ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Δεν ανεχόμαστε να γίνουν πειραματόζωα δάσκαλοι και μαθητές

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Δεν ανεχόμαστε να γίνουν πειραματόζωα δάσκαλοι και μαθητές

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει όλα τα σχολεία στις 21 Μαΐου.

Τονίζουμε ότι δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης, ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου για τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού και για μερικές ημέρες μόνο, βάζοντας με αυτό τον τρόπο ως προτεραιότητα την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις μελών της Επιστημονικής Ομάδας, κατά τις οποίες εκφράστηκαν διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων τη συγκεκριμένη ημερομηνία, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει παρθεί με επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά βάσει καθαρά άλλων λόγων.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και οι έντονες πιέσεις της ΟΕΒ, που δημοσίευσαν τις γραπτές επικλήσεις τους προσωπικά προς στους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας! Για ακόμα μια φορά, ως Προοδευτική δηλώνουμε εμφαντικά ότι η ημερομηνία επιστροφής στα σχολεία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με τις επιστημονικές υποδείξεις των ειδικών και όταν αυτό είναι επιδημιολογικά ασφαλές.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος και η ΠΟΕΔ ειδικότερα, δεν αρνήθηκαν την επιστροφή στα σχολεία. Ο εκπαιδευτικός κόσμος όλο αυτό το διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία συνεχίζει να εργάζεται πάρα πολλές ώρες από το σπίτι, πάρα τις τεράστιες δυσκολίες λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης, αλλά και της αδυναμίας του ΥΠΠΑΝ να στηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αντίθετα, αποτελεί ισχυρή επιθυμία όλων μας να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, βοηθητικό προσωπικό και γονείς, όταν αυτό είναι αποτέλεσμα επιστημονικών υποδείξεων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τη σχολική πραγματικότητα.

Σε καμία περίπτωση δε θα ανεχθούμε να μετατραπούν σε «πειραματόζωα» μαθητές και εκπαιδευτικοί. Ούτε επίσης θα ανεχτούμε ρατσιστικές, κοινωνικές αλλά και οικονομίστικες πολιτικές που θα άπτονται της παρουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τους πληθυσμού ή είναι σε καθημερινή επαφή με εξαρτώμενα/ συγγενείς πρώτου βαθμού που ανήκουν στις ομάδες αυτές. Εξάλλου, μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη και επιστροφή σε καθημερινό μεγάλο αριθμό κρουσμάτων θα επιφέρει πολλαπλάσιες ζημιές στην οικονομία του τόπου, από το να  γίνει μια έγκυρη και αξιόπιστη επαναξιολόγηση της ημερομηνίας, αλλά και του τρόπου επαναλειτουργίας των σχολείων.  

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και έχοντας μπροστά μας και τα προσχέδια των πρωτοκόλλων Ασφάλειας και Υγείας για αντιμετώπιση του Covid-19, μας προβληματίζει έντονα και το καθολικό άνοιγμα των σχολείων και ειδικότερα οι οδηγίες εκείνες που αφορούν τα παιδιά των μικρότερων ηλικιακών ομάδων. Είμαστε σε αναμονή και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τα τελικά πρωτόκολλα. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουμε και για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας για διάφορα πρακτικά ζητήματα, οι οποίες σκοπό και μόνο έχουν τον εντυπωσιασμό, αφού πάρα πολλές εκ των εξαγγελιών φαντάζουν δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστούν είτε από τις Σχολικές Εφορείες είτε από το ίδιο το Υπουργείο.
Τρανό παράδειγμα της άσκησης επικίνδυνης πολιτικής εντυπωσιασμού αποτελεί η δήλωση του ΥΠΠΑΝ για ζωντανή μετάδοση του μαθήματος μέσω βιντεοκάμερας. Πέραν του γεγονότος ότι παραβιάζονται νομοθεσίες, τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών και δεν υπάρχει ο στοιχειώδης εξοπλισμός,  ως Προοδευτική δε θα δεχτούμε σε καμιά περίπτωση να μετατραπούν οι αίθουσες διδασκαλίας σε «reality show» με όλες εκείνες τις αρνητικές παιδαγωγικές συνέπειες που εμπερικλείει μια τέτοια απόφαση!

Επιγραμματικά τονίζουμε ότι τόσο οι πρόσφατες και κατά καιρούς δηλώσεις του ΥΠΠΑΝ,  όσο και γενικά η διαχείριση στα θέματα παιδείας εν καιρώ πανδημίας δείχνουν για ακόμη μια φορά την προχειρότητα, την άγνοια της κατάστασης, αλλά και την επικινδυνότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα παιδείας. Ως Προοδευτική δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα σταθούμε απαθείς θεατές σε ένα επικίνδυνο παιγνίδι εντυπώσεων και θα ζητήσουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ να τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top