ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Απάνθρωπη η αρχική απόφαση του Υπουργείου Υγείας - ‘Το κράτος έχει ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά, όχι το αντίστροφο’

ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Απάνθρωπη η αρχική απόφαση του Υπουργείου Υγείας - ‘Το κράτος έχει ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά, όχι το αντίστροφο’

Με δημόσια τοποθέτησή του, ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, στηλιτεύτει την αρχική απόφαση της κυβέρνησης για μη επιστροφή των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία, ενώ επισημαίνει και νέα προβλήματα που προκύπτουν.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο προέβη σε νέες ρυθμίσεις σε σχέση με την επιστροφή των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία αποδεικνύει:

- πόσο απάνθρωπη και λάθος ήταν η αρχική απόφαση,
- λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι ενδιαφέρον, προγραμματισμός και ευαισθησία,
- τη προχειρότητα που χαρακτηρίζει το συνολικό σχεδιασμό στην Παιδεία.

Παρόλα αυτά, ακόμα και με τις νέες ρυθμίσεις, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα:

- η ευθύνη για τη δυνατότητα ενός παιδιού να φοιτήσει μετατίθεται από ευθύνη της πολιτείας σε ευθύνη του γονιού, αφού ο γονιός πρέπει να αποδείξει τη δυνατότητα του παιδιού του να φοιτήσει,
- συνεχίζει να μην υπάρχει οποιοσδήποτε προγραμματισμός για την επαναλειτουργία των Ειδικών Σχολείων, με ειδικά πρωτόκολλα και σχεδιασμό. Κάποια παιδιά έχουν ανάγκη το Ειδικό Σχολείο ακόμα και για λόγους υγείας.
- συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία. Η αναπηρία δεν είναι ασθένεια.
- Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για το τι θα γίνει τελικά για τα παιδιά τα οποία δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στο σχολείο. Προγραμματισμός που να περιλαμβάνει για παράδειγμα εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.
- Οι ειδικές μονάδες δημιουργήθηκαν εντός των σχολείων μας στα πλαίσια της νέας αντίληψης για την Ειδική Ενιαία Εκπαίδευση, με κύριο στόχο την αποτελεσματική ενσωμάτωση των παιδιών στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Οι αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας καταργούν αυτή τη φιλοσοφία.

Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει το πρόβλημα φιλοσοφίας που έχει ο Υπουργός Παιδείας σε σχέση με την ειδική ενιαία εκπαίδευση. Δεν είναι τα παιδιά μας με αναπηρία και οι γονείς τους που έχουν ευθύνη απέναντι στο κράτος και το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά είναι το κράτος και το εκπαιδευτικό μας σύστημα που έχει ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top