα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας μας’. Η Εκκλησία είναι εκεί για να βοηθάει τον τον κόσμο, πρόσθεσε.

Τέλος, ο Διευθυντής της Ενταντικής Λευκωσίας είπε ότι το ποσοστό θνησιμότητας στην Κύπρο είναι 2,2%, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο εάν ληφθούν υπόψη και οι μη διαγνωσμένοι συμπολίτες μας. Σε αυτό φυσικά συνέβαλαν και όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γράμμη. Είναι καιρός όμως να δούμε και άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δρ. Παλάζης έστειλε επιστολή ξανά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις στον Μητροπολίτη Λεμεσού, επισημαίνοντας ότι στις δυσκολίες πρέπει να δίνεται έμφαση ‘στην ανάπτυξη του πνευματικού μας υποβάθρου, στην αλληλοεκτίμηση, στην αγάπη και στην λεβεντία‘.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top