ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμ. Μετεωρολογίας: Πάλι έρχονται βροχές – Ακραία φαινόμενα και πιθανότητες για δροσερό καλοκαίρι -AUDIO

Τμ. Μετεωρολογίας: Πάλι έρχονται βροχές – Ακραία φαινόμενα και πιθανότητες για δροσερό καλοκαίρι -AUDIO

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα όσα ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθης Νικολαΐδης σε σχέση με τα υφιστάμενα καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε στην Κύπρο.

Όχι μόνο γιατί εξήγησε το φαινόμενο του -μέχρι τώρα- δροσερού καλοκαιριού, αλλά και γιατί αναφέρθηκε σε ισορροπίες που διαταράσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο και οι οποίες επηρεάζουν και την ανατολική Μεσόγειο.

Η βροχή της Κυριακής (14/06)
Κατ΄ αρχάς, μιλώντας (15/06) στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο (Τρίτο Πρόγραμμα ΡΙΚ), εξήγησε για τη βροχή της Κυριακής (14/06), ότι δεν επρόκειτο για καλοκαιρινή μπόρα.

Πρόσθεσε πως ήταν βροχή που συνοδευόταν από πτώση της θερμοκρασίας κατά τις προηγούμενες ημέρες αλλά και πτώση της πίεσης. «Δηλαδή ήταν ένα σύστημα χαμηλής πίεσης που επηρέασε την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και έδωσε βροχές και καταιγίδες» ανέφερε.

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις από τον σταθμό της Κυπερούντας σε ένα 10λεπτο έπεσαν 12 χιλιοστά βροχής, ενώ υπολογίζεται πως η βροχή ήταν μεγαλύτερης κλίμακας στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Πέρα Χωριού και Λάρνακας.

Η πρόβλεψη
Είπε πως η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο την Τρίτη (16/06) και την Τετάρτη (17/06), ωστόσο πρόσθεσε πως την Πέμπτη (18/06) θα έχει νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν μεμονωμένες βροχές.

Για το Σαββατοκύριακο (20-21/06), με τα φαινόμενα που υπάρχουν θα επηρεαστούμε από σύστημα όπως αυτό της Κυριακής (14/06) και ενδεχομένως να έχουμε βροχές.

Περισσότερο από τις βροχές επηρεάστηκε το εσωτερικό και τα ορεινά, όχι τα παράλια.

Ο πιο θερμός Μάιος στη Γερμανία και Ιούνιος ωσάν να είναι Νοέμβριος 
Στη συνέχεια έκανε λόγο για αξιοπερίεργα καιρικά φαινόμενα. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στις 21 του μήνα έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο με τη μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας, η οποία μετεωρολογικά έχει να κάνει με την ένταση του θερμικού χαμηλού των Ινδιών. Το εποχικό σύστημα χαμηλής πίεσης που επηρεάζει την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και έχει τις ρίζες του στην περιοχή των Ιμαλαΐων και συνδέεται με τους μουσώνες -τις Ινδίες- και έχει την υψηλή του απόληξη στην περιοχή της Κύπρου καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μήπως διαταράσσεται με την έλευση τόσων συχνά βαρομετρικών υφέσεων από τη δυτική Ευρώπη…».

«Η Γερμανία είχε τον πιο θερμό Μάιο όλων των εποχών και ο Ιούνιος ξεκίνησε ωσάν να ήταν Νοέμβριος» είπε ο κ. Νικολαΐδης θέλοντας να αναφέρει ότι διαταράσσονται οι ισορροπίες και η γενικότερη κατάσταση προκαλεί προβληματισμό.

Εξάλλου, σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ελένης Βρετού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε δροσερό καλοκαίρι.

Επιμέλεια: Φ.Μ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top